fbpx

10 fimov iz ’50ih, ki bi si jih moral ogledati vsak ljubitelj mode

Moda, Zanimivosti

Moda in film sta vedno šla z roko v roki. Za vas smo izbrskali 10 najpomembnejših filmov od leta 1950, ki bi si jih vsak modni ljubitelj oz. ljubiteljica morala ogledati. Audrey, Grace in Marilyn so bile vodilne dame, ki so pripomogle k modi v času ’50ih. 1. Funny Face, 1957 V enem izmed najbolj ikoničnih modnih […]

Moda in film sta vedno šla z roko v roki. Za vas smo izbrskali 10 najpomembnejših filmov od leta 1950, ki bi si jih vsak modni ljubitelj oz. ljubiteljica morala ogledati. Audrey, Grace in Marilyn so bile vodilne dame, ki so pripomogle k modi v času ’50ih.

Vir: Tumblr

Vir: Tumblr

1. Funny Face, 1957

V enem izmed najbolj ikoničnih modnih filmov vseh časov, Audrey Hepburn kot Jo Stockton iz sramežljive delavke v knjigarni postane najnovejši IT model, ko jo odkrije modni fotograf Dick Avery, ki ga je igral Fred Astaire. S pomočjo kostumografinje Edith Head in paleto Givenchy halj je film Funny Face prava modna revija.

2. To Catch a Thief, 1955

Najbolj odmevna blondinka Hitchcocka, Grace Kelly je najpomembnejša junakinja Hitchcocka. Svetli kodri, rdeče ustnice in Diorjeva silhueta lepo zajame slog 50ih.

3. Gentlemen Prefer Blondes, 1953

Najbolj glamurozni glasbeni film vseh časov ponuja vrsto zanimivih oblek, ki jih nosita Marilyn Monroe in Jane Russell, ki kot show dekleti iščeta bogatega moža.

4. Sabrina, 1954

V enem od svojih prvih filmov, Audrey Hepburn kot Sabrina ujame pozornost dveh bogatih bratov in se razvije v elegantsno mlado žensko, ki študira v Parizu. Tukaj se začne tudi sodelovanje z Givenchyem, ki je trajala skozi preostanek življenja igralke.

5. All About Eve, 1950

Čeprav ni neposredno povezan z modo in modno industrijo je film All about Eve mogoče zgodnja različica filma The Devil Wears Prada. Poudarjanje ženske konkurenčnosti zlasti na delovnem mestu. Eve Harrington (Anne Baxter), mlada in ambiciozna igralka, ki manipulira Brodwaysko zvezdo Margo Channing (Bette Davis), da jo vzame pod svoje okrilje. V kratkem času Eve uspe Margo ukrasti kariero in prijatelje.

6. Rebel Without A Cause, 1955

Upornik brez razloga zagotovo ni modni film, ampak modo v filmu, je treba videti. James Dean začne z modo za uporniško najstniško mladino v modrih kavbojkah, belo majico in drzno rdečo usnjeno jakno.

7. And God Created Woman, 1956

Francoski film “In Bog je ustvaril žensko” je francosko igralko Brigitte Bardot čez noč spremenil v sex simbol. Bardot igra Juliette, 18-letnico, ki povzroči dramo ko ujame pozornost številnih moških. Film se konča z stavkom “to dekle je bilo ustvarjeno, da uniči moške.”

8. High Society, 1956

Vodilna dama glasbenega filma, Grace Kelly in Frank Sinatra odigrata odlični vlogi. Kelly nosi niz lepih oblek skombiniran z lastnim zaročnim prstanom Princa Rainierja tretjega.

9. Designing Woman, 1957

Romantična komedija v kateri se Lauren Bacall in Gregory Peck, kot  modna oblikovalka in športni pisatelj hitro poročita, ko se zaljubita na počitnicah.

10. Rear Window, 1954

Triler štejejo za enega največjih filmov Hitchcocka. Grace Kelly kot Lisa Fremont, modna urednica z prečudovito garderobo, ki jo je ustvarila kostumografinja Edith Head. Fremont je članica družbe, ki ne nosi iste obleke dvakrat.


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam