14 julija, 2023
Kulinarika

2 sladici in 2 koktejla, ki ne smejo manjkati na vaši mizi!

Poletje zaznamujejo številni pikniki in druženja pod žgočim soncem. In ker piknik ni zares piknik, če vam roke ne hladi osvežilen koktejl, brbončice pa razvaja okusna sladica, smo poiskali nekaj receptov preprostih receptov, ki bodo poskrbeli za oboje.

Kulinarika

2 sladici in 2 koktejla, ki ne smejo manjkati na vaši mizi!

Poletje zaznamujejo številni pikniki in druženja pod žgočim soncem. In ker piknik ni zares piknik, če vam roke ne hladi osvežilen koktejl, brbončice pa razvaja okusna sladica, smo poiskali nekaj receptov preprostih receptov, ki bodo poskrbeli za oboje.

/2-sladici-in-2-koktejla-ki-ne-smejo-manjkati-na-vasi-mizi-23349843/

1

Priprava sirupa

Za pripravo obeh koktejlov potrebujete sadni sirup, ki ga pripravite z Wiener Zucker sladkorjem za sirup iz jagodičevja in koščičastega sadja. Jagodičevje operete, ga pokuhate v vodi in pustite, da se ohladi.

Masi dodate enako količino sladkorja kot je jagod in premešate, ter pustite čez noč v hladilniku. Sok nato prihodnji dan pretlačite skozi gosto cedilo ter ga odcedite. Sok zavremo, pustimo vreti 3 minute in takoj vročega nalijemo v sterilne steklenice.

Sirup je nato pripravljen za uporabo!

 

/2-sladici-in-2-koktejla-ki-ne-smejo-manjkati-na-vasi-mizi-23349843/

2

Brumble koktejl

Osvežilen in saden koktejl, kot nalašč za vsak piknik.

Sestavine:

– 40 ml gina,

– 10 ml sirupa z jagodičevjem,

– 15 ml svežega limoninega soka,

– 15 ml robidovega likerja,

– kos limone in robide za okras.

 

 

Korak 1
Kozarec Old-Fashioned napolnite z zdrobljenim ledom, nato pa vanj vlijte gin, sladkorni sirup in limonin sok.

 

Korak 2
Premešajte, nato pa čez led kanite liker iz robidnic, vendar pijače ne mešajte.

 

Korak 3
Okrasite z rezino limone in dvema robidama ter postrezite.

 

/2-sladici-in-2-koktejla-ki-ne-smejo-manjkati-na-vasi-mizi-23349843/

3

Jagodni gin mojito

Če vam robide niso ljube, raje preizkusite ta klasičen koktejl s sadnim pridihom, ki vas bo gotovo navdušil.

Sestavine:

– 2 lista mete,
– 15 ml limoninega soka,
– 45 ml džina,
– 4 jagode,
– 15ml sladkornega sirupa,
– tonik.

Jagode in metine liste zmešajte v šejkerju za koktajle, nato dodajte led in preostale sestavine (razen tonika). Močno pretresajte 10-15 sekund, nato pa precedite v ohlajen kozarec z ledom. Dolijte tonik, okrasite z rezino jagode in vejico mete ter postrezite.

/2-sladici-in-2-koktejla-ki-ne-smejo-manjkati-na-vasi-mizi-23349843/

4

Ko se končno osvežite (in tudi sprostite) ob kozarcu ali dveh teh okusnih koktejlov, pa je je seveda čas, da se na mizo tudi postavi okusna sladica.

Če želite, da so vaše sladice kar se da okusne in kvalitetne, vam pri peki priporočamo uporabo temu namenjenih sladkorjev: Wiener Zucker sladkor za peko ter Wiener Zucker sladkor v prahu.

/2-sladici-in-2-koktejla-ki-ne-smejo-manjkati-na-vasi-mizi-23349843/

5

/2-sladici-in-2-koktejla-ki-ne-smejo-manjkati-na-vasi-mizi-23349843/

6

Jagodni in bezgov sorbet

Ni bolj poletne sladice od domačega sorbeta. Osvežite se s svežo kombinacijo jagod in bezga, ki vam bo vzela le 20 minut.

Sestavine:

– 550 g jagod, opranih razpolovljenih,
– 200 ml bezgovega sirupa, ki ga  naredite z Wiener Zucker sladkorjem za sirup,
– sok ½ limone.

 

Priprava

1. Jagode, sirup, 100 ml hladne vode in limonin sok dajte v mešalnik ter jih 2-3 minute miksajte, dokler ne postanejo gladke.

2. Mešanico skozi drobno sito prelijte v skledo, nato pa z majhno zajemalko ali hrbtno stranjo kovinske žlice skozi sito potisnite morebitno gostejšo kašo.

3. Pritisnite, da izločite čim več pireja, nato pa zavrzite jagodne koščke in vlakna, ki so ostala na situ. Mešanico pokrijte in jo 2 uri hladite.

4. Ohlajeno jagodno kašo vlijte v aparat za sladoled in mešajte dokler ne zamrzne in postane kremasta (20-25 minut) ali v skladu z navodili aparata.

5. Prenesite v posodo, čez zmes položite kos povoščenega papirja, da omejite izpostavljenost zraku, nato pa pokrijte posodo in postavite v zamrzovalnik.

6. Sorbet vzemite iz zamrzovalnika vsaj 5 minut pred serviranjem, da ga boste lažje zajemali.

/2-sladici-in-2-koktejla-ki-ne-smejo-manjkati-na-vasi-mizi-23349843/

7

Limonina rulada iz meringe z borovnicami in sivko

Sestavine:

– 6 velikih jajčnih beljakov,
– 80 g sladkorja v katerega vmešate nekaj sivke,
– 100 g + 2 žlici sladkorja v prahu,
– 2 žlički škroba,
– sladkor v prahu za posipanje,
– 250 g limonine marmelade,
– 300 ml smetane, mehko stepene,
– 1 steblo limonske trave,
– 400 g svežih borovnic.

 

/2-sladici-in-2-koktejla-ki-ne-smejo-manjkati-na-vasi-mizi-23349843/

8

Priprava:

1. Pečico segrejte na 150 °C. Pekač za rulade velikosti 36 cm x 25 cm (ali plitev pekač) obložite s papirjem za peko in pustite 3 cm dodatnega roba.

2. V čisti skledi stepite beljake do zelo trdega, nato postopoma dodajajte sivkin sladkor in sladkor v prahu, dokler ne postane zmes gladka in sijoča. Vmešajte škrob.

3. V pripravljen pekač z žlico vlijte maso in jo z nožem enakomerno razporedite. Pecite 45 minut, nato pustite, da se ohladi v pekaču. Velik list papirja za peko posujte s sladkorjem v prahu in nanj preložite testo. Previdno odlepite papir za peko in pustite, da se ohladi.

4.Na ohlajeno meringo namažemo limonino marmelado, nato pa jo enakomerno prekrijemo s stepeno smetano. Rulado zvijemo z daljše strani (pri tem si pomagamo s papirjem za peko), nato pa jo položimo na servirni krožnik s spoji navzdol. Hladite 30 minut.

5. Sladkor v prahu in limonsko travo dajte v ponev s kančkom vode in rahlo segrevajte ter mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Dodajte borovnice in jih 5 minut rahlo kuhajte, da se zmehčajo, vendar še vedno ohranijo svojo obliko. Počakajte, da se ohladijo, nato pa jih ohladite. Postrezite z rezinami rulade.

 

/2-sladici-in-2-koktejla-ki-ne-smejo-manjkati-na-vasi-mizi-23349843/

9

Poskrbite, da bodo vaše zabave in pikniki to poletje najslajši med vsemi in razvajajte goste z pravilno izbranimi sladkorji ter sirupi. Pa dober tek!