fbpx

10 nezdravih navad, ki počutje med menstruacijo poslabšajo!

Lifestyle

Kalifornijska ginekologinja dr. Sherry A. Ross v svojem vodiču za žensko zdravje piše, da lahko neprijetne simptome ob menstruaciji zelo ublažimo, če se izognemo naslednjim napakam.

Celo najmočnejše, najbolj strpne in potrpežljive ženske se včasih zlomijo, ko nastopijo ’tisti dnevi v mesecu’. Menstruacija res ni hec, poleg tega jo moramo ženske preživljati iz meseca v mesec, vso plodno dobo, ki dandanašnji pomeni v povprečju od 35 pa vse do 40 neprekinjenih let. Kar predstavljajte si, da bi morali moški čez nekaj takega – bržkone bi se nad Materjo naravo pritoževali še glasneje, kot ženske.

Ne le krvavenje in bolečina ter krči, ki spremljajo to sicer popolnoma naravno dogajanje v ženskem telesu… Najtežje je pravzaprav prenašati nenehna hormonska nihanja, ki spremljajo mesntrualni ciklus. Še posebej pa nam je zoprno med ‘zloglasnim’ PMS-om oziroma ob predmenstrualnem sindromu.

Spremembe razpoloženja, bolečina, ki ‘prebada’ trebuh, rahla depresija, tesnoba, napadi jeze, agresije ali umikanje vase – z vsemi omenjenimi simptomi se večina žensk spopada vsak mesec, pri tem pa morajo kajpada brezhibno ali vsaj približno zadovoljivo opravljati delovne in družinske naloge, kot da bi bilo vse v najlepšem redu!

Kalifornijska ginekologinja dr. Sherry A. Ross v svojem vodiču za žensko zdravje zatrjuje, da lahko vse naštete simptome ženske precej ublažijo, če se izogibajo določenim pregreham oziroma napakam v času tik pred in med samo menstruacijo. Oglejmo si 10 najpogostejših razlogov, da se med mesečnim perilom počutite še slabše, kot bi se sicer.

1. Pozabljate na ‘tabletko’

Tako rekoč vsaki ženski, ki redno jemlje kontracepcijske tablete, se je že vsaj enkrat zgodilo, da jo je pozabila vzeti. A prav to je razlog, zakaj so boleči krči v trebuhu lahko še močnejši. Znano je, da ‘tabletka’ spremeni nivo hormonov in dovolj je že, da pozabite vzeti eno, pa se bo pojavila motnja v ciklusu in nivo hormona estrogena bo ‘ponorel’. Nastavite si opomnik za vsak dan ob istem času, da ne pozabite na kontracepcijsko tabletko.

2. Pijete alkohol

Tista steklenica vina, ki ste jo popile s prijateljico ravno tedaj, ko ste imele menstruacijo, je skoraj gotovo vzrok močnejših krčev naslednji dan. Pri uživanju alkohola telo izgublja magnezij, slednji pa olajša boleče krče. Če že pijete alkohol med perilom, ne pozabite na šumenko z magnezijem, ki jo lahko prav tako vzamete vsak dan.

3. Ne spite dovolj

K nerednemu ali bolj bolečemu ciklusu ‘pripomore’ tudi pomanjkanje spanja. Ena od raziskav je bila narejena na medicinskih sestrah, ki delajo v nočnih izmenah in zato ne spijo dovolj ali pa je njihov spanec nekakovosten. Pomanjkanje spanja vpliva na nerednost perila in podaljša čas krvavenja.

4. Pijete preveč kave

Pretirana ljubezen do kave zelo poslabša simptome PMS-a. Več kot skodelica kave na dan povzroča dehidracijo in moti spanje; preveč kofeina povzroči tesnobnost, napetost in živčnost, zato poskusite vsaj v času menstruacije piti kavo brez kofeina.

5. Pretiravate z mlečnimi izdelki

Sliši se kar nekoliko kruto, toda dr. Rossova pravi, da je treba v času perila pozabiti celo na sladoled. Prav živila, ki nas čustveno ‘tolažijo’ med mesečnim perilom, so najslabši izbor, ko gre za prehranjevanje. Mleko, sir, jogurt, mlečna čokolada in drugi mlečni izdelki spodbujajo izločanje hormona prostaglandina v telesu, prav ta je glavni vzrok za boleče krče.

6. Preveč ste v telovadnici

Najboljša odvisnost je tista od športa, a tudi s tem ne kaže pretiravati. Čezmerna telesna dejavnost zmoti ravnovesje hormonov v telesu, to pa vpliva na menstrualni ciklus. Bodite zmerni s telovadbo ali fitnesom teden dni pred perilom in do dneva, ko se ta konča.

7. Ste v stresu

Stres težave v času menstruacije le še poslabša. V sodobnem času je stres pri zaposlenih ženskah tako rekoč nekaj, čemur se ne moremo izogniti. Vseeno poskusite najti način, da se umirite in sprostite, recimo spremenite način pogleda na svoje delo ali redno meditirajte. Izločanje prevelikih količin kortizola, hormona stresa, vpliva na menstrualni ciklus, včasih hud stres povzroči celo izostanek perila.

8. Veliko potujete z avionom

Pogosta potovanja, sploh z avionom, vplivajo na nereden ciklus, ki je lahko tudi bolj boleč. Ta znana ginekologinja svetuje, da načrtujete letenje v času plodnih dni – najbrž pobožne sanje za številne ženske, pri katerih delovno mesto terja pogoste službene poti z avionom…

9. Uporabljate spiralo

Nekatere ženske se raje odločijo za to vrsto kontracepcije, ker se jim ne da ubadati z jemanjem tabletk, obenem pa nočejo (več) zanositi. Toda spirala deluje na ta način, da sprošča manjše količine bakra v urinarni trakt, posledica pa so močnejše, daljše in bolj boleče menstruacije!

10. Obožujete sladkarije

Veliko je žensk, ki najdemo uteho med perilom prav v sladkih dobrotah… a to je bojda zadnja stvar, ki jo naše telo v teh dneh potrebuje. Hrana, polna umetnih sladil, dvigne raven sladkorja v krvi, ko pa ta hitro upade, izzove še večjo živčnost in stres.

 

 

Foto: Irish Examiner, Pinterest, Woman’s Health, YouTube, Health.com, GoTopTens, Harvard Health, Greensquare Integrative Health Care Center, Verywell Fit


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam