fbpx

4 koraki, ki vam bodo pomagali do večje samozavesti!

Lifestyle, Odnosi, Zanimivosti

Pomislite na katerikoli uspeh, ki ste ga dosegli. Mar ni šlo za kombinacijo zavezanosti in obdobja, ki je od vas terjalo veliko poguma, da ste naredili nekaj, kar je na koncu povečalo vašo samozavest?

Ko znani motivacijski govorec in podjetnik ter svetovalec Dan Sullivan, v svetu piscev o stratešekm podjetništvu najbolj vplivna oseba, govori z ljudmi, ki pravijo, da želijo uspeti, jim najpogosteje postavi vprašanje: “Kdaj se boš dejansko lotil tega?”. Ljudje na drugi  strani najpogosteje išečjo izgovore z naslednjimi frazami: “Ko bom imel dovolj zaupanja, da gre za pravo stvar.” Ali pa: “Sedaj se še ne čutim pripravljenega, nimam še dovolj sredstev za to, itd.”.

Toda, kot poudarja Sullivan, zmožnost, samozaupanje in samozavest so, nasprotno, kot bi pričakovali, posledica preboja in ne obratno. Samozavest je vaša nagrada, ki jo prejmete, ko ste opravili nalogo, ki ste si jo zadali. Ta vzorec drži kot pribito, po več kot 40 letih svetovanja več kot 6000 zelo uspešnim podjetnikom trdi ustanovitelj podjetja The Strategic Coach.

Ugotovil je, da gre vsak, ki doseže preboj na nekem področju, skozi 4-stopenjski proces razmišljanja, odločanja in akcije. To pa pomeni, da lahko te 4 korake uporabimo tudi za to, da vedno znova ustvarjamo preboje in dosežke, pa naj si jih želimo na kateremkoli področju življenja.

1. Zavezanost

Slepo morate verjeti in zaupati temu, kar ste si zadali. Ni dvoma, da zavezanost spremlja strah, približno tako, kot pred skokom v globino z elastiko.

2. Pogum

Zelo veliko ljudi občuduje pogum kot osebnostno lastnost pri drugih, vendar poguma kot izkušnje si sami ne želijo ali upajo doživeti. Raje stojijo v ozadju in čakajo.

Ta ključni korak občutijo kot strahoto. Zavezali so se nečemu, za kar ne vedo, ali se jim bo sploh izplačalo in sedaj morajo zbrati pogum, da to izvršijo (simbolični skok oziroma odriv z roba).

3. Zmožnost

Zmožnost ali sposobnost – jo imate? Pomislite na katerikoli uspeh ali preboj, ki ste ga že dosegli v življenju. Mar ni šlo ravno za kombinacijo zavezanosti in obdobja, ki je od vas terjalo veliko poguma, da ste naredili nekaj, kar je imelo za posledico še več zmožnosti, znanja in sposobnosti ter vam zgradilo boljšo samopodobo oziroma samozavest?

4. Samozaupanje/samozavest

Nova doza samozavesti in samozaupanja po tem, ko ste nekaj uspešno opravili, vam daje ‘kapaciteto’, da se naslednjič zavežete še večjim prebojem in dosežkom. To vam bo dalo na koncu še več samozavesti. Ta proces se namreč ponavlja, samoobnavlja in vzdržuje.

Zanimivo je, opaža Sullivan, da vsak od nas (tudi podjetniki seveda), ki pogleda za nazaj, ugotovi, da so bili pri vsakem pomembnem dosežku vključeni vsi 4 koraki. Še naprej bodo sicer skušali slediti tej enačbi, a z eno izjemo: na vsak način skušajo izpustiti drugi korak, to je pogum. Menijo, da jim bo naslednjič uspelo tudi, če v enačbo ne vključijo te spremenljivke. Vendar se v tem primeru ne bo zgodilo nič.

“Ni pomembno, kako organizirani ste, koliko izkušenj imate, koliko uspehov ste že dosegli. Samo pogum, da se zavežete cilju in ga dosežete, ne da bi vedeli, ali vas na koncu sploh čaka nagrada, bo obrodil sadove v obliki pridobivanja novih zmožnosti in novih prebojev oziroma uspehov,”

opozarja legendarni svetovalec.

Iz stavčne zveze ‘Ne zmorem’ odrežite ‘Ne’ in dobite ‘Zmorem’

Zato se ne zataknite v fazi načrtovanja, ki je sicer pomemben del poti do uspeha. Ni dovolj izrisati načrt, si ga ogledati z vseh kotov ali spreminjati in potem čakati ter vizualizirati prihodnost. To je podobno temu, da se ves čas sprehajate do roba in gledate čez, ne da bi zares skočili.

Prav ta ključni korak, pogum, da izvedete ‘skok slepega zaupanja’ v prihodnje rezultate, je tisto, kar iz vas naredi zmagovalca. Pogum je torej tisti ključni dejavnik, ki bo prav vsakokrat okrepil vaš občutek samozavesti.

 

D. S.

Foto: Freestock, Pinterest, Life According to Naty, Lifecoach, The Strategic Coach


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam