fbpx

10 besed ali fraz, ki bodo zapečatile vajino zvezo!

Odnosi, Zanimivosti

Določenih besed ne moremo vzeti nazaj, ko smo jih že izrekli. Če še tako obžalujemo, bodo ostale v zavesti tistega, ki jih je slišal. Kateri stavki so lahko usodni za vajino razmerje?

Vsakemu lahko kdaj ‘pade mrak na oči’, celo najbolj potrpežljivim. So ljudje, ki se le redko razjezijo, pa spet drugi, ki kar naprej opletajo z jezikom. Čeprav drži, da pes, ki laja, ponavadi ne grize, pa bi se morali prav vsi deležniki v ljubezenskih in partnerskih zvezah vzdržati določenih besed.

Že same besede so namreč lahko ostre kot nož in zarežejo globje, kot rezilo meča. Določenih besed ne moremo več vzeti nazaj, ko smo jih že izrekli. Naj še tako obžalujemo, za vedno so ostale v zavesti tistega, ki jih je slišal. Katerih 10 besednih zvez ali fraz se morate izogibati, čeprav vam prekipi? Bolje je biti tiho in si misliti svoje, nikar pa jih ne izrecite na glas – kajti prej kot slej bodo zapečatile vajino skupno usodo.

# Ločitev

Te besede na L nikakor ne bi smeli izreči, če je ne mislite resno. Ko ste jo enkrat izrekli, je enako, kot bi Bela hiša ali pa Pjongjang pritisnila na rdeč gumb za izstrelitev jedrskih raket.

# Vedno / Nikoli

Katerikoli stavek že začnete z besedo “Vedno” ali “Nikoli”, zelo verjetno ne drži povsem 100-odstotno. V zvezi se skušajte izogibati uporabi tako absolutnih trditev, saj z njimi nehote delate krivico drugemu.

# Zveniš kot moja mama

Avč. Moški, razen, če posnemate Jennifer Lopez med petjem pesmi I’m Not Your Mother, tega stavka ne bi smeli izreči, saj nobena od nas ne želi s pridigami spominjati niti na svojo, kaj šele vašo mater.

# Kakšen idiot si!

Tega stavka smo krive kajpak ženske in vse prehitro nam zleti iz ust med prepirom. Poniževanje moškega z idiotom ali ‘metanje naprej’, češ da ne ve, kaj sploh počne, je izredno destruktivno za zvezo, opozarjajo strokovnjaki za odnose.

# Naredi to!

Ukazovati smete samo svojemu otroku in psu, moškemu pa ne. Prepričani smo, da se moški strinjajo z nami. Tudi ženske ne maramo, da nam moški ukazujejo in nas postavljajo v vlogo majhnega otroka ali hišne živali.

# Popolna izguba si

Partnerji si tega nikoli ne bi smeli izreči, kajti ta stavek zareže v dušo kot nož in prav nikoli ne morete, niti z močjo lastnih misli, zares povsem izbrisati moč te pogubne ‘samouresničujoče prerokbe’. Tudi starši, ki to izrečejo ali celo dolga leta ponavljajo svojim otrokom, niso vredni besede starši.

# Želim si, da te nikoli ne bi srečala/a

Za trenutek se postavite v kožo tistega, ki ste mu izrekli te besede. Boli, kjane? Kot da bi vas v trenutku negirali, vas in vajino zgodovino. Še slabše je, če partnerju rečete, da vam je žal, ker niste ostali s svojim bivšim/bivšo.

# Ne razumi me narobe, toda…

Popolna odkritost je v zvezi lahko enako pogubna, kot namerno žaljenje, zasmehovanje ter zasramovanje. Intimne bližine ne smete mešati z brezčutno direktnostjo. Še vedno med vama obstaja meja, ne glede na to, kako tanka je. Ključno je spoštovanje.

# Ni ti mar zame

Vsaka obtoževalna beseda je že pol napada na partnerja. Kot prvo, najbrž ni čisto res, da vašemu partnerju ali partnerki ni mar za vas, četudi sta se v zadnjem času oddaljila. Zato tedaj, ko se ne počutite udobno v zvezi, raje pojasnite položaj s stališča svojih občutkov, ne pa partnerjevih dejanj. Pravilno bi se torej izrazili takole: “Moj občutek je, kot da ti ni več mar zame.” To ni napad, ampak zgolj pojasnilo vašega zornega kota na odnos in partner ga ne bo doživel kot napad nase.

# Oprosti, ampak…

Lepo je, da se znamo ljudje drug drugemu opravičiti in tudi v zvezi se je treba marsikdaj. A bolj od besede ‘oprosti’ je pomembno, kakšen ton glasu jo spremlja. Druga stran bo intuitivno vedela, ali vam je res žal ali gre samo za frazo. Če pa besedi ‘oprosti’ takoj sledi še ‘toda’ je to povsem enako, kot da opravičila sploh ne bi bilo, kot da bi v istem trenutku pravzaprav zanikali svoje opravičilo.

D. S.

Foto: Videoblocks, Relationship Coach, Popsugar, Female First


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam