fbpx

20 zlatih nasvetov za boljše spoprijemanje z življenjem!

Izpostavljeno, Lifestyle, Odnosi, Prva stran, Zanimivosti

Mednarodno znani ruski psihoterapevt je razvil tehniko čustvene in psihološke ‘samoobrambe’, ki pomaga v vsakdanjem življenju.

Mihail Litvak je ruski zdravnik, psihoterapevt in eden najbolj slovečih psihologov sodobnega časa z zavidljivo mednarodno kariero. Že pred leti je razvil posebno metodo rešavanja konfliktov, ki jo je imenoval ‘psihološki aikido’ in ga začel uspešno uporabljati tudi v praksi ter s tem pomagal številnim pacientom.

V nadaljevanju vam tako predstavljamo Litvakov set pravil za srečnejše in bolj uspešno življenje, pa naj si gre za katerokoli področje: za kariero, odnose v družini, v partnerstvu ali prijateljstvu. Teh 20 kratkih, a učinkovitih nasvetov, lahko, če jih seveda uporabljate v praksi, ne zgolj preberete, postane močno psihološko orožje.

Psihološki aikido je tako neke vrste čustvena samoobrambna tehnika, ki vam bo prišla zelo prav. Poglejmo si vseh 20 zlatih pravil za bolj kakovostno življenje.

1. Če človek nima nič dobrega povedati o sebi, vendar vseeno želi nekaj povedati, bo začel govoriti slabo o drugih.

2. Ugriznite v znanje, ki je iz granita, ne pa v vrat svojega bližnjega – če že želite gristi.

3. Depresija je darilo človeku, da bi se ta zamislil nad sabo.

4. Nihče nikogar ne zavrača, le nekateri gredo pač naprej, medtem ko drugi ostajajo na mestu. Tisti, ki se ne premaknejo, mislijo, da so jih zavrgli.

5. Če mislite dobro o sebi, zakaj je sploh potrebno, da tudi drugi mislijo dobro o vas?

6. Če si nekaj želite, ne zahtevajte dovoljenja. Nikoli ga ne boste dobili!

7. Sposobnost imeti rad in sposobnost dobrega prenašanja samote sta kazalca duhovne zrelosti. Pravzaprav najbolje funkcioniramo, kadar smo sami.

8. Nezrela osebnost ima pogosto znanje, vendar ga ne zna uporabljati, medtem ko zrela osebnost znanje, ki ga ima, tudi dobro uporablja. Zato nezreli ljudje kritizirajo druge, medtem ko zreli delujejo.

9. Ne vem, katera pot vodi do uspeha, vem pa, katera vodi do neuspeha – to je želja, da bi vsem ugajali.

10. Ne obstaja moška ali ženska logika, temveč le sposobnost ali nesposobnost, da modro premislimo stvari.

11. Če želite spoznati svojega največjega sovražnika, poglejte v ogledalo. Ko se boste soočili z njim, boste vse druge z lahkoto premagali.

12. Postanite uspešni in vsi vam bodo zamerili.

13. Prijetno se je pogovarjati s prijatelji, vendar se je bolj koristno pogovarjati s sovražniki.

14. Obstaja le en dober razlog, da prekinete odnos z nekom ali da prekinete službeni odnos – to je, da osebnostno ne morete več rasti v teh razmerah.

15. Svojo radost morate deliti tako s prijatelji kot sovražniki. Prijatelji se bodo veselili, sovražniki se bodo vznemirili.

16. Ne tecite za srečo in našli boste kraj, kjer sreča prebiva. Sreča bo našla vas. Lahko vam povem, kje se skriva – v vas samih. Pot do sreče je razvoj vaših sposobnosti do maksimuma.

17. Sreča je stranski produkt dobro organiziranega delovanja.

18. Če želite nekomu nekaj dokazati, to pomeni, da živite za to osebo. Toda če živite za sebe, potem vam ni treba nikomur ničesar dokazovati.

19. Domišljija je glas naših sposobnosti. Na primer, sanjam, da pojem v operi, vendar nimam posluha – potem bom težko prišel v opero. Toda, če sanjam o nečem, kar se sklada z mojimi sposobnostmi, potem bom svoje sanje ustvaril relativno hitro. Dobro je, če si človek reče – ukvarjam se zgolj s poskusi, da ustvarim svoje sanje.

20. Bolje je komunicirati z dobro knjigo kot z duhovno praznim človekom.

 

Foto: Psychology Today, Eharmony, Thecareer Psychologist, Total Women’s Cycling, Reader’s Digest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam