fbpx

10 strupenih oseb, s katerimi se boste srečali v življenju

Lifestyle, Odnosi

Nekatera strupena razmerja se zdijo celo povsem normalna, čeprav bi bolj spadala v domeno pekleščenkovih inovacij. Tu je 10 tipov toksičnih odnosov, ki jih imate (ne)vede z bližnjimi.

Včasih je povsem očitno, da ste z nekom v strupenem razmerju: to je fant, s katerim greste na zmenek in vam reče, da ste grdi, ali pa vaša ‘najboljša’ prijateljica, ki jo zalotite s svojim možem v postelji. Ponavadi z besedno zvezo ‘strupeno razmerje’ mislimo na prevarante, lažnivce, nasilneže in tiste, ki zlorabljajo soljudi.

Ampak, oh, razmerja so lahko strupena tudi na drugačen način, naj gre za ljubezenska ali prijateljska. Včasih imamo pri bližnjih opravka s tako subtilno destruktivno osebnostjo, da sploh ne opazimo, kako nas ‘vlečejo v brezno’. Seveda nihče od nas ni popoln, ampak dobro je vedeti, s kom imamo opravka in kaj si želimo ter česa niti pod razno ne potrebujemo v svojem življenju, katerega cilj je tudi naša osebna sreča!

Včasih imamo ljudi, ki so strupeni, čisto radi ali jih celo ljubimo, ko gre za intimno razmerje. Kot piše Daniell Koepke:

“Niso vsi toksični ljudje slabi. Nekateri nas imajo iskreno radi in imajo celo dobre namene. Toda življenje je že samo po sebi včasih težko in resnično ne potrebujemo ljudi, ki nas samo še bolj obremenjujejo.”

Zdaj pa poglejmo, kdo vse je toksičen in zakaj, čeprav se na prvi pogled zdi povsem okej! Med temi ljudmi je lahko vaš fant, mož, prijatelj/ica, mati, oče, profesor, mentor, šef ali kdorkoli, ki je z vami tesno povezan in vpliva na to, da ste slabe volje ali celo nesrečni zaradi njih, čeprav tega na prvo žogo ne zaznate.

1. Narcistična oseba: skupaj bova, dokler me boš oboževal/a

Narcisi niso nujno plitki ljudje, polni ničevosti. Narcistična motnja osebnosti je v razvitih državah v porastu, gre za duševno motnjo, ki jo strokovnjaki psihiatri z današnjim znanjem zlahka diagnosticirajo in jo ima kar 17 odstotkov populacije.

Za te osebe je značilno, da se imajo ves čas za žrtve in zahtevajo sočutje ter poseben tretma od drugih. Ti ljudje se ne znajo in ne morejo iskreno zanimati za vaše življenje. Vedno znajo vsak položaj izrabiti tako, da odrska luč posije na njihovo veličastnost. Celo, ko so oni vam naredili krivico, boste čutili potrebo, da se jim vi opravičujete. Takoj bodo opazili, če naredite kaj narobe, nikoli pa ne opazijo, kako ste se potrudili za njih.

Narcisi verjamejo, da so njihove težave bolj pomembne od vaših, zato jih je treba obravnavati z večjo skrbjo. Imajo občutek nadmoči in hitro sodijo druge, če imajo kak primanjkljaj. Kritike ne prenesejo. Zanje je značilna aroganca (to lastnost ima po podatkih Forbesa večina ljudi, ki zasedajo mesto izvršnega direktorja ali CEO-ja).

2. Krvaveče srce: rešil/a bom svet ali pri tej misiji umrl/a

Gre za izjemno sočutne in visoko občutljive ljudi, ki bodo vedno ob vas. Toda tega gumba za sočutje in pretirano skrb ne znajo izklopiti. Tudi, ko je položaj prijeten, brezskrben in bi se vsi lahko zabavali, bo ta oseba načela težko filozofsko debato, ki bo izžela vašo energijo in izpila vse veselje.

To so ljudje, ki kar naprej filozofirajo, razmišljajo preveč in analizirajo – tako izjave drugih kot svoje obnašanje. “Kaj je smisel življenja?” “Me drugi obsojajo?” “Gotovo me sovraži, glede na to, kaj je rekla.” Ti ljudje so kot gaza, ki vpija vse težave tega sveta in jih z veseljem nosi kot železno kroglo na svojem hrbtu. Čutijo potrebo, da vsem pomagajo in vse rešijo. Tako nimajo energije, da bi poskrbeli zase ali uživali male radosti življenja. Niso slabi ljudje, ampak zajedajo vas kot pijavke s pretiranim sočutjem.

3. Robot: kaj so čustva??

Njihovi možgani so programirani samo za dejstva in številke. Tu ni samorefleksije, analize, filozofiranja ali čustev. Pogovori se bodo vrteli o vremenu, prometu, dnevnih novicah ali tem, kaj je treba postoriti. Dajte Robota skupaj v sobo s Krvavečim srcem in dobili boste tragikomedijo desetletja. Robot ne razume vaših čustev in tudi ne razume, zakaj vas je kaj prizadelo. Zamahne z roko in reče: “Daj, pojdi že čez to, kaj sploh razmišljaš”, še preden boste končali stavek. Nič jih ne gane, saj se niso sposobni dati v kožo drugega. Bolj, ko jim boste težili s čustvi, bolj bodo mislili, da ste nori ali vsaj neuravnovešeni. Nobena razlaga ne bo pomagala. Robot razbarva celo mavrico!

4. Odvisnik: dajmo žurat!

Ni jih lahko prepoznati, saj jih je velik delež na videz normalnih udov družbe in znajo dobro funkcionirati v službi in družbi. Ti ljudje se znajo zabavati do jutra. Ampak noben trenutek, nobena stvar ni popolna brez…(vstavi zasvojljivo substanco po izbiri). Iskali bodo način, kako se bodo zadeli, tudi če to pomeni, da uničijo razpoloženje drugim.

Vedo, da imajo problem in ga znajo dokaj spretno skrivati. Seveda je možno imeti tesen odnos z odvisnikom, toda zavedati se morate, da bo na prvem mestu vedno njihova najljubša substanca, karkoli že je to. Sprva so lahko zelo zabavni, toda sčasoma so primorani lagati, skrivati in pred vašimi očmi postanejo povsem druga oseba, kot so bili na začetku odnosa.

5. Vila, ki posipa prah krivde: ti se imaš slabo?! Kaj pa JAZ?

Ta sladka krivda… naša ljuba vila magični prah krivde posipa vsepovsod. Na argumente, prijateljske pogovore, z njo začini družinska srečanja, še celo vesele urice ne minejo brez te sestavine. Te posipalke krivde pogosto muči prav – krivda. Da bi kompenzirale bolečino, ki jo čutijo, to krivdo prenašajo na druge v bližini. Krivda je izvrstna taktika manipulatorjev. S krivdo lahko kot pravi lutkarji vlečejo za naše vrvice, mi pa smo njihove marionete.

Še posebej matere znajo vzbujati občutke krivde, a niso edine. Ne glede na to, kaj želite početi, vse zbledi v primerjavi s tem, da bi morali skrbeti za njih. Ta razmerja so tokisčna, ker v njih ni prostora za pravo sočutje in empatijo.

6. G. Ego: pretvarjajva se, da nimam napak

Govoričijo in govoričijo brez premora, naštevajo dejstva, številke in obskurne reference, ki jih ne poznate, niti vas ne zanimajo. Imajo nenasiten pohlep po tem, da so najpametnejši človek v sobi, če že ne na planetu. Če jim ne boste priznali, kako so pametni, lahko ta hip kar umrejo… V primeru te osebe praskamo po samem dnu samozavesti.

Ti ljudje imajo tako krhek ego, da bi jih lahko vsak popravek njihovih besed ali kritika poslala v primež histerije. Raje jih ne popravljajte pri izgovorjavi ali če so si narobe zapeli srajco, ker vam bodo z odzivom uničili ves teden, ne samo dan. Zamero lahko kuhajo v neskončnost.

7. Oportunist: ljubim te, dokler me pustiš pri miru

Njihove ambicije so njihova največja ljubezen, nič se jim ne bo postavilo na pot, niti vi, kaj šele vaša čustva. Oportunist ni nujno zloben, a v tem, da uporabi in izrabi ali celo zlorabi druge, ne bo videl nič slabega oziroma moralno spornega.

Če lahko druge manipulira, da dobi, kar si želi in pride bližje svojim sanjam, bo to naredil. Brez krivde vas zabode v hrbet, če mu stojite na poti do cilja, pr tem pa še igra na vašo hrbtenico kot na orglice. Zanj ste hodeča tarča. Ponovno, oportunist ni nujno zloben, iskreno verjame, da bi vi naredili enako, če bi bili na njegovem mestu ter dobili to priložnost.

8. Trol: uničiva svet in bodiva bedna ter nesrečna skupaj

Bednik ima resen kompleks manjvrednosti in na skrivaj sovraži sebe vsaj tako, kot navzven sovraži vse na svetu. Njihovi egoti so kot umirajoče zvezde, goste, temne in pripravljene postati supernova kadarkoli. Bednika je lahko užaliti, saj vse jemlje kot oseben napad nase.

Ne marajo sebe, svojega telesa, svojega položaja in menijo, da bi bili srečnejši v koži drugega. Če želiš prijateljevati z bednikom, se moraš znati pretvarjati, da si enako nesrečen/nesrečna, kot on sam. Ne prenesejo sreče. Resnici na ljubo ne prenesejo ničesar. Če podvomite vanje, bo to pretreslo njihovo bistvo in resničnost. Zagnali bodo paniko in razrušili ali razbili vse, kar je v bližini.

9. Duhovni egoist: bolj sem posvečen, kot ti

Spiritualni egoist ob vaših težavah zavije z očmi in na njihov opis odgovori, da nisi tako razsvetljen/a, kot bi moral/a biti. Ta tip človeka ni nujno vezan na določeno veroizpoved, najdemo ga tudi med posvetniki, pripadniki določene filozofije ali politične stranke. Celo zadrti jogisti so vmes, polni nasvetov, kako lahko ‘razvsetliš’ svoje življenje.

Vse, kar počnejo, je optimiziranje življenja in postavljanje meja. Verjamejo, da obstaja samo en pravi način življenja – in to je tisti, ki ga oni živijo. Nehali so jesti ogljikove hidrate, meditirajo in berejo vse knjižice za samopomoč na trgu. Če se jim ne pridružite na križarskem pohodu, bodo do vas še naprej pokroviteljski.

10. Namišljeni bolnik/hipohonder: prijateljstvo za tvojo večno pomoč

Ti odnosi so ne le strupeni, ampak dobesedno ‘nažirajo’, pa še težko jih je opredeliti in pokazati na zadevo. Hipohonder je oseba, ki laže, pretirava ali se pretvarja, da je ves čas bolna, ji nekaj manjka ali je v čustvenem neravnovesju in v težavah. Njen edini cilj je, da te s takimi potezami manipulira.

Cilj te osebe? Dobiti denar, simpatije, pozornost ali pa želi z vzbujanjem čustev nadzorovati svoje bližnje. Večina teh oseb ima značilnosti že prej navedenih 9 toksičnih osebnosti. Nobena ‘strupenjača’ na dveh nogah ne pride z opozorilom, nekateri ljudje imajo v sebi kombinacijo posameznih strupenih elementov, vaša naloga pa je, da nehate s simpatijami gledati na tiste, ki vas prizadanejo ali nalašč upravljajo z vami, da bi bilo njim lepše in boljše. Imejte odprte oči in ušesa ter poslušajte svoj notranji glas.

 

 

Foto: Tim & Julie Harris, Powerofpositivity, Goss.ie, Forbes, Medium, David Kiger, Pinterest, Lonewolfmag, Catholic Match

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam