11 presenetljivih dejstev o čebelah, ki jih zagotovo še ne poznate

20. maj 2023

11 presenetljivih dejstev o čebelah, ki jih zagotovo še ne poznate

20. maj 2023

Danes praznujejo najbolj pridne delavke na svetu – čebelice. Vsi vemo, da so čebele izredno pomembne za naš planet, verjetno pa o njih ne poznate vseh dejstev. Izbrali smo 11 najbolj zanimivih.

1. Čebele oprašijo okrog 80 % vseh rastlin ter kar 90 % sadnih dreves

Brez čebel bi na svetu zavladala lakota, saj so v veliki meri zaslužne, da si lahko pridelamo hrano. Ena tretjina pridelane hrane na svetu namreč zraste na rastlinah, ki jih oprašujejo živali, in za 80 % oprašenih rastlin poskrbijo čebele.

2. S krili zamahnejo kar 11.400-krat na minuto

Dolga pot je pred čebelami nabiralkami, saj morajo za kilogram medu čebele obleteti več milijonov cvetov. Če bi to naredila samo ena čebela, bi opravila pot, enako približno 7-kratnemu obsegu Zemlje.

Foto: Pexels

3. Njihova življenjska doba je izredno kratka

Poletne čebele delavke živijo le nekaj tednov, medtem ko zimske živijo tudi do pet mesecev. Matice živio najdlje, celo do pet let.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

4. Čebela po piku umre

Čebela ima na koncu žela majhne kaveljčke, ki se zarijejo v kožo. Pri tem ostane čebela brez zadka brez katerega pa ne more živeti. Če se čebela zabode v površino, iz katere lahko izvleče želo, npr. skelet žuželk, pa lahko nadaljuje s svojim poslanstvom in živi dalje.

5. Čebelji strup je zdravilen

Čebelji strup je veljal za zdravilo že v starodavnem Egiptu in že v majhnih količinah krepi delovanje imunskega sistema in deluje protimikrobno ter protibolečinsko. Predvsem se uporablja v farmaciji za zdravljenje sklepnih obolenj, vse bolj pa je prisoten tudi v kozmetični industriji, saj velja za naravno alternativo botulinum toksinu, ki kožo napne in učvrsti, da so gube in drobne linije manj opazne.

Foto: Unsplash

6. Čebelji panj ima konsistentno temperaturo

Temperatura v čebeljem panju meri tako pozimi kot poleti natančno 35 stopinj Celzija, saj so čebele glede temperature v panju zelo občutljive. Izjema je le kadar v panju ni zalege, takrat je lahko temperatura tudi nižja. In kako ga ogrevajo? Čebele panj hladijo z vodo, ki jo razporejajo po satju, in ogrevajo s krili, pri čemer se lahko njihova temperatura povzpne tudi na 43 stopinj.

7. Čebele nabirajo več kot 10 vrst medu

Med delimo po izvoru na cvetlični med, med katerega spadajo akacijev, ajdov, cvetlični, regratov, repičin, sončnični, deloma tudi lipov in kostanjev med, ter med iz mane, ki je pridobljen predvsem iz izločkov insektov na živih delih rastlin ali izločkov živih delov rastlin. V slednjega spadajo smrekov, hojev, gozdni, lipov in kostanjev med. Poleg medu pridelajo še propolis, matični mleček, cvetni prah in čebelji vosek.

Foto: Unsplash

8. Živele so že v času dinozavrov

Čebele so na našem planetu že vrsto let. Najstarejši doslej znani fosil čebele, ki so ga našli v koščku jantarja, je star od 25 do 50 milijonov let.

9. Več kot 20.000 vrst

Bi prepoznali katero od njih? Verjetno ne, čeprav so raznolike kot so raznoliki številni cvetovi, na katere letajo. Prav tako opravljajo različne naloge. Precej čebel je samotark in namesto v medonosni družini, katere člani so vsi potomci ene matice, živijo same. Te so izvrstne opraševalke in lahko oprašijo precej več rastlin kot medonosne čebele.

Foto: Pexels

10. Inteligenca na višji ravni

Čebele so zelo dobre matematičarke, saj so sposobne rešiti tako imenovani `problem potujočega prodajalca`, ki ga rešujejo celo nekateri računalniki. Problem potujočega prodajalca se glasi: “Če imamo seznam mest in razdalje med vsakim parom mest, kakšna je najkrajša možna pot, ki obišče vsako mesto in se vrne v izhodiščno mesto?” Raziskovalci z univerze Royal Holloway v Londonu so ugotovili, da čmrlji letijo po najkrajši možni poti med cvetovi, s čimer so edine živali, ki znajo rešiti ta problem.

11. Čebele so hitre letalke

Po podatkih čebelarske zveze Slovenije letijo čebele povprečno 24 kilometrov na uro, v sekundi krila naredijo 200-300 kroženj, v eni uri za letenje porabijo 10mg sladkorja. S polnim želodcem lahko letijo do 150 minut in do kar 7 kilometrov daleč.

Foto: Unsplash

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic