3 lokali, kjer boste jedli božanske veganske testenine

05. avgust 2023

3 lokali, kjer boste jedli božanske veganske testenine

05. avgust 2023
Foto: Matic Bajželj

Odločimo se, da teden zaključimo primerno – s testeninami, ki nas bodo vsaj za kratek čas popeljale do azurne italijanske obale.

“La vita è una combinazione di magia e pasta” (Življenje je kombinacija čarovnije in testenin, op. p.) in popolnoma se strinjamo s to krilato frazo Federica Fellinija. Ne glede na čas dneva so testenine in vse njihove različice naša večna strast.

Priprava testenin je umetnost, a za pripravo dobrih veganskih testenin so potrebne še bolj posebne spretnosti. Zato smo se odločili, da preizkusimo tri veganske testenine, s katerimi bo naše urbano poletje še bolj pestro.

Pasta bar Vito Maccheroni

Začnemo v samem središču BTC – na tržnici. Sprehodimo se mimo stojnic, bogato obloženih z različnimi vrstami dobro dozorelega sadja in zelenjave, ki nam vzbujajo apetit, in vstopimo v zaprti del tržnice. In tam se pred nami razkrije resnično bogat kulinarični svet – množica skrbno izbranih gostinskih ponudnikov, praznik za vse naše čute.

Foto: Matic Bajželj

Ustavimo se pred Pasta barom Vito Maccheroni, ki slovi po slastnih domačih ‘pasta fresca’. Jedilnik ni obsežen, vendar je dovolj, da ugotovimo, ali so dobri v tem, po čemer so znani, in sicer v testeninah. Žal na njihovi ponudbi ni niti ene veganske možnosti, zato naročimo ‘Bucatini pomodoro & burrata’, vendar brez burrate. Izkaže se, da so te preproste in hitre testenine narejene iz domačih svežih bucatinijev brez jajc, njihov okus pa je res odličen.

Foto: Matic Bajželj

Za tiste, ki jih še niste poskusili, naj povemo, da so bucatini debele, špagetom podobne testenine z luknjico v sredini. Omaka je topla in aromatična kombinacija pelatov, pečenega češnjevega paradižnika, bazilike in česna.

Kljub velikemu in prijetnemu skupnemu prostoru sredi kulinaričnega območja se namestimo za barom Vita Maccheronija, da lahko poleg testenin uživamo tudi v živahnem vzdušju za pultom.

Najdete jih v pokritem delu tržnice v BTC City na Šmartinski cesti 152 v Ljubljani.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Odpravimo se v staro mestno jedro Ljubljane, ki nas vedno navduši s svojo gastronomsko razkošnostjo. Verjamemo, da nas bodo njene ulice pripeljale do kraja, kjer so testenine sveže, začimbe aromatične, živila pa posebej odbrana.

Raw Pasta – Pasta Fresca Bar

Raw Pasta – Pasta Fresca Bar na Trubarjevi cesti je prikupen lokal, v katerem sta združena vsa italijanska barvitost in gostoljubnost. Tu imajo tudi čudovit pokrit vrt, na katerem se skriti pred mestnim vrvežem prepustimo uživanju življenjа in obilne porcije testenin.

Foto: Matic Bajželj

Notranjost in njeni detajli izžarevajo lahkotnost in brezskrbnost ter ustvarjajo značilno ozračje sodobnega italijanskega bara s testeninami. V odprtem prostoru kuhinje trije pasta virtuozi spretno pripravljajo svoje mojstrovine, a kljub hektičnemu delu dišave slastnih dobrot ustvarjajo vzdušje, v katerem si želite preživeti celo popoldne.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Na njihovem jedilniku so le ene veganske testenine, ki pa nas nemudoma prenesejo na toplo Sicilijo. ‘Spagettone alla Siciliana’ so debeli in grobi špageti z omako narejeno v pečici iz češnjevih paradižnikov, italianskih oliv, kaper, jajčevcev, rdeče čebule in česna. Nasitna, sočna in hkrati ležerna pojedina, ob kateri se da začutiti ustvarjalno srce Italije. Sveže testenine so ročno izdelanе, narejenе po tradicionalnem italijanskem receptu, а šefove omake lahko nabavimo tudi za domov.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Za osvežitev vzamemo dve popolnoma ohlajeni organski brezalkoholni pijači – ena je narejena iz lupin sočnih kalabrijskih limon, druga pa iz mandarin in opuncije, ki je vrsta kaktusa. Nedvomno prispevata k lagodnemu občutku dolce vite.

In ali ste vedeli, da je nedaleč stran od pasta bara tudi Рaw pasta secret shop, kjer ponujajo različne vložene italijanske dobrote, sveže testenine, omake in čokolade?

Raw Pasta – Pasta Fresca Bar se nahaja na Trubarjevi cesti 43 v Ljubljani.

Foto: Matic Bajželj

Nato pa si spontano zaželimo pobegniti iz mesta, se izogniti dobro uhojeni poti in dan zaključiti na res posebnem kraju s pristnim kulinaričnim doživetjem.

Gostilna Krištof

V osrčju vasi Predoslje pri Kranju najdemo pravi dragulj v kroni Gorenjske. Plod neumornega dela in brezmejne ljubezni do kulinarike in dizajna bratov Krištof in Tomaž Bolka Gostilna Krištof očarljivo pripoveduje svojo stoletno zgodbo.

Sprejmejo nas z veselim nasmehom in nas posedejo pod gosto senco trt, ki nežno objemajo čudovit vrt. Spoznamo, da jim je najpomembnejša družbena odgovornost, lokalno okolje in ekološka pridelava hrane, kar je verjetno eden od razlogov, da so se uvrstili med pet najboljših restavracij v Sloveniji.

Foto: Matic Bajželj

Notranji prostor je domač in hkrati prefinjen, kuhinja pa je kalejdoskop svežih lokalnih pridelkov, bogatih okusov in živahnih barv.

Na naše veselje na njihovem jedilniku ne manjka veganskih jedi. Ponudijo nam brezglutenske testenine s sojino smetano, zelenjavo in gobami ter nam natočijo domačo limonado z meliso. V pričakovanju kulinaričnega razvajanja trepetamo od nestrpnosti.

Foto: Matic Bajželj

Krožnik je že na mizi in kot smo pričakovali, je vse prej kot dolgočasen in predvidljiv. Široki rezanci v družbi kremaste aromatične omake in obilno okrašeni z jurčki na žaru in cvetjem z vrta restavracije. Praznik za čute vsakega sladokusca. Avtor te in drugih izvirnih in nekonvencionalnih interpretacij klasičnih jedi je kuharski mojster Uroš Gorjanc s svojo ekipo. Zaključimo lahko le, da jim je stoletno družinsko tradicijo uspešno uspelo vpeti v sodobne kulinarične mojstrovine.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Gostilna Krištof se nahaja na naslovu Predoslje 22 v Kranju.

Naš dan se konča sproščeno in z italijanskim pridihom. Nepričakovano smo našli tri čudovite lokale s skrbno pripravljeno hrano in pristnim okusom. Čeprav se vse tri restavracije med seboj precej razlikujejo, je pri vseh treh v ospredju ravnovesje med svežimi pridelki, začimbami in kančkom (ali več) ljubezni. In ob takšni kombinaciji sestavin je dober okus vedno zagotovljen.

Avtor
Piše

mariabenda

Style. Več novic