Ličila, ki jih morate zavreči takoj ob izteku roka uporabe

23. maj 2024

Ličila, ki jih morate zavreči takoj ob izteku roka uporabe

23. maj 2024

Če ste ljubiteljice ličenja, se lahko hitro zgodi, da so v vaši kozmetični torbici stari izdelki, ki pa delajo več škode kot koristi.

Večina žensk rada obnavlja svojo kolekcijo ličil in jo dopolnjuje z novimi izdelki, ki zadnja leta redno prihajajo na prodajne police. Tako pa se lahko hitro zgodi, da se izdelki nakopičijo, čas mineva, s tem pa se približuje tudi rok uporabe ličil.

Zakaj je rok trajanja kozmetike oziroma ličil tako pomemben? Ker lahko sicer tvegate zastrupitve in huda vnetja.

Foto: Instagram @lydiafowler

Stara ličila in kreme lahko torej povzročijo precej škode, da ne omenjamo, da izdelki, ki jim je pretekel rok uporabe, ne opravljajo več svoje funkcije.

Senčila za veke se denimo drobijo in na vekah ne puščajo želenega pigmenta, šminke dobijo žaltav vonj po starem vosku in maščobah, maskare so zasušene in na ščetki se nabirajo kepice črnila, star puder je poln mikrobov. Kreme in serumi pa lahko na koži izzovejo celo alergijo ter vnetja.

To pa so 3 izdelki, ki jih nikakor ne bi smeli uporabljati po izteku njihovega roka:

Puder

Kako ugotoviti, da puder ni več uporaben? Če ima neprijeten vonj, če se v njem nabirajo grudice ali pa je nenadoma preveč tekoč oziroma se iz njega že izloča olju podobna tekočina.

Foto: Instagram @maralafontan

Črtalo za ustnice

Šminke za usta so izdelki z malce daljšim rokom trajanja, vse do dveh, največ treh let. Toda že po drugem letu od nakupa izgubijo svojo obstojnost in teksturo. Stara šminka lahko enako kot puder izzove alergijo ali vsaj izsuši kožo ustnic. Priporoča se, da šminko zavržemo že po poldrugem letu od nakupa.

Foto: Instagram

Maskara

Maskara je ličilo, ki ga nanašamo na zelo občutljivo področje oči, te pa so najbolj dojemljive za vnetja. Zato je prav maskara (na kateri se najraje od vseh izdelkov za ličenje nabirajo škodljivi mikrobi) tisti izdelek, ki ga morate najpogosteje menjati. Priporočljivo je, da maskaro zavržete že po treh do štirih mesecih uporabe.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic