fbpx

To so 3 najboljši filmi vseh časov!

Lifestyle, Novice, Prva stran, Zanimivosti

Kultni filmi kjub starosti privabijo vedno nove generacije gledalcev zaradi vrhunske zgodbe, odlične igralske zasedbe in režije!

Okusi gledalstva oziroma publike so različni, toda nekatere stvari v svetu kinematografije držijo kot pribite: gre za filmske umetnine oziroma klasiko umetniške vrednosti, ki prestane preizkus časa. Taki filmi končajo na vseh top seznamih filmov tudi najzahtevnejših filmskih kritikov, ki kar težko napišejo dobro recenzijo celo o odličnem filmu!

To pa je pot, ki pelje k temu, da določen film začnejo opisovati kot ‘kulten’, ‘legendaren’, ‘večen’, ‘večji od življenja samega’ in kar je še podobnih laskavih primerjav.

Boter II, v katerem med drugimi prav tako igra Al Pacino

Zakaj obstajajo filmi, ki prestanejo zob časa in že desetletja enako navdušujejo stare in nove generacije gledalcev, spet drugi pa že po prvi premieri prav očitno ne premorejo nobene sporočilne vrednosti? Gre za preprosto magijo filma, za zgodbo, ki je tako verjetna in premore toliko čustev, da se z njo lahko povsem poistovetimo za tiste dve uri, o filmu pa razmišljamo še dolgo po odjavni špici. Včasih tudi zaradi nadvse realistične, skoraj srhljivo prepričljive igre posameznega filmskega igralca, ki včasih prav maestralno upodobi filmski lik, katerega igra.

Državljan Kane pisca in scenarista Orsona Wellsa, ki je v filmu tudi igral (na levi, sklanja se čez ograjo), pod njim stoji Ray Collins, je nastal leta 1941 in velja za najboljši film vseh časov

Včasih gre tudi za izjemno režijo, ne le za samo zgodbo ter igralce ter za nepozabno scenografijo. Ko temu dodamo še čustva, aktualnost, nekakšno večno sporočilo zgodbe, je uspeh na dlani: to je film, ki zlepa ne gre iz naših glav in ga ne moremo pozabiti, nad njimi pa so navdušene tudi mlajše generacije gledalcev.

Kaznilnica odrešitve z Morganom Freemanom in Timom Robbinsom pretrese gledalca v dno duše

V filmsko kolektivno zavest so se zapisali trije večni filmi, po izboru kritikov ter gledalcev z vsega sveta:

1. Državljan Kane

2. Kaznilnica odrešitve

3. Boter II.

Trikrat kultni Robert de Niro: prvič v Taksistu (Taxi Driver), 1976

De Niro drugič, v Dobrih fantih – gangstrski klasiki Goodfellas, 1990

Eden najboljših nastopov vseh časov Roberta de Nira, tokrat v vlogi boksarja v ČB klasiki Pobesneli bik (Raging Bull), 1980

Zlahka bi jim dodali še nekaj lastnih, prav tako brezčasnih filmov, ki jim zasluženo pravijo kultni: to so Brazgotinec z Al Pacinom (uvodna fotografija), Taksist z Robertom de Nirom (de Niro je igral vlogo tudi v Botru II) in Pobesneli bik s prav tako vodilnim igralcem Robertom de Nirom, ki je pač hollywoodska igralska legenda brez primerjave.

 

Foto: IMDB, Pinterest, Elle, Instagram, GamesRadar, American Thinker, The Action Elite, The Hollywood Reporter, The Grindstone, New York Times


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam