fbpx

3 načini, kako nehamo sabotirati same sebe!

Odnosi

Ljubezen do sebe in samosabotaža nikoli ne obstajata istočasno. Če sabotirate same sebe, je to očiten znak, da se nimate radi in da ste svoj največji sovražnik, ki se bori proti – sebi.

Kaj bo zanesljivo uničilo vsak vaš poskus, da bi bili srečni, opolnomočeni, uživali v odnosih z drugimi ljudmi, bili uspešni v poklicu in v življenju na splošno ter dosegli notranje ravnovesje, izpolnitev ter zadovoljstvo? Drži, to je samosabotaža oziroma rušenje samega sebe, na kratko – delovanje proti sebi.

Če to počnete, ste podzavestno podpisali sporazum s samim seboj, da zapeljete s ceste življenja in se podate na bleščeči in vrtoglavi tobogan, na katerem se počutite udobno, misleč, da delate stvari prav. Ampak problem je naslednji: izid bo vedno enak, vselej se boste morali vrniti na izhodiščno točko ter začeti znova. Razen, če začnete stvari res početi drugače in če spremenite odnos do sebe ter svojega življenja.

Samouničevanje in zapravljanje dobrih priložnosti je zgolj nesposobnost, da bi sami sebi šli s poti, zato tudi cilja oziroma uspeha ne morete doseči. Ta prikriti mehanizem vam vsakič znova spodnese tla pod nogami, zaradi njega vedno znova padate in tako ves čas dobivate ‘potrditev’, v katero ste od samega začetka verjeli: da se sreči ne da zaupati in da je to občutje, ki ga je treba vedno znova loviti.

Ne glede na to, kaj ste že dali skozi v življenju ali s kakšnimi kartami vas je usoda obdarila ob vstopu na svet: samosabotaža je najbolj zanesljiv način, da porušite vse, kar vam je bilo namenjeno, tudi lepe stvari. Ker ne znate iti sami sebi s poti, vsakič znova ‘z zadnjico poderete to, kar ste z rokami in glavo zgradili’.

Ali ostajate v službi, ki je ne marate, s partnerjem, ki ga več ne ljubite, ste zasvojeni s kemičnimi substancami, alkoholom, tabletami in podobno, vstopate v odnose, kjer ni prihodnosti? Kar naprej naletavate na ljudi, ki vas zgolj izkoriščajo ali pa dobivate dobre priložnosti, ki jih ne znate in nočete obrniti v svoj prid? Potem so naslednji življenjski nasveti kot nalašč za vas!

Kako ste sabotirali same sebe do sedaj?

  • odlašate z nalogami, ki bi jih bilo nujno narediti, bodisi iz lenobe ali strahu pred neuspehom
  • kar naprej iščete izgovore
  • zasvojeni ste s substancami (alkohol, droge, nikotin, ipd.) ali s strupenimi odnosi z ljudmi ter soodvisni v ljubezenskih/partnerskih razmerjih
  • pretirano se ozirate v preteklost ali se preveč obremenjujete s prihodnostjo
  • čustveno in duhovno ste obupali in se vdali, vsako zavrnitev in zapustitev doživljate kot tragedijo epskih razsežnosti
  • lažete (sebi in drugim), opravljate druge, pretiravate v opisih dogodkov – temu psihologi pravijo eskapizem
  • odbijate ljudi od sebe, nadvse ste kritični do vsega in vseh, a si ne morete pomagati, večino časa ste negativno nastrojeni
  • sprijaznite se z manj in pobirate drobtinice: na delovnem mestu, v ljubezenskih razmerjih, odnosih s prijatelji in z bližnjimi, predvsem pa imate tak odnos tudi do sebe: ne privoščite si sreče in ne verjamete, da si jo zaslužite

Predstavljamo vam 3 korake, kako lahko prenehate sabotirati same sebe, naj gre za kariero, ljubezensko zvezo, odnose z drugimi ljudmi in predvsem za odnos s seboj:

1. Bodite zavestno čuječi

Že to, da se zavedate samouničevalnega obnašanja, vam bo pomagalo popraviti izkrivljeno optiko in psihološko sliko o sebi. Naslednji korak je, da se zaveste, kako nujno je to obnašanje popraviti takoj, dokler še ni prepozno. Smo bitja, katerih obstoj na tem planetu je časovno omejen. Kako dolgo še želite biti nesrečni, do smrti? Odločite se za srečo. Zdaj!

2. Spoznajte svoj resnični jaz

Imeti napačno predstavo o samemu sebi je bolj nevarno, kot sploh ne imeti ideje o tem, kdo ste in kam greste. Osredinite se na to, kar še niste.

3. Nehajte ustvarjati dramo in komplicirati

Če še tako zanikate, ljudje s slabo samopodobo in nizko samozavestjo naravnost ljubijo komplikacije. Če zapletate stvari po nepotrebnem, ustvarjate dramo in vidite svet črno-bel, je v ozadju vedno strah, slednji pa je pogonsko ‘gorivo’ vsake samosabotaže. Pri tem imamo v mislih predvsem prepričanja, ki jih imate o sebi, med njimi so lahko naslednja: ‘Noben me ne mara.’ ‘Nikoli ne bom shujšala.’ ‘Ni mi namenjeno, da postanem karierno uspešna.’ ‘Moški me vedno znova prevarajo.’ ‘Vsi se mi posmehujejo za hrbtom.’ ‘Plačajo me manj, kot si zaslužim.’ ‘Prijatelji nikoli ne najdejo časa zame’ in druge podobne negativne naravnanosti.

“Živi življenje tako, kot da je vse usmerjeno samo v tvojo dobrobit in korist,”

je zapisal Rumi.

Prav tako lahko končamo z besedami znamenitega pesnika Khalila Gibrana:

“Bog je dejal: ‘Ljubi svoje sovražnike!’ In tako sem Ga ubogal ter začel ljubiti sebe.”

Se boste končno sprejeli take, kot ste in postali svoj najboljši prijatelj?

 

D. S.

Foto: The Welness Universe Blog, Pinterest, LifeHack, YouTube, Healthy Sense of Self


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam