12 znakov, da vam primanjkuje vitamina B12

14. avgust 2024

12 znakov, da vam primanjkuje vitamina B12

14. avgust 2024
Foto: Instagram @valeriarudy
12 znakov, da vam primanjkuje vitamina B12

12 znakov, da vam primanjkuje vitamina B12

14. avgust 2024
Foto: Instagram @michellesalasb

Vitamin B12 je za naše telo izredno pomemben, saj ga telo samo ne more proizvesti. Kako veste, da vam ga primanjkuje in kako ga nadomestite?

Kaj je vitamin B12 in zakaj ga potrebujemo?

Vitamin B12 je del večje skupine vitaminov B, ki skupaj z vitaminom D, vitaminom A in vitaminom C veljajo za nujno potrebne za pravilno delovanje telesa.

Foto: Profimedia

Vitamin B12, ki ga imenujemo tudi kobalamin, pomaga pri nastajanju rdečih krvničk in kostnega mozga, pri zniževanju ravni holesterola v krvi ter pri pravilnem delovanju živcev.

Pomemben je pri presnovi številnih molekul, s čimer se hranila spremenijo v energijo, ki jo telo lahko porabi, in je ključnega pomena za dobro počutje pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti.

Foto: Pexels

Če ste pogosto v stresu in utrujeni, vam vitamin B12 lahko pri tem pomaga, saj poveča energijo in koncentracijo ter izboljša kognitivne funkcije.

Kako veste, da vam primanjkuje vitamin B12?

Ker ga telo samo ne more proizvajati, ga je potrebno dodajati s prehrano ali prehranskimi dopolnili. Do pomanjkanja vitamina B12 lahko pride le, če ga zaužijete premalo, ampak je možno tudi, da ga vaše telo ne absorbira pravilno.

Pomanjkanje se kaže kot vrsta anemije, imenovana perniciozna anemija, znaki pa so: šibkost in utrujenost, bledica, zmedenost, razdražljivost ali depresija, zmanjšanje koncentracije, izguba telesne teže, kratka sapa, omotica, pospešeno bitje srca, povečana jetra in vranica ter mravljinčenje in šibkost v rokah in nogah.

Foto: Unsplash

Pomanjkanje vitamina B12 lahko zelo pogosto ugotovimo tudi pri tistih, ki trpijo za močnimi in kroničnimi glavoboli. Na to povezavo je opozorila študija, objavljena v uradni reviji brazilske akademije za nevrologijo Arquivos de Neuro-Psiquiatria.

To so živila, ki so bogata z vitaminom B12

Vitamin B12 se nahaja izključno v živalskih proizvodih kot so meso, ribe, jajce. Vegani in vegetarijanci običajno nizko vsebnost in morajo vitamin B12 obvezno nadomeščati v večjih količinah. Za vegane in vegetarijance sta vir vitamina B12 tempeh in kombuča, vendar ga ne vsebujeta dovolj v primerjavi z živalskimi izdelki.

Foto: Profimedia

Vegetarijanci in vegani predstavljajo populacijo, ki ji najbolj primanjkuje vitamina B12, zato je treba obvezno poseči po prehranskih dopolnilih, ki so na voljo v številnih oblikah, kot prašek, tablete, spraj,…

Športniki, pozor!

Vitamin B12 ima ključno vlogo pri proizvodnji rdečih krvničk, ki so odgovorne za prenos kisika do mišic. Športno aktivni ljudje med vadbo potrebujejo več kisika v mišicah, zato je zadostna količina še toliko bolj pomembna.

Foto: Canva

Poleg tega B12 pomaga pretvoriti zaužito hrano v glukozo, ki je glavni vir energije v telesu, kar je nujno za vse, še bolj pa za športnike, ki morajo med športnim udejstvovanjem ohranjati visoko raven energije. Pomemben je tudi za pravilno delovanje živčnega sistema in pomaga preprečevati nevrološke poškodbe, do katerih lahko pride zaradi intenzivne telesne dejavnosti.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic