15 idej, kako iz francoske bagete narediti popoln prigrizek

19. maj 2023

15 idej, kako iz francoske bagete narediti popoln prigrizek

19. maj 2023

Če ste naveličani običajnih sendvičev za zajtrk, imamo kar nekaj idej, kako pripraviti gurmansko razvajanje iz sestavin, ki jih imate v hladilniku.

Kaj se zgodi, ko se združita tradicionalna francoska bageta in italijanske sestavine? Odlična brusketa, ki je popolna jed za zajtrk, malico, večerjo ali popoldanski prigrizek. Jed, s katero boste očarali goste, izpraznili ostanke iz hladilnika in jo uživali v nešteto različicah in kombinacijah okusov.

Za pripravo popularnih raznovrstnih brusket, ki so preplavile družbena omrežja, potrebujete le nekaj minut.

Foto: Profimedia

Italijanska klasika

Kombinacija fig, pršuta in rukole je ena najbolj slastnih, saj predstavlja popolno ravnovesje med slanim, sladkim in grenkim. Bageto najprej narahlo popecite na ponvi ali v pečici, nato jo premažite z maslom, nanjo položite rukulo, rezine pršuta in fige. Okus lahko obogatite s kozjim sirom ter prelivom iz medu ali redukcijo balzamičnega kisa.

Foto: Profimedia

Olive, mocarela, bazilika in paradižnik v vseh oblikah kar kričijo po italijanski kuhinji. Združite jih na popečeni bageti, rahlo posolite in poprajte ter jih prelijte s kakovostnim oljčnim oljem. K italijanskim predjedem se odlično poda na rezine narezana bageta, popečena na maslu s česnom in timijanom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sladko-slana poezija

Dvojec, ki na prvi pogled ne sodi skupaj, a v resnici ustvarja pravo kulinarično poezijo. Recept za osvežilni poletni prigrizek narekuje združitev manga, kozjega sira, bazilike in redukcije balzamičnega kisa. Kozji sir lahko nadomestite tudi z rikoto ali mladim svežim sirom.

Foto: Profimedia

Nekaj konkretnega

Mesojedci lahko klasične mesne narezke zamenjate z na žaru popečenimi pivskimi klobasami, ki jim dodate namaz iz gorčičnih semen, karamelizirano čebulo in ščepec bazilike. Domači hotdog lahko v gurmanskega nadgradite še z dušenim belim ali rdečim zeljem ter osvežite z jogurtovo polivko.

Foto: Profimedia

Ostanke odlične nedeljske pečenke, roastbeefa od včerajšnjega kosila ali meso iz goveje juhe lahko postanejo glavna zvezda vrhunskega sendviča iz bagete. Govedino lahko kombinirate s paradižnikom, čebulo in gobicami, k svinjini pa se odlično prileže bazilikin pesto, popečeni jajčevci in omaka iz brusnic ali jabolčni čutni.

Foto: Profimedia

Na piknikih, kjer se spije kakšen kozarček ali dva prijetno ohlajenega craft piva, pa bo navdušila ta kalorijska bomba. Piščanca ovijte v panko drobtine in ocvrite, nanj položite ocvrt krompirček ter vse skupaj prelijte s sirovo omako. Sendvič brez zgornjega kruhka postavite za nekaj minut v pečico, da se sir zlato rjavo zapeče.

Foto: Profimedia

Zdrav zajtrk, zdrav vsakdan

Ti štirje recepti so izredno lahki za pripravo, prav tako pa so lahkotne tudi sestavine. Prva različica zdrave bruskete je slastna poletna kombinacija sirnega namaza, pršuta in breskve. Ljubitelji granatnega jabolka ga lahko združite s sirnim namazom in mirko zelenjavo, vegani pa boste navdušeni nad paradižnikom v družbi čebule, bazilike in paprike. Avokado je ena izmed bolj priljubljenih sestavin zdravega zajtrka. Poparčkajte ga s sirnim namazom, vmešanimi jajci in popečenimi kozicami.

Foto: Profimedia

Kremni sir je čudovit v družbi namaza iz rikote in dimljenega lososa. Namaz iz rikote pripravite tako, da rikoti dodate sol in poper, česen v prahu, sok limone ter koper. Nam je všeč tudi sendvič s sirom, rukolo in orehi, prelit z medom.

Foto: Profimedia
Foto: Unsplash

Dva po vegansko

Če brusketa ali sendvič ne vsebuje izdelkov živalskega izvora, še ne pomeni, da ni dober. Nasprotno! Preizkusite ta dva odlična veganska recepta, pri katerih mesa ne boste pogrešili.

Mediteransko obarvan recept narekuje tapenado iz oliv, češnjev paradižnik in baby koruzo. V kolikor nimate storžkov koruze, lahko izberete običajno konzervirano koruzo. Tapenado naredite iz črnih ali zelenih oliv tako, da olive zmečkate (ne v pasto), jim dodate sol, olivno olje, česen in kapre. Jedci izdelkov živalskega izvora dodajte še inčune.

Foto: Profimedia

Humus je postal ena velika klasika med veganskimi namazi. Obogatite ga s popečenimi gobicami, trakci popečene rdeče pese ali kodrolistnatim ohrovtom z dodatkom praženih pinjol in sokom limone. Pa dober tek!

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic