4 miti o probiotikih

24. avgust 2024

4 miti o probiotikih

24. avgust 2024
Foto: Pexels
4 miti o probiotikih

4 miti o probiotikih

24. avgust 2024
Foto: Pexels

Koliko v resnici veste o probiotičnih dodatkih? Kako učinkoviti so? Kako izbrati pravega in In ali jih sploh potrebujete?

Zaradi naraščajoče normalizacije vseh produktov, povezanih s prebavo in zdravjem črevesja, so dandanes probiotični dodatki dostopni na vsakem koraku, a ni vseeno, katere probiotike uživate.

Maddie Pasquariello, registrirana dietetičarka iz Brooklyna, MS, RDN, je za Well+Good razkrila mite o probiotikih in navaja dejstva, ki jih je dobro poznati, preden jih kupite.

Prvi mit: Vsak probiotik bo dober za vsakogar

Vsi probiotični dodatki ne nudijo enakih koristi. Morda mislite, da s konzumiranjem kateregakoli probiotičnega prehranskega dodatka pomagate svojemu črevesju, a “nekateri probiotični sevi zavirajo specifične patogene, medtem ko drugi pomagajo obnoviti normalno mikrofloro ali lahko uravnavajo imunski odziv,” pojasnjuje Pasquariellova.

Poleg tega pravi, da bi en sam sev ali njihova kombinacija lahko pomagal pri enem stanju ali težavi, pri drugem pa je popolnoma neučinkovit. 

Foto: Pexels

Probiotiki so dobri za prebavne motenje, akne in druge zdravstvene težave, a pozanimati se morate, kateri so najbolj primerni za rešitev vašega problema.

Drugi mit: Več sevov, boljše je 

Več probiotika na odmerek ni vedno učinkovitejše. “Učinek kateregakoli danega probiotika je odvisen tako od kombinacije uporabljenih bakterij kot tudi od odmerka,” pravi Pasquariellova.

Kljub številnim marketinškim obljubam, višje število CFU v danem probiotičnem dodatku ne pomeni, da je boljši od izdelka z nižjim številom CFU ali manj sevov. “Več ni vedno boljše. Pravzaprav se lahko rezultati pri določenih stanjih, zdravljenih s probiotiki, pri določenem odmerku CFU umirijo,” pojasnjuje dietetičarka. “Nekoliko nižji odmerek je včasih enako učinkovit, če ne še bolj.”

Foto: Unsplash

Tretji mit: Vsi morajo jemati probiotike

Probiotiki morda ne bodo koristili vsem ljudem. Ker je uravnoteženo črevesje ključnega pomena za vse, od redne prebave in čiste kože do duševnega zdravja in imunskega sistema, bi morda mislili, da so probiotični dodatki bistveni za dobro počutje. Pasquariellova pravi, da ljudje, ki se dobro počutijo in kakovostno prehranjujejo, probiotikov ne potrebujejo.

Foto: Pexels

“Probiotiki so pogosto najbolj koristni za tiste z resnejšimi boleznimi, zato tisti z blagimi simptomi ali brez simptomov morda ne bodo opazili večjih sprememb med njihovim jemanjem,” pojasnjuje.

Četrti mit: Probiotiki lahko nadomestijo prehrano 

Probiotiki bi morali dopolnjevati, ne nadomeščati zdrave prehrane in življenjskega sloga. Pasquariellova poudarja, da je na probiotike treba gledati kot na dodatke k že uravnoteženi prehrani, ki je bogata s hranili. Tudi najbolj impresivni probiotični dodatki namreč ne bodo pomagali, če vam v prehranski rutini primanjkuje potrebnih živil in hranil.

Čeprav so lahko probiotiki učinkoviti in ključni za dobro počutje, se pred konzumiranjem pozanimajte o škodljivih oznakah in preverite, ali je za želen izdelek na voljo potrdilo o analizi.

Naravni probiotiki

Poleg dodatkov, ki jih lahko jemljete ob hrani, obstajajo tudi številni naravni probiotiki, ki so lahko odlični za odpravljanje vaših težav.

Med najbolj priljubljene sodijo kultivirani mlečni izdelki, kot sta jogurt in kefir, kruh z drožmi in jabolčni kis, zelo koristno pa je tudi fermentirano kislo zelje – pol kilograma kislega zelja je namreč enakovredno osmim probiotikom.

Foto: Unsplash

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic