3 ideje za najboljšo domačo pico

11. december 2025

3 ideje za najboljšo domačo pico

11. december 2025
Foto: Instagram @pitfirepizzabakers
3 ideje za najboljšo domačo pico

3 ideje za najboljšo domačo pico

11. december 2025
Foto: Instagram @allaboutnaples

Čeprav je obisk picerije zmeraj dobra ideja, so domače pice, ki dom zapolnijo z vonjem po Italiji, resnično nekaj posebnega. Odkrijte, kako si lahko z malo ustvarjalnosti pripravite božansko domačo pico, ki je ne boste našli na jedilniku v piceriji.

Priprava domače pice je popolna priložnost za preizkušanje novih kombinacij okusov, ki jih v piceriji morda ne ponujajo, ali pa jih ne bi naročili. Poigrate se lahko namreč z nepričakovanimi sestavinami, posežete po drugačni teksturi ali spremenite le malenkost, ki bo popolnoma preoblikovala končen rezultat.

Čeprav imamo vsi radi margerito ali pico s šunko, sirom in gobicami, pa lahko eksperimentiranje z novimi idejami v kuhinjo prinese svežino in dokaže, da je dobra pica veliko več od klasike.

Foto: Instagram @itsgretawilson

Preprosta ideja za pripravo testa

Sestavine:

  • 300 g gladke bele moke
  • 1 čajna žlička suhega kvasa (3 g) ali 6 g svežega kvasa
  • 200 ml vode
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/2 čajne žličke oljčnega olja

Priprava:

  1. V kuhinjskem robotu ali v večji skledi premešamo moko, vodo in kvas. Dodamo sol in oljčno olje. Dobro premešamo z leseno kuhalnico, tako da dobimo homogeno zmes. Zgnetemo v testo (v kolikor bomo zgnetli na roke, gnetemo približno 5 minut). Testo mora biti prožno in gladko.
  2. Pečico segrejemo na najvišjo temperaturo. Testo oblikujemo v dva hlebčka in ju položimo na krožnik, pokapljan z oljčnim oljem. Pokrijemo z živilsko folijo in pustimo vzhajati 45 minut na sobni temperaturi.
  3. Na čisto delovno površino damo 2 žlici ostre moke. Na moko položimo vzhajan hlebček in ga oblikujemo v čim lepši krog. Na robu hlebčka pustimo centimeterski rob. Testo začnemo raztegovati iz sredine hlebčka proti robu in ga obračamo v smeri urinega kazalca.
  4. Nasvet: Testa za pico nikoli ne valjamo z valjarjem, saj ne bi bilo hrustljavo, rahlo in zračno.
  5. Testo dvignemo, otresemo odvečno moko in položimo na papir za peko. Poljubno obložimo in pečemo v predhodno razgreti pečici na najvišji temperaturi 5-8 minut.

Pica s pestom, burrato in pečenimi češnjevimi paradižniki

Sestavine:

  • Testo za pico
  • Bazilikin pesto
  • Burrata
  • Češnjevi paradižniki
  • Oljčno olje
  • Sveža bazilika

Priprava:

  1. Testo premažemo s pestom, dodamo pečene češnjeve paradižnike (lahko jih predhodno pečemo 10 minut v pečici z oljčnim oljem).
  2. Spečemo pico, nato pa jo obložimo s svežo burrato. Po želji dodamo še nekaj lističev sveže bazilike.
Foto: Instagram @bocca.pizzeriaromana

Bela pica z ricotto, limono in medom

Sestavine:

  • Testo za pico
  • Oljčno olje
  • Ricotta
  • Naribana limonina lupinica
  • Sveži timijan
  • Med
  • Groba sol in poper

Priprava:

  1. Testo premažemo s tanko plastjo oljčnega olja, nato pa obilno namažemo z ricotto.
  2. Dodamo limonino lupinico, malo timijana, sol in poper.
  3. Pečemo, dokler robovi ne porjavijo, ko je pica pečena, pa jo prelijemo z malo medu.

Pikantna pica z gorgonzolo, hruško in panceto

Sestavine:

  • Testo za pico
  • Oljčno olje
  • Gorgonzola
  • Tanke rezine hruške
  • Panceta ali pršut
  • Orehi
  • Med ali balzamična glazura

Priprava:

  1. Testo premažemo z oljčnim oljem, razporedimo gorgonzolo in tanke rezine hruške.
  2. Dodamo panceto in pečemo, dokler sir ne postane kremast, robovi pa hrustljavi.
  3. Po želji posujemo s sesekljanimi orehi in zaključimo s kapljico medu ali balzamične glazure.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style.Več novic