fbpx

10 nasvetov, kako se spopasti s službo, ki jo sovražite!

Lifestyle, Odnosi

Predstavljamo presenetljive načine, da obvladate trenutno službo, ki je ne marate in kako ustvarite prehod v poklic, ki vam bo pisan na kožo, izboljšal vaše življenje ter vas osrečil!

Večina ljudi vsaj tretjino svojega življenja preživi na delovnem mestu, zato je pomembno, kakšno službo opravljate. Če delate v službi, ki jo sovražite ali pa vas trenutna kariera ne zadovoljuje, tvegate, da se boste na dolgi rok počutili zelo nesrečno.

Predstavljamo vam nekaj načinov, kako se spopasti z delom in delovnim okoljem, skratka, s položajem, v katerem se trenutno nahajate, in tudi to, kako naj začnete ustvarjati prehod v zaposlitev, ki vam bo osebnostno pisana na kožo in bo v vas prebudila zadovoljstvo.

# Naredite več, kot ste plačani za trenutno delo

Nabrž menite, da se hecamo, a se ne. Skrivnost je namreč ta: delovne navade, ki jih izkazujete danes, bodo vplivale na to, kako se boste obnašali v prihodnosti. Če menite, da vam bo ‘kar samo od sebe steklo’, ko boste imeli novo zaposlitev, se žal motite. Že sedaj vam morajo nadrejeni in sodelavci vsaj malo zaupati, preden vam bo življenje dalo priložnost, da se vam zaupa še večje in boljše naloge. Če niste pripravljeni obvladovati niti sedanjega posla, kaj vam potemtakem daje pravico, da bi nekoč zasedali bolj prestižen položaj ali boljše delovno mesto?

# Vsaka služba, ki jo opravljate, je izkušnja

V prav vsaki panogi se da pridobiti zanimive in koristne izkušnje. Ne glede na to, kje ste pravkar zaposleni, nevede pridobivate nove veščine, ki vam bodo prišle še prav. Ko ste v službi, razmišljajte o tem, kaj se lahko v času delovnika naučite. Nekdo, ki dela s strankami, razvija dragocene komunikacijske veščine. Uči se tudi, kako ustreči drugim, to pa je kakovost, ki krasi vsakega vodjo! Bodite dober opazovalec in vsrkavajte znanje z vsako nalogo, ki jo opravljate.

# Brezobzirno oklestite stroške

Najbrž je razlog, da ste ujeti v službo, ki je ne marate, ta, da morate plačate račune in shajate iz rok v usta. Vsi poznamo finančne težave, eni bolj, drugi manj. Če smo iskreni, uvidimo, da način, kako prislužen denar zapravljamo, pogosto predstavlja velik del težav, zakaj ne moremo zapustiti trenutne službe, od katere smo eksistencialno odvisni. Zato morate vedeti, kam gre vaš denar. Začnite rezati stroške in varčevati, saj če razmišljate o stranskem projektu poleg službe, tudi zanj potrebujete začetni kapital. Ste oseba, ki jamra, da ‘sploh ne ve, kam njen denar izpuhti’? Potem ste obsojeni na večno finančno negotovost. Privarčevana sredstva vam omogočijo, da se lotite nečesa, kar vam sprva še ne bo prinašalo dovolj denarja za preživetje. Zato nujno zgradite zdravo denarno rezervo, če želite menjati kariero!

# Odkrijte svojo strast

Kaj bi počeli, če denar ne bi bil ovira? Dovolite si sanjati. Katero delo bi opravljali tudi zastonj, zgolj zaradi veselja in strasti? Najdite svoj poklic, beseda je sestavljanka, saj ‘po-klic’ pomeni službo, ki vas ‘pokliče’. K čemu ste poklicani, kaj bi s predanostjo počeli, če denar ne bi bil ovira? Kariera je področje, od katerega je odvisna osebna sreča, daje nam občutek, da smo vredni in da k družbi prispevamo. Zato si vzemite čas, razmislite, kaj bi ZARES radi počeli in od tega živeli. Ta faza predstavlja začetek ‘načrta za pobeg’ iz sedanje službe, ki vas utesnjuje.

# Predvsem bodite hvaležni, da sploh imate službo!

Morda ne uživate v tem, kar delate, toda prihodek vam zagotavlja streho nad glavo in hrano vam ter vaši družini, vas obleče in pozimi omogoči, da so prostori ogrevani, da imate elektriko in splet. Morda res živite od ene plače do druge, a dobro se je zavedati, da v nekaterih državah ljudje niti v enem letu ne zaslužijo toliko denarja, kot vi v enem mesecu! Živimo v urejenih državah, kamor si prizadevajo priti številni migranti, da bi prevzeli službe, ki so nam domačinom ‘pod častjo’. Pomislite na to, ko se boste naslednjič pritoževali nad plačo…

# Naredite raziskavo

Želite zagnati nov posel ali podjetje, a niste prepričani, kako to ‘prevesti’ v nekaj lukrativnega, kar vam bo omogočilo prihodke za spodobno življenje? Zato si vzemite čas in temeljito preverite trg, v globino spoznajte svoje potenciale in možnosti, da strast prevedete v novo delovno mesto. Kar nekaj možnosti je, da je na podobno ali celo enako idejo prišel že nekdo pred vami, zato raziščite trg, preberite vse, kar je dosegljivega na spletu!

# Spremembe uvajajte počasi

Robert Greene

V nekem intervjuju je Robert Greene, sloviti pisec motivacijskih knjig o izbiri najprimernejših strategij in o moči zapeljevanja (potrošnikov, poslovnih partnerjev, strank…) ilustiral poklicno tranzicijo neke ženske: od korporativne kariere do poklica, ki ga je z največjo strastjo opravljala. Delala je kot pravnica v večji družbi, a v resnici je želela pisateljevati. Svoje dobro plačane službe ni takoj opustila, prav tako se ni lotila pisanja knjig, saj s pisanjem ni imela izkušenj. Pač pa je začela kar pisati – o vsem, kar je vedela in jo je zanimalo. Pisala je članke o pravnih zadevah, procesih in sodnih primerih in ko je kot pisateljica že dobila nekaj izkušenj, se je lotila še drugih zvrsti.

# Službo obdržite in zaženite stranski projekt

Brez varnostne mreže ne boste mogli čez noč opustiti trenutne službe in štartati nekaj novega Lahko da imate obveznosti, ki zahtevajo reden vir prihodkov. Če želite pisati, kot prej omenjena odvetnica, začnite v prostem času blogati. Če hočete spletno podjetje, naj bo to stranski projekt, dokler vam ne bo omogočil dovolj prihodkov, da boste lahko pustili staro službo.

# Najdite čas za svoje sanje

Težko je najti čas za stranski projekt, ko pa se toliko dogaja. Že 40 ur dela na teden nas izčrpa. Toda, če hočete živeti življenje, o katerem sanjate, MORATE najti čas. Vstajajte bolj zgodaj, vsako uro ali vsaj pol ure prostega časa pa namenite projektu, ki bi ga radi zagnali. Namesto, da tri ure na dan gledate TV, raje v tem času gradite življenje, kakršnega hočete živeti. Boljše življenje. Naredite vse, da dosežete ta cilj!

# Služba, ki je ne marate, naj postane vaša motivacija!

Vsakič, ko vas obide želja, da bi pozabili svoje sanje, si predstavljajte sebe, kako morate dočakati upokojitev v službi, ki je ne marate. Potebujete razlog, da ostanete motivirani. Odločite se, da je dovolj – dovolj. Naj se vam položaj tako zagnusi, da boste postali zavezani cilju in sledili svojim sanjam. Negativna čustva so lahko vaš motivator, le ne smete jim dovoliti, da vas v celoti prevzamejo. Malce strahu pred spremembami vam bo dobro delo, seveda pa vas ne sme paralizirati. Vsekakor naj vas bo upravičeno bolj strah ušivega in nezadovoljivega življenja, ko pa si ga lahko izboljšate!

 

D. S.

Foto: ThoughtCatalog, Pinterest, Business Matters, Nicole van Hattem, WiseDime, ClassPass, QuirkyByte, Center for Creative Leadership


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam