10 stvari, ki jih ne smete sušiti v sušilnem stroju

21. oktober 2024

10 stvari, ki jih ne smete sušiti v sušilnem stroju

21. oktober 2024
Foto: Pexels
10 stvari, ki jih ne smete sušiti v sušilnem stroju

10 stvari, ki jih ne smete sušiti v sušilnem stroju

21. oktober 2024
Foto: Pexels

Če ste naveličani preverjanja oznak za nego oblačil, da bi ugotovili, katere stvari lahko date v sušilni stroj, upoštevajte nekaj preprostih navodil.

Vsa oblačila, kljub izjemni praktičnosti sušilnega stroja, ne morejo biti izpostavljena tako visokim temperaturam, zato jih boste morali posušiti na zraku. Martha Stewart razkriva nekaj učinkovitih in hitrih pravil, s pomočjo katerih se ne boste več nikoli spraševali, katere stvari ne spadajo v sušilni stroj.

Modrčki, kopalke in oblačila za vadbo

Oblačila iz elastana, elastičnega sintetičnega vlakna, morate sušiti na zraku. Vročina sušilnega stroja lahko namreč razgradi vlakna v tkaninah, ki vsebujejo elastan, ali povzroči, da ta izgubi prožnost, če pa ima vaše oblačilo le majhen odstotek elastana, ga lahko sušite na najnižji temperaturi.

Foto: Pexels

Svila

Občutljivih tkanin, kot je svila, nikoli ne dajte v sušilni stroj, saj bo preveč toplote uničilo tkanino. Pri vseh nežnih tkaninah je najbolje, da pred pranjem ali kakršnimkoli sušenjem preverite oznako za nego perila.

Usnje ali umetno usnje

Usnjena oblačila slabo prenašajo vročino, ta pa bi v lahko v materialu povzročila tudi razpoke. Sintetično usnje je nekoliko manj občutljivo, vendar se lahko zaradi visokih temperatur skrči, zato je sušenje na zraku v tem primeru še vedno najboljši način sušenja.

Čipka

Tudi čipkasta oblačila je treba sušiti na zraku, saj se lahko čipka v sušilnem stroju zažge ali skrči.

Foto: Pexels

Oblačila z okraski

Oblačila z okraski, kot so na primer bleščice ali perle, raje ne sušite v sušilnem stroju. Okraski se lahko namreč v sušilnem stroju zataknejo in tako ne poškodujejo samo oblačila, ampak tudi stroj.

Nahrbtnik

Umazan nahrbtnik po pranju raje pustite, da se posuši na zraku, saj lahko sušilni stroj poškoduje tkanino in zadrge.

Umetno krzno

Če je umetno krzno na vaših oblačilih matirano, ga lahko razrahljate ali osvežite v sušilnem stroju z nastavitvijo sušenja na zraku brez toplote, nastavitev toplote pa raje izpustite, saj lahko stopi material.

Foto: Pexels

Teniske

Čeprav mnogi svoje teniske po pranju vržejo v sušilni stroj, to ni priporočljivo, saj lahko poškoduje čevlje in stroj. Po pranju čevlje raje posušite na zraku.

Gumijaste preproge

Če imate kuhinjsko ali kopalniško gumijasto podlago, je najbolje, da jo po pranju pustite, da se posuši na zraku, saj lahko preproge z gumijasto podlago v sušilnem stroju razpadejo.

Nogavice

Hlačnih nogavic ne smete dati v sušilni stroj, saj se bodo zaradi visokih temperatur skrčile. Da bodo hlačne nogavice zdržale čim dlje, jih operite ročno in posušite na zraku.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic