10 živil, ki bi jih vsi morali zaužiti več

24. julij 2023

10 živil, ki bi jih vsi morali zaužiti več

24. julij 2023

Če želite osvežiti svoj dnevni jedilnik in ga narediti bolj zdravega, je teh 10 živil odličnih za popestritev dnevnih jedi.

Mnogi nutricionisti se strinjajo, da je raznolikost ključna za vsako zdravo in uravnoteženo prehrano. Uživanje široke palete živil je nujno, da našemu telesu zagotovimo vsa hranila, ki jih potrebuje za pravilno delovanje. Seveda je to pogosto lažje reči kot narediti. Večina ljudi je bitij navade in prelahko se je ujeti v rutino ponavljanja istih preprostih in znanih jedi znova in znova.

Ste brez idej, kako osvežiti svoj repertoar obrokov? Spodaj odkrijte 10 pogosto pozabljenih sestavin, ki bi vam lahko koristile, če bi jih uživali več, in uporabite seznam kot navdih, da poskusite nekaj novega.

Volčji bob

Ta stročnica, ki jo v južni Evropi pogosto uživajo kot predjed, je pri vseh ostalih pogosto pozabljena, a lahko pomaga zmanjšati skoke krvnega sladkorja, niža slab holesterol, uravnava krvni tlak in krepi kosti zahvaljujoč vsebnosti vlaknin, omega-3 in omega-6 ter mineralov, kot so kalij, kalcij in fosfor. Volčji bob je odličen prigrizek med obroki.

Rdeča čebula

Rdeča čebula je turbo različica njene bele dvojnice. Poleg tega, da je močna sestavina, polna vitaminov C, K in B12 ter kalcija, magnezija in kalija, vsebuje tudi kvercetin, antioksidant, ki pomaga ščititi pred alergijami in boleznimi srca. Je odlična adicija grški solati z veliko paradižnika in feto.

Foto: Unsplash

Sardine

Ta pogosto kritizirana riba je bogata z omega-3: nenasičenimi maščobami, ki zvišujejo “dober” holesterol in znižujejo raven trigliceridov, kar pomaga preprečevati bolezni, kot je ateroskleroza. Ne le to, ta riba je tudi med redkimi živili, ki vsebujejo vitamin D, ki ga običajno lahko absorbiramo le, če se izpostavljamo sončni svetlobi. Poiščite sveže sardele in jih uživajte pečene ali na žaru, kot jih na primer strežejo na Portugalskem.

Kapre

Kapre so polne polifenolov in imajo antioksidativne lastnosti, ki pomagajo upočasniti proces staranja celic in kože. Pomagajo pri spodbujanju mikrocirkulacije, služile pa naj bi tudi kot naravni diuretik za preganjanje napihnjenosti.

Foto: Pexels

Vodna kreša

Vodna kreša, ki je bogata z vitaminom C in minerali, kot so železo, kalcij, kalij, fosfor in jod, je del družine križnic, tako kot cvetača. Ima prebavne in razstrupljevalne lastnosti, preprečuje zastajanje vode in je naravni antibiotik. Dodajte jo surovo omakam, solatam ali sendvičem.

Sladki krompir

Sladki krompir ima visoko vsebnost flavonoidov, karotenoidov ter vitaminov C in A, zaradi svojih antioksidativnih lastnosti pa je nekakšna glavna sestavina, ko gre za preprečevanje staranja. Uživajte v sladkem krompirju, pečenem, kuhanem ali pireju – in vključite tudi s hranili bogato lupino.

Foto: Unsplash

Ohrovt

Vsi vemo, da so zvezdniki obsedeni z ohrovtom, in to z dobrim razlogom – morda je najboljše superživilo. Ta antioksidativna bomba vsebuje flavonoide, vitamine A, C, K, E in B, kalcij za kosti, cink za imunski sistem in železo kot bonus. Dodajte ga solatam s čičeriko in avokadom.

Gobe

Gobe vsebujejo malo kalorij, a so vseeno polne vlaknin in hranilnih snovi, imajo pomembne antioksidativne in protivnetne lastnosti ter lahko pomagajo podpirati imunski in kardiovaskularni sistem. Namesto da jih jeste le v omakah z zrezki, jih lahko dodate tudi svojim solatam in juham.

Foto: Pexels

Proso

Poleg tega, da je proso brez glutena in ima nizek glikemični indeks, je tudi bogato z beljakovinami, aminokislinami, antioksidanti in minerali, kot so magnezij, kalcij, fosfor in železo – vsi bistveni za zdrave lase in kožo. Skuhajte ga kot riž in dodajte solatam s surovo zelenjavo in veliko zelišč.

Rukola

Ta zelenjava ostrega okusa, ki so jo cenili že stari Rimljani, je nizkokalorična, deluje antioksidativno, protivnetno in proti staranju, je izjemen vir vitaminov in mineralov ter vsebuje erucin, aktivno sestavino, ki pomaga zniževati visok krvni tlak. Dodate jo lahko picam, testeninam in juham ter solatam.

Foto: Unsplash

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic