10 filmov z vrtoglavim preobratom

20. avgust 2023

10 filmov z vrtoglavim preobratom

20. avgust 2023
Koža, v kateri živim (Foto: Profimedia)

Nekateri filmi imajo tako presenetljiv konec, da si želimo, da bi jih lahko ponovno pogledali prvič. Preverite, kateri filmi vas bodo s svojim preobratom popolnoma osupnili in ne skrbite, ne bomo vam ga razkrili.

Pogosto smo priča filmom, ki že na začetku izdajajo, kako se bodo končali. Če želimo le slediti zgodbi in se sprostiti, predvidljiva vsebina sploh ni tako moteča, a včasih si želimo pogledati film, ki s svojo napetostjo drži našo pozornost in nas na koncu šokira z nepričakovanim preobratom.

Skrivnostna sled (The Prestige)

Uspešnica oboževanega režiserja Christopherja Nolana, ki je nedavno navdušil s filmom Oppenheimer, prikazuje konkurenčna čarovnika, ki sta ju odigrala fantastična Hugh Jackman in Christian Bale. Oba želita biti najboljša, kar ju vodi v intenziven boj za oblast, poln obsedenosti, ljubosumja in usodnih posledic. Dogajanje se odvija v 19. stoletju in je do konca, ki vas bo pustil brez besed, prava uganka, zaradi česar si Nolan zasluži naziv kralja zapletov.

Foto: IMDb

Izvirni strah (Primal Fear)

Film s fantastičnim zapletom, ki ga publika in glavni lik ugotovita istočasno. Odvetnik Martin Vail, ki ga je v filmu upodobil izvrsten Richard Gere, postane zagovornik v primeru umora. Ministrant, ki ga ujamejo na begu s prizorišča zločina, namreč trdi, da je nedolžen. Film je napet in intenziven, a ravno ko mislimo, da je pravici zadoščeno, nam filmski preobrat vzame sapo.

Foto: IMDb

Stari (Oldboy)

Eden najbolj znanih zapletov v zgodovini pripada korejskemu trilerju, ki ga je režiral Park Chan-wook. Film spremlja zgodbo poslovneža, ki se želi maščevati neznani osebi, ki ga je ugrabila in 15 let mučila. Kmalu spozna mlajše dekle, ki mu pomaga pri maščevanju in v katero se poslovnež kasneje zaljubi. Nekateri filmski kritiki so po gledanju izjavili, da jim je bilo ob filmu slabo, saj je preobrat tako bizaren in šokanten.

Foto: IMDb

Koža, v kateri živim (La piel que habito)

Španski film prikazuje plastičnega kirurga dr. Roberta Ledgarda, ki izumi sintetično kožo, odporno na vse poškodbe. Dr. Ledgard, ki ga je odigral fenomenalni Antonio Banderas, živi s skrivnostno žensko Vero, ki naj bi bila njegova žena. Vera je bila opečena v prometni nesreči in služi kot poskus, na katerem kirurg preizkuša novo kožo z namenom, da bi ji pomagal. Preobrat, ki pa sledi na koncu, je tako fascinanten, da bo osupnil vsakega gledalca.

Foto: IMDb

Zlovešči otok (Shutter Island)

Eden izmed najbolj popularnih filmov odličnega režiserja Martina Scorseseja ima prav poseben skrivnosten pridih. Prikazuje zgodbo o maršalu Teddyju, ki ga je odigral priljubljeni Leonardo DiCaprio, in njegovemu partnerju Chucku, ki ga je upodobil igralec Mark Ruffalo. Partnerja prispeta na otok Shutter, v bolnišnico za kriminalne norce, da bi raziskala izginotje pacientke, ki je utopila svoje tri otroke. Film spremljamo iz Teddyjeve perspektive in skupaj z njim odkrivamo resnico, ki je tako nepričakovana in bizarna, da bomo o filmu zagotovo razmišljali še nekaj dni.

Foto: IMDb

Psiho (Psycho)

Ena najbolj prepoznavnih grozljivk je zagotovo Psiho, psihološki triler režiserja Alfreda Hitchcocka z enim izmed najbolj znanih zapletov. Marion Crane je uslužbenka, ki ukrade denar svojemu šefu, pobegne in si ustvari novo življenje. Med begom se znajde v razvpitem motelu, ki ga vodi Norman Bates, na videz sramežljiv in osamljen lik. Poleg vodenja hotela skrbi tudi za svojo mamo, ki je v filmu nikoli ne vidimo, čeprav je pravzaprav osrednja figura. Norman kmalu postane obseden z Marion, v nadaljevanju filma pa sledi eden najslavnejših prizorov v zgodovini filma.

Foto: IMDb

Klub golih pesti (Fight Club)

Film znamenitega Davida Fitcherja je kultna uspešnica o bolniku z nespečnostjo, ki ga igra priljubljeni Edward Norton. Bolnik po naključju sreča prodajalca mila Tylerja Durdena, ki ga je v filmu upodobil izvrsten Brad Pitt. Njuno poznanstvo preraste v prijateljstvo, prijateljstvo pa v klub, kjer se moški med seboj borijo z namenom, da bi sprostili svojo agresijo. Njihov skrivni koncept se začne kmalu razvijati in širiti, vse pa zmoti ekscentrična ženska, ki se znajde med glavnima junakoma. Razplet dogodkov nas pripelje do zanimivega preobrata, ki ga nismo pričakovali niti v sanjah.

Foto: IMDb

Obetavna mladenka (Promising Young Woman)

Film s šokantnim preobratom in poučnim sporočilom pripoveduje zgodbo o ženski Cassandri, ki jo je odigrala angleška igralka Carey Mulligan. Zaradi samomora svoje najboljše prijateljice, ki je bila posiljena, a ji nihče ni verjel, skuje Cassandra maščevalni načrt proti tistim, ki zlorabljajo ženske. Uspe ji najti posiljevalca svoje prijateljice, ki je tik pred poroko, in kot striptizeta se pritihotapi na njegovo fantovščino z namenom, da bi ga ubila. Čeprav sprva zgleda, da pravici ne bo zadoščeno, je preobrat na koncu fascinanten in popolnoma nepričakovan.

Foto: IMDb

Prihod (Arrival)

Znanstvenofantastični film priljubljenega režiserja Denisa Villeneuva spremlja zgodbo Luise, ki jo je odigrala Amy Adams, strokovnjakinje za jezikoslovje, ki jo je vojska zaposlila, da bi jim pomagala razvozlati jezik vesoljcev, ki so se spustili na Zemljo. Ob svojem delu in preučevanju jezika ima glavna junakinja vizije, ki prikazujejo njeno hči, za katero izvemo, da je pred leti umrla. Preobrat, ki sledi, pa bo gledalce popolnoma pretresel.

Foto: IMDb

Šesti čut (The Sixth Sense)

Gre za film režiserja M. Nighta Shyamalana, ki slovi po svojih filmskih preobratih, ta pa je gotovo eden izmed najbolj znanih. Film spremlja fanta Cola, ki trdi, da vidi mrtve ljudi. Zdravi ga otroški psiholog Malcolm, ki ga je odigral odličen Bruce Willis, ki skuša odkriti razlog za dečkove moteče sposobnosti. Filmski preobrat vas bo pustil odprtih ust.

Foto: IMDb

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic