fbpx

11 pravil, kako končati razmerje na čim manj boleč način

Nerazvrščeno, Odnosi, Prva stran, Zanimivosti

Izpustiti nekoga iz svojega življenja je samo eden od načinov, kako drugi osebi povedati: ‘Ljubim te.’

Razhodi med ljubimcema ali med partnerjema niso nikoli lahki. Včasih se razmerja končajo nenadoma, včasih umirajo dolgo in na obroke. Veliko je odvisno od tega, ali ste bili zapuščeni vi, ali pa ste vi tisti, ki končuje razmerje. Gre namreč za dve popolnoma različni izkušnji. Naslednji nasveti strokovnjakov so podani s stališča osebe, ki zapušča in končuje odnos, vendar ima v mislih le najboljše namene in želi čim manj prizadeti tako kmalu nekdanjega partnerja kot sebe.

Drži, tisti, ki prvi pomaha v slovo, ima večjo moč celo pri koncu odnosa. Vendar je od tega, kako ta oseba sporoči svoj namen, da se stvari končajo, odvisno marsikaj. Tudi to, ali bosta lahko s to osebo sploh še kdaj prijatelja. Nekoč boste ponosni nase, da ste bili sposobni odnos končati na nežen način. Zavedajte se, da boste s tem omilili tudi veliko bolečine pri osebi, ki jo zapuščate.

Preden zapišemo 11 pravil, pa še misel na temo ljubezni: “Prava ljubezen nima srečnega konca, kajti prava ljubezen se v resnici nikoli ne konča. Izpustiti nekoga iz svojega življenja je samo eden od načinov, kako drugi osebi povedati: “Ljubim te.'”

# Seznam: usedite se in zapišite vsaj 3 stvari, zakaj ste želeli biti z osebo, ki jo zdaj zapuščate.

# Napišite vsaj 10 stvari, zaradi katerih vas je ta oseba osrečevala in vam prinesla toliko lepih trenutkov. Kaj je bilo tisto, zaradi česar vam je bila tako privlačna?

# Preden končate razmerje, napišite stolpca ‘za’ in ‘proti’, zaradi česa želite končati, zaradi česa bi želeli ostati v razmerju. Kaj boste najbolj pogrešali? Kaj ste pripravljeni izpustiti? Bi res radi odšli za vedno ali bi bilo mogoče postaviti nove pogoje in nove temelje za nadaljevanje zveze?

# Mislite na osebo, ki jo zapuščate: poskusite občutiti čustva, ki jih bo oseba občutila, ko ji boste povedali, da je konec, da ne bosta več ljubimca ali partnerja. Bodite sočutni. Če bi bili vi tisti zapuščeni, kaj bi radi slišali od nasprotne strani? Na kakšen način bi to radi izvedeli? Osebno ali preko telefona, SMS-a, morda klepeta na messengerju? Zagotovo se strinjate, da je za konec razmerja primeren samo osebni pogovor na štiri oči. Verjetno bi si želeli slišati, koliko dobrega in lepega ste prinesli v življenje te osebe. Začnite torej z izražanjem ljubezni in vsega lepega. Toda… Vedno je tu tudi toda.

# Bodite jasni glede tega, kaj ni delovalo oziroma ne deluje. Izrazite svoje potrebe. Bi radi šli naprej? Je možno narediti še kaj, da se zveza ne bi končala? Če čutite potrebo, da se v celoti odmaknete od druge osebe, bodite pripravljeni prisluhniti reakcijam svojega zapuščenega partnerja.

# Ne kregajte se. Nehajte zbirati zaveznike, ko gre za odločitev, da bi končali razmerje. Nikoli ne govorite grdo o osebi, ki jo zapuščate. Zapomnite si, govorite o osebi, ki ste jo nekoč ljubili in se odločili, da boste z njo delili del svojega življenja. Zakaj bi grdo govorili o nekom, do katerega ste toliko čutili? To pove največ o vas in meče slabo luč na vas.

# Razložite drugi osebi, kako težko vam je končati ta odnos. Dajte ji čutiti, da jo imate še vedno radi, čeprav ste se odločili tako, kot ste se. Če želite zares in za vedno končati odnos, ostanite neomajni, kar se tiče svojih mej. Jasno povejte, da je razmerja konec.

# Če je še kaj upanja in ste se odločili, da greste k svetovalcu, bodite jasni tudi v tej nameri.

# Iskrenost in poštenje sta najbolj pomembna. Krutost ni sprejemljiva. Razmislite o tem, kaj bi drugemu povedali kot razlog, da končujete razmerje. Ni vam treba povedati vsega, sploh če veste, da bi osebo, ki jo zapuščate, to prizadelo. Vsekakor izrazite svoje občutke. Vendar na prijazen način in v mislih imejte zgolj pozitivne lastnosti svojega kmalu nekdanjega partnerja.

# Razumeti morate bolečino in morda tudi jezo, skozi katero bo šla oseba, s katero ste se namenili raziti. Zagotovite tej osebi, da je bila velik vir sreče in veselja v vašem življenju, vendar je zdaj čas za premik.

# Če ste že našli drugo ali drugega, v katerega ste se zaljubili, ali vas privlači, bodite popolnoma iskreni tudi glede tega. Verjemite, resnica vedno pride na dan, prej ali slej. In zato je to nekaj najgršega, kar lahko storite. Ne zanikajte, ne prikrivajte – povejte po resnici. Tako ali drugače bodo izvedeli.

Zapomnite si, vajin zadnji zmenek je prav tako pomemben, kot vajin prvi, ki sta ga imela takrat, ko sta začutila tisto nepopisno privlačnost med vama.

 

Foto: Thoughtcatalogue, The Huffington Post, LifeCoachCode, Getty Images, Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam