fbpx

10 pravil oblačenja za koktejl zabavo: dovolj formalno, a tudi sproščeno!

Dogodki, Moda, Novice, Prva stran

Kaj obleči, da gostitelja ne bomo užalile z neprimerno obleko?

V decembrskih dneh – pa tudi v drugih, ki bodo sledili najbolj prazničnim tednom v letu – lahko prejmemo vabila na slavnostna druženja ali dogodke, v besedilu pa piše, da gre za koktejl zabavo, za kamor naj se moški oblečejo formalno, ženske pa v koktejl obleke.

Le kaj obleči, da gostitelja ne bomo užalile z neprimerno obleko, a obenem ne bomo videti staromodne matrone, pa tudi ne kričeče trendovsko? Tako imenovane ‘koktejl zabave’ so lahko spolzek teren pri pravilih oblačenja, ki mu s tujko rečemo ‘dress code’. Seveda, v vabilu nesporno piše, da je zaželena koktejl obleka. A kakšna mora biti, kateri kroj in dolžina ter material so primerni?

Za vas smo pripravili 10 nasvetov, splošnih in tudi stilskih, ki vas bodo spravili iz zagat pri oblačenju za slavnostne dogodke, kjer ne želite biti čisto preveč strogo formalni, obenem pa morate upoštevati predpisano etiketo, ki jo je zapovedal gostitelj oziroma organizator.

1. Pozorno preberite vabilo

Najbolj pomemben je podatek, ob kateri uri se dogodek začne. Če gre za dnevno formalno priložnost, jo lahko odnesete celo brez obleke: par dobro krojenih (boljših) kavbojk, visoke pete in svilena bluza bodo povsem primerni. Za večerne ure pa se od vas nedvomno pričakuje, da pridete v obleki.

2. Kdo je organizator?

Jennifer Garner, Kelly Sawyer Patricof in Norah Weinstein

Če vam je znano, da gostitelj ni ljubitelj novih, sodobnih modnih trendov in sta mu ljubša formalna obleka ter stara dobra klasika, se prilagodite njegovim pričakovanjem.

3. Past preveč bleščečega

Preveč bleščanja in bleščic na koktejl zabavah ni tako zaželeno. A tudi, če prisegate na minimalizem, to ne pomeni, da ne morete svojega videza začiniti recimo z dolgimi visečimi uhani, ki jih krasijo bleščeči kamenčki. En svetleč detajl bo povsem dovolj: nakit ali pa majhna večerna torbica, posuta s kristalčki oziroma bleščicami.

4. Ko se ne morete odločiti, poenostavite

Bojite se pretiravati, a prav tako ni rešitev preveč preprosta garderoba. Minimalistično krojena slip obleka je zares idealna in elegantna možnost, v kateri boste videti vrhunsko. Nakit in modni dodatki naj bodo čim bolj nevpadljivi, pete pa seveda visoke.

5. Pomembnejši je kroj, kot dolžina

Dolžina je sicer vseeno pomembna: zelo kratke mini obleke odpadejo! A tudi maksi obleka ni nujna, če greste na koktejl zabavo. Dolgo oziroma maksi obleko prihranite za najbolj glamurozne priložnosti. Raje se osredinite na kroj: odlična opcija za koktejl zabave so obleka na preklop (wrap dress), obleka z naborki in obleka s peplumom.

6. Mala rožnata obleka

Modni kralj Karl Lagerfeld pravi, da ženska ne more nikoli zgrešiti z malo črno obleko. A vseeno: v prostoru, kjer bo zabava, bo najbrž že tako čisto preveč črnine. Modni stilisti svetujejo barve! Spomladi izberite romantično pink barvo ali nežne pastele, poleti pa svetle barve.

Lara Lieto, Natasha Poly, Adrian Brody, Emily Senko in Valentina Zeylaeva na koktejl zabavi

Jesen ljubi zemeljske odtenke in tople nevtralne barve. Pozimi boste čudovite v barvah dragih kamnov, zamolklih, a obenem toplih barvah, ki so prestižne že same po sebi. Če za povrh izberete saten (pozimi pliš ali pa brokat), ste zmagale.

7. Pustite trende pri miru

Znane lepotice na dogodku Met Gala

Čeprav skrbno sledite modnim trendom in dogodkom na rdečih preprogah, ne pretiravajte samo zato, ker bi rade vsem pokazale seksi obleko, ki bi lahko tekmovala s tistimi iz Hollywooda, Met Gala ali festivalom v Cannesu. Raje ponovno razmislite o naravi dogodka, kamor ste povabljene. Bo že še kakšna priložnost, da zablestite v tisti seksi obleki kje drugje in kdaj drugič.

8. Koktejl zabava ni samo koktejl obleka

Giulia Elettra Gorietti na Netflix koktejl zabavi

Še posebej, če se dogodek začne takoj po službi, obleka še zdaleč ni obvezna. Nadomestite jo z lepo krojenim suknjičem in hlačami ter dodajte salonarje. Super izbor je tudi hlačni kostim. Vse, kar morate narediti, je, da zamenjate običajno bluzo, ki ste jo nosile v službi, s svileno (lahko pa spodaj nosite tudi samo čipkast modrček ali lepo kombinežo).

S seboj vzemite majhno večerno torbico in visoke pete. Še bolj drzna, a povsem sprejemljiva možnost je lep kombinezon. Če to nosijo za imenitne dogodke hollywoodske zvezde, lahko tudi ve!

9. Pri torbicah se držite pravila: manj je več

Pozabite prevelike torbe, za koktejl zabave so obvezne majhne večerne (clutch) torbice. Tak modni dodatek bo v kombinaciji s pravilno izbranimi čevlji celo najbolj klasično kombinacijo dvignil na višjo raven in vam dal nadih imenitnosti.

10. Ne pozabite na ličila

Maartje Verhoef na novembrski koktejl zabavi Guggenheim International Gala

Make-up je kajpak obvezen, a z njim ne pretiravajte, preveč poudarjena šminka bo delovala vulgarno in ceneno. Stavite na naraven videz, poudarite samo oči ali ustnice, ne pa obojega. S seboj vzemite tudi posebne kozmetične robčke, s katerimi boste diskretno popivnale znoj ali odvečen sijaj na obrazu, da boste ves čas videti brezhibno.

Sedaj vam lahko zaželimo le še uspešno in prijetno zabavo, ki se je boste še dolgo rade spominjale!

 

Foto: Honeycombers, Hawtcelebs, Eluxe Magazine, Pronovias, PurseBlog, NY Times, Zimbio, Evening Standard, Vanity Fair


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam