3 lepotni tretmaji, ki jih nikoli ne smete izvajati sami

04. oktober 2024

3 lepotni tretmaji, ki jih nikoli ne smete izvajati sami

04. oktober 2024
Foto: Instagram @m4rgar1ta
3 lepotni tretmaji, ki jih nikoli ne smete izvajati sami

3 lepotni tretmaji, ki jih nikoli ne smete izvajati sami

04. oktober 2024
Foto: Instagram @m4rgar1ta

V svetu, kjer se “DIY” lepotni trendi hitro širijo, je ključno razumeti, da nekateri tretmaji zahtevajo strokovno znanje in izkušnje.

V dobi družbenih omrežij, zlasti TikToka in Instagrama, se zdi, da je svet “DIY” lepotnih tretmajev na dosegu roke. Od hitrih frizerskih trikov do domačih mask za obraz – navdušenje nad lastno kreativnostjo in prihranek časa ter denarja sta zagotovo privlačna. Kdo si namreč ne bi želel iz udobja domače kopalnice doseči profesionalnih rezultatov?

Vendar pa nekatere lepotne rutine zahtevajo strokovno roko, znanje in prave pripomočke, saj lahko njihovo nepravilno izvajanje povzroči trajne posledice na koži, laseh ali celo zdravju.

V nadaljevanju vam zato predstavljamo tri lepotne tretmaje, ki jih nikakor ne smete izvajati sami doma in jih morate vedno, brez izjeme, prepustiti profesionalcem.

Foto: Instagram @claudiarkx

1. Microneedling

Microneedling je postal izjemno priljubljena tehnika za izboljšanje videza kože. S pomočjo majhnih iglic se na koži ustvarijo mikroskopske poškodbe, ki spodbudijo proizvodnjo kolagena, izboljšajo teksturo kože, zmanjšajo videz gub in brazgotin ter izboljšajo splošno elastičnost.

Na spletu lahko zasledimo številne videe, kjer se ljudje doma lotevajo microneedlinga z različnimi napravami, ki so prosto dostopne. Vendar pa ta tretma zahteva strokovno znanje, ki presega zgolj premikanje valjčka po obrazu.

Nepravilna uporaba iglic lahko povzroči resne poškodbe kože, vključno z brazgotinami, okužbami, hiperpigmentacijo in celo dolgotrajnimi poškodbami kolagenske strukture kože.

Poleg tega je ključno vprašanje higiene – tudi najmanjša nečistoča na napravi ali rokah lahko povzroči bakterijsko okužbo, ki bo dolgoročno pustila nepopravljive posledice. Če si želite bolj gladke kože brez brazgotin, je obisk strokovnjaka, kot je dermatolog ali usposobljen kozmetolog, nujen.

2. Stiskanje mozoljev

Čeprav stiskanje mozoljev morda ni “lepotni tretma” v klasičnem smislu, je to zagotovo nekaj, kar počne večina ljudi – pa naj bo to v stresnih trenutkih pred ogledalom ali po dolgih dneh, ko vas drobne nepravilnosti spravljajo ob živce. Kdo še ni pritisnil na tisti nadležen mozolj v upanju, da bo koža čez noč videti čistejša?

Strokovnjaki pa enoglasno svarijo: stiskanje mozoljev brez ustreznih tehnik in higiene lahko povzroči več škode kot koristi. Namesto da bi mozolj “očistili”, lahko bakterije potisnete globlje v pore, kar povzroči vnetje, brazgotine ali celo trajne poškodbe kože. V najhujših primerih lahko privede celo do temnih madežev na koži, ki jih je zelo težko odpraviti.

Namesto da se lotevate tega neprijetnega opravila sami, je najbolje poiskati pomoč pri strokovnjaku za nego kože, ki vam lahko predlaga profesionalne rešitve, kot so čiščenje obraza, kemični piling ali uporaba izdelkov, prilagojenih vašemu tipu kože.

3. Večje spremembe barve las

Sprememba barve las je vznemirljiva in daje občutek svežine, še posebej, ko si zaželite popolne preobrazbe. A čeprav je morda mikavno preizkusiti trendno tehniko ali izdelek doma, lahko večje spremembe barve las hitro postanejo nočna mora.

Nepravilno barvanje las, še posebej, če gre za agresivne postopke, kot so beljenje ali svetlenje, lahko povzroči hude poškodbe lasne strukture. Namesto sanjskih blond pramenov se lahko soočite z lomljenjem las, suho in neobvladljivo teksturo ter celo izpadanjem las. Poleg tega lahko domača barva pogosto pusti neprijetne rumene, oranžne ali sive odtenke, ki jih je težko popraviti brez strokovne pomoči.

Frizerji so usposobljeni, da ocenijo stanje vaših las in uporabijo prave tehnike ter izdelke, ki so primerni za doseganje želene barve, ne da bi pri tem ogrozili zdravje vaših las. Če želite dolgoročno ohraniti zdrave, sijoče lase, se večjih barvnih sprememb raje lotite s pomočjo profesionalcev.

Style. Več novic