Priprava domače pice je popolna priložnost za preizkušanje novih kombinacij okusov, ki jih v piceriji morda ne ponujajo, ali pa jih ne bi naročili. Poigrate se lahko namreč z nepričakovanimi sestavinami, posežete po drugačni teksturi ali spremenite le malenkost, ki bo popolnoma preoblikovala končen rezultat.
Čeprav imamo vsi radi margerito ali pico s šunko, sirom in gobicami, pa lahko eksperimentiranje z novimi idejami v kuhinjo prinese svežino in dokaže, da je dobra pica veliko več od klasike.

Preprosta ideja za pripravo testa
Sestavine:
- 300 g gladke bele moke
- 1 čajna žlička suhega kvasa (3 g) ali 6 g svežega kvasa
- 200 ml vode
- 1 čajna žlička soli
- 1/2 čajne žličke oljčnega olja
Priprava:
- V kuhinjskem robotu ali v večji skledi premešamo moko, vodo in kvas. Dodamo sol in oljčno olje. Dobro premešamo z leseno kuhalnico, tako da dobimo homogeno zmes. Zgnetemo v testo (v kolikor bomo zgnetli na roke, gnetemo približno 5 minut). Testo mora biti prožno in gladko.
- Pečico segrejemo na najvišjo temperaturo. Testo oblikujemo v dva hlebčka in ju položimo na krožnik, pokapljan z oljčnim oljem. Pokrijemo z živilsko folijo in pustimo vzhajati 45 minut na sobni temperaturi.
- Na čisto delovno površino damo 2 žlici ostre moke. Na moko položimo vzhajan hlebček in ga oblikujemo v čim lepši krog. Na robu hlebčka pustimo centimeterski rob. Testo začnemo raztegovati iz sredine hlebčka proti robu in ga obračamo v smeri urinega kazalca.
- Nasvet: Testa za pico nikoli ne valjamo z valjarjem, saj ne bi bilo hrustljavo, rahlo in zračno.
- Testo dvignemo, otresemo odvečno moko in položimo na papir za peko. Poljubno obložimo in pečemo v predhodno razgreti pečici na najvišji temperaturi 5-8 minut.
Pica s pestom, burrato in pečenimi češnjevimi paradižniki
Sestavine:
- Testo za pico
- Bazilikin pesto
- Burrata
- Češnjevi paradižniki
- Oljčno olje
- Sveža bazilika
Priprava:
- Testo premažemo s pestom, dodamo pečene češnjeve paradižnike (lahko jih predhodno pečemo 10 minut v pečici z oljčnim oljem).
- Spečemo pico, nato pa jo obložimo s svežo burrato. Po želji dodamo še nekaj lističev sveže bazilike.

Bela pica z ricotto, limono in medom
Sestavine:
- Testo za pico
- Oljčno olje
- Ricotta
- Naribana limonina lupinica
- Sveži timijan
- Med
- Groba sol in poper
Priprava:
- Testo premažemo s tanko plastjo oljčnega olja, nato pa obilno namažemo z ricotto.
- Dodamo limonino lupinico, malo timijana, sol in poper.
- Pečemo, dokler robovi ne porjavijo, ko je pica pečena, pa jo prelijemo z malo medu.
Pikantna pica z gorgonzolo, hruško in panceto
Sestavine:
- Testo za pico
- Oljčno olje
- Gorgonzola
- Tanke rezine hruške
- Panceta ali pršut
- Orehi
- Med ali balzamična glazura
Priprava:
- Testo premažemo z oljčnim oljem, razporedimo gorgonzolo in tanke rezine hruške.
- Dodamo panceto in pečemo, dokler sir ne postane kremast, robovi pa hrustljavi.
- Po želji posujemo s sesekljanimi orehi in zaključimo s kapljico medu ali balzamične glazure.



