fbpx

10 lekcij, ki se jih naučite v dobrem partnerskem odnosu

Odnosi, slider

Ko ste v dobri partnerski zvezi, se boste naučili določenih življenjskih lekcij.

Ne glede na to, koliko zvez ste že imeli doslej, ko ste v tisti ‘pravi’, boste to vedeli tako z glavo, kot s srcem. Prava ljubezen je drugačna od priložnostnih zvez, najsi slednje trajajo še tako dolgo ali se porazgubljajo na obroke. Ko ste v dobri partnerski zvezi, se boste naučili določenih življenjskih lekcij.

Ljubezen do druge osebe je kot poligon za vožnjo; šele v praksi nas nauči vsega, kar je treba vedeti o odnosih. Ljubezen je priložnost za našo osebnostno rast, ker je najbližje idealu popolnosti. Stapljanje z osebo, ki jo ljubimo, je podobna doseganju enosti z vsem, kar nas obkroža. To se zgodi s sprejemanjem sebe in konceptom ljubezni do samega sebe, ki jo preslikamo na drugo osebo, ki jo ljubimo z vsem bitjem, ne samo kljub njegovim ali njenim napakam, ampak z njimi vred.

Ljubezen je mistična, duhovna izkušnja, tudi ko se dogaja na navidezno povsem telesni ravni. Pomeni popolno sprejemanje in predajanje in je morda edini trenutek, ko povsem podremo meje med sabo in drugo osebo. Ko smo v zares dobrem partnerskem odnosu, se naučimo naslednjih pomembnih lekcij: obnašamo se drugače, ne kot posameznik, ki ga obvladuje predvsem ego, ampak kot član tima. Do partnerja boste začutili več razumevanja in sprejemanja kot v katerikoli zvezi pred tem.

1. Nesporazumi so del odnosa

Ko dva človeka komunicirata, se nesporazumi in šumi na komunikaciji vedno dogajajo. Vendar v dobri zvezi partnerja drug drugega ne kaznujeta zato, ker sta narobe razumela besede ali dejanja drugega. Če se zaradi nesporazumov ves čas zbadata, škodita odnosu. Zgodilo se bo, da vas bo partner narobe razumel in občutili boste frustracijo. Enako se bo zagotovo zgodilo vsaj sem in tja tudi njemu. Take nesporazume ne samo lahko, ampak jih morate pomesti pod preprogo, ker niso bistveni. Nič posebnega niso. Sprejmite nesporazumčke v komunikaciji s humorjem in vedno z razdalje glejte na večjo sliko – najpomembnejša sta vidva kot par. Odpustita si občasne šume na komunikaciji.

2. Naučite se zaupati

Svojemu partnerju ali partnerki morate zaupati. Zakaj bi si sploh želeli deliti svoje življenje z nekom, za katerega mislite, da dela nekaj narobe vsakič, ko mu ali ji obrnete hrbet? Če ne zaupate partnerju, da vam je zvest, da je iskren in ljubeč, potem niste v dobrem odnosu. Najboljše zveze se začnejo z globokim zaupanjem, ki ga preprosto začutite in drugemu ni treba dokazovati, da ga je vreden. Tudi, ko se pojavijo težave, bo zaupanje med vama dovolj močno, da vaju bo obdržalo skupaj.

3. Dovolita si, da se pogrešata

Zaljubljena sta, zato bi bila rada kar naprej skupaj. Že misel na to, da bi se lahko cele dneve in noči crkljala v objemu drug drugega in se poljubljala, zveni mamljivo, toda kdaj bi imela priložnost doživeti še kaj drugega? Nabirati različne izkušnje, ki si jih potem lahko delita in se o njih pogovarjata? Ko sta narazen, se imata priložnost pogrešati, hkrati pa se samostojno razvijati in doživljati nove stvari. Ko ponovno prideta v objem drug drugega, še bolj cenita to, kar imata samo vidva. Pogrešanje da odnosu povsem nove dimenzije.

4. Spodbujata rast in spremembo

Samo v dobrem odnosu se partnerja medsebojno spodbujata k rasti in spremembi. V zvezi, ki ima potencial, se partnerja podpirata, tudi ko gre sprememba na njun lasten račun. Spodbujajte svojega partnerja, da se loti novega hobija, se vrne dokončat izobrazbo, spremeni službo in sreča nove ljudi. Če želite, da vaš partner ves čas ostane enak, kot takrat, ko ste ga spoznali, bosta ne le imela zelo dolgočasnega življenja skupaj, ampak je upiranje spremembam tudi znak nezaupanja – v drugo osebo in v vajino zvezo.

5. Sprejemanje kompromisov ni znak šibkosti

Ne pomeni, da ste ‘izgubili bitko’. Pač pa povsem nasprotno. Ponovno: ljubezen nima prav nobenega opravka z egom. Sprejemanje kompromisov je včasih zares težko. Nekaj ste si zamislili in pri tem vztrajate. Mora biti po vaše, ker se vam to zdi povsem logično in smiselno. Stopite korak nazaj in na zadevo poglejte diplomatsko – kje se lahko srečata? Idealno je, če na polovici tega, kar hoče eden in drugi. In če ima v resnici prav vaš partner, mu pritrdite in to tudi povejte. Sprejemanje kompromisov bo samo okrepilo vajino zvezo.

6. Priznate svoje napake

Vaš partner ali partnerka nista superheroja in upamo, da tega od njiju tudi ne pričakujete. Na drugi strani je samo človek, z vsemi napakami in šibkostmi, resnična oseba iz mesa in krvi. Prav vsak od nas ima napake, nihče ni popoln. Če želite stabilno in resno zvezo, morate biti sposobni odprto komunicirati o svojih pomanjkljivostih in šibkostih. Na ta način bo partner bolj pozoren na stvari, ki vas motijo ali ste na njih občutljivi. Lahko vam bo pomagal, da premagate svoje demone in vam ponudil podporo prav tam, kjer jo najbolj potrebujete. In ali ni ravno to smisel partnerskega odnosa?

7. Včasih lahko samo sprejmete to, kar je

V ta svet se rodimo kot nepopisan list, toda z vsakim letom imamo več prtljage. Vaš/a partner/ka jo ima, vi jo imate. Greste lahko nazaj v preteklost in jo izbrišete? Ne. Tu je, kakršna je in z njo se morate znati soočiti. Nekatere stvari boste sprejeli lažje, druge težje. Včasih bo treba preprosto sprejeti, da se preteklosti ne da spremeniti. Tudi, če je povezana z vama. Težave ali preteklosti se ne da zbrisati s tleskom prstov. Lahko jih samo sprejmete in greste naprej, ali pa je vajina zveza obsojena na propad.

8. Odpustite popolnoma in iskreno

Ko se pepirata, naj vas ne skrbi, kdo od vaju bo dobil ali izgubil. Naučite se iz same bitke, tako kot bi dejal tudi sloviti pokojni mojster borilnih veščin Bruce Lee. Učite se iz poteka bitke, iz tega, kaj je bilo povedanega, kako je bilo povedano in predvsem, kako sta argument razrešila. Ko se učite iz poteka bitke, lahko lekcije uporabite v naslednjem nesporazumu, ki bo neizogibno ponovno nastopil, saj je le vprašanje časa. In sedaj – najpomembnejše. Tako kot pri športu, ko se tekmeca poslavljata in si medsebojno čestitata za fair play in vloženi trud. Oprostite sebi. Oprostite svojemu partnerju. Spopad je končan, vidhnite, oprostite in – izpustite. Popolnoma, iskreno, za vedno. Bitka je že del preteklika. Ne držite v sebi zamer, kajti te se kopičijo, dokler ne nastopi dan, ko zaradi nabranih zamer preprosto nočete več biti s tem človekom.

9. Ne pričakujete ničesar

Vaša druga draga polovica ni sposobna branja misli. Na primer, naj vam prinese zajtrk v posteljo ali naj namesto vas opere posodo. Nič se ne bo zgodilo kar samo po sebi z močjo vaših misli, tudi, če jih znate še tako dobro sugerirati. Ne morete kar pričakovati in se bo to uresničilo. Svoje želje morate izraziti. Komunicirajte. To je najpomembnješa vrlina v vsakem odnosu, v ljubezenskem pa še posebno. Naj vaš partner ve, kaj pričakujete od njega v odnosu in obratno. Tudi vaše mnenje in poglede o različnih zadevah. Še vedno pa od drugega ne smete pričakovati ničesar – pač pa toliko več ali kar vse od samih sebe. Vsak od nas mora stati na svojih nogah.

10. Pokažete svoje občutke

Najhujše, kar lahko delate v odnosu oziroma zvezi? Igranje igric. Ne ‘dražite’ svojega partnerja ali partnerke. Ne ‘nagrajujte’ ga ali jo z ljubeznijo in pozornostjo, ko stori nekaj dobrega ali pričakovanega, kar ustreza – če ste iskreni – samo vam. To smete početi s psom, ne pa s človekom. Še najmanj pa z nekom, ki ga ljubite. Vaš partner naj ima vedno občutek ljubljenosti in sprejetosti.

Ne glede na to, ali ste trenutno na njega besni kot ris ali pa se počutite ljubeče – vsak partner predvsem potrebuje občutek, da je ljubljen. Prav tako želi vedeti, kako se v danem trenutku počutite vi. Vendar o svojih občutkih govorite iskreno in brez potvarjanja, vselej pa nastopajte s stališča ljubezni. In povejte tako, da vas bo druga stran razumela.

 

Foto: The Huffington Post, MindBodySoulSpirit, Greatist, i-Stock Photos


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam