fbpx

10 nasvetov za vzdrževanje oblačil

Zanimivosti

Mali triki nam lahko prihranijo dodatno delo, poskrbijo za daljšo življenjsko dobo oblačila ali pomagajo, da izgledamo še bolje.

Zbrali smo nekaj praktičnih nasvetov za vzdrževanje oblačil, ki si jih je dobro zapomniti. Mali triki nam lahko prihranijo dodatno delo, poskrbijo za daljšo življenjsko dobo oblačila ali pomagajo, da izgledamo še bolje.

vzdrzevanje-perila-pranje-1

1. Oblačil nikoli ne oblecite takoj po likanju, saj se bodo hitreje zmečkala. Že, če počakamo zgolj 5 minut, se bo pošteno poznalo-nam v prid seveda.

2. Volnenim oblačilom po vsakem nošenju izpraznite žepe. Tako bodo ohranila svojo prvotno obliko in se ne bodo povešala.

3. Neprijetne vonjave v športnih copatih lahko omilimo ali preprečimo tako, da po vsaki vadbi oz. nošenju, vanje stresemo 2-3 čajne žličke sode bikarbone. Soda ima pozitiven vpliv tudi na zmanjševanje vlage v obutvi.

4. Kopalk ne perite v pralnem stroju. Edina izjema je čas ob koncu poletja ali po daljšem obdobju nošenja.

5. Mehkobo brisač lahko ohranite tako, da zanje uporabljate manj praška in mehčalca kot za druge tkanine. Poslužujte se tudi dodatnega izpiranja, saj lahko ostanki detergentov močno vplivajo na mehkobo.

6. Puloverjev iz kašmirja po pranju nikoli ne držite v nivoju ramen. Držanje v tem predelu namreč najbolj vpliva na raztezanje. Najbolje, da takšna oblačila obesite čisto na koncu.

7. Izogibajte se sušenju jeansa v sušilnem stroju. V kolikor ne gre drugače, izberite sušenje pri najnižji možni temperaturi. Iz sušilnega stroja jih vzemite še preden se popolnoma posušijo.
vzdrzevanje-perila-modrcki
8. Svilo shranjujte v temnem in suhem prostoru. Izogibajte se plastičnih posod ali vreč, saj mora tkanina čimbolj dihati.

9. Modrčke, ki jih nosite dnevno, zamenjajte vsaj na vsakih šest mesecev. Po tem obdobju namreč izgubijo prvotno obliko in oporo. Izogibajte se tudi nošenju enakega modrčka dva dni zapored. Da bi čim dlje obdržali svojo obliko, jih skranjujte ločeno od drugih oblačil in ne zmečkane enega na drugem.

10. Čevlje od znotraj obložite s čistimi robčki, kadar jih ne nosite. Tega se poslužujte predvsem pri čevljih iz mehkega usnja, lahko pa tudi pri drugih. Tako bodo dalj časa obdržali svojo obliko.

Vsako oblačilo ima etiketo, na kateri so navodila za vzdrževanje. Upoštevajte jih in nosite vaša najljubša oblačila karseda dolgo.

oblacila-vzdrzevanje-oznaka

Za vprašanja na temo vzdrževanja oblačil, kombiniranja različnih kosov garderobe in podobno, obiščite forume mape Styling: lepota, nega in stil.


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam