fbpx

20 dejstev, ki jih o Davidu Bowieju doslej še niste vedeli!

Lifestyle, Tuja scena, Zanimivosti, Znani

Britanski glasbenik je bil vsestranski revolucionar ter vizionar. Pogosto se je zdel, kot da ni s tega planeta, podoba, h kateri so dodatno prispevali njegovi odrski outfiti na nastopih.

Desetega januarja bo minilo dve leti, kar je preminil britanski pop in rock zvezdnik, igralec, producent, vsestranski umetnik – tudi slikar – in predvsem izjemen glasbeni ter modni kameleon. Umrl je le dva dni po svojem 69. rojstnem dnevu, na katerega je izdal tudi svoj zadnji, glasbeno najbrž najbolj zrel album z naslovom Blackstar.

Bowie je bil ena največjih legend sodobnega časa in bilo bi premalo, če bi dejali, da je bil revolucionar ter vizionar. Pogosto se je zdel, kot da ni s tega planeta, podoba, h kateri so še dodatno prispevali njegovi odrski outfiti na nastopih.

David Bowie je bil glasbeno aktien polnih pet desetletij in gotovo ste tudi vi v določenem obdobju občudovali njegov slog. Predstavljamo vam 20 zanimivosti o njem, ki jih nabrž še niste vedeli.

# Rodil se je kot David Robert Jones, na isti dan kot ElvisP resley.

# Obiskoval je srednjo tehnično šolo.

# Pri 12 letih je začel igrati saksofon.

# Prvo ploščo je izdal leta 1964 pod imenom David Jones in The King-Bees.

# Priimek je kasneje spremenil v Bowie, da ga ne bi zamešali s pevcem skupine Monkees.

# Debitantski album z naslovom David Bowie je izdal leta 1967.

# Tega leta je izdal tudi svoj prvi singl The Laughing Gnome, ki so ga njegovi oboževalci izglasovali za njegovo najslabšo pesem.

# Zanimivo: ko je Bowie predlagal svojim fenom, da po telefonu glasujejo, katero pesem bi radi slišali na njegovi turneji leta 1990, si je večina zaželela prav pesem The Laughing Gnome. Ni je izvedel.

# Bowiejev alter ego z imenom Major Tom se je pojavil v treh njegovih hitih: Space Oddity (1969), Ashes To Ashes (1980) in Hallo Spaceboy (1996).

# Singl z naslovom Fame je bil prvi, ki je osvojil vrh ameriških glasbenih lestvic, leta 1975, napisal ga je skupaj z Johnom Lennonom.

# Manekenka Twiggy je z njim pozirala za ovitek albuma z naslovom Pin Ups leta 1973.

# V svoji karieri je glasbenik prodal 140 milijonov plošč.

# Leta 2004 ga je na koncertu v Oslu nekdo iz občinstva z liziko zadel v oko.

# Ko je leta 1970 Bowie (za zelo kratek čas) ustanovil skupino z imenom The Hype, so bili vsi člani skupine oblečeni kot superheroji.

# Svoj glas je ‘posodil’ liku Njenega visočanstva v risanem filmu Spuži Kvadratnik leta 2007.

# V filmu Prestiž iz leta 2006 je igral vlogo Nikole Tesle skupaj s Scarlett Johansson in Hughom Jackmanom.

# Bowie je igral tudi vlogo Poncija Pilata v filmu režiserja Martina Scorseseja z naslovom Poslednja Kristusova skušnjava.

# Leta 2000 je dobil odlikovanje častni red Britanskega imperija in leta 2003 še naziv viteza, oba mu je dala kraljica Elizabeta II.

# V prostem času se je ukvarjal s slikanjem in pisanjem. Njegovi najljubši umetniki o bili Tintoretto, Picasso in Micahel Ray Charles.

# Bowie je koproduciral nekaj najboljših naslovnih pesmi na albumu Trasnformer pevca Louja Reeda.

D. S.

Foto: YouTube, Refinery29, Stanford Daily, The Daily Beast, Espreso.rs


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam