fbpx

4 najboljše vaje za raven trebuh po 40. letu!

Lepota, nasvet, Nega telesa, Zanimivosti

Potrebujete samo voljo do rednega izvajanja vaj, 10 minut časa dnevno, domača tla in zvito brisačko ali manjšo žogo za jogo oziroma pilates. Brez izgovorov!

Obseg trupa je nemara največji izdajalec ženske kronološke starosti – z leti se namreč povečuje, če ne naredimo nič zoper nalaganje maščobe okoli trebuha. Res bi bilo iluzorno pričakovati, da bomo v 40. letih imele tako postavo, kot smo jo imele pri dvajsetih, a obenem težko zamižimo pred dejstvom, da je z redno telesno vadbo možno ohraniti vitek stas in pas.

Ob številnih vsakdanjih obveznostih si je na pragu srednjih let, ko se največ dogaja (otroci odraščajo, karierno je večina žensk na vrhu), ponavadi težko vzeti čas še za redno telovadbo, vendar je ta koristna – ne samo za lepšo postavo, ampak tudi za dobro počutje. Predstavljamo vam 4 vaje, za katere potrebujete zgolj 10 minut na dan, učinki rednega izvajanja pa so navdušujoči.

Najboljše pri tem je, da lahko vaje izvajate tudi doma, zato ni izgovorov, da težko najdete čas za obisk telovadnice ali fitnesa. Vsako od vaj morate izvajati 45 sekund, nato sledi interval počitka (30 sekund) ter dve ponovitvi vaje.

1. Osnovni trebušnjaki

Uležite se na hrbet s spodvitimi koleni, stopala naj bodo na tleh. Pod lopatice na hrbtu si dajte manjšo žogo. Roke, upognjene v komolcih pod pravim kotom, postavite za tilnik. Dvignite trup samo za nekaj centimetrov od podlage in se počasi vrnite na tla v osnovni položaj, ter ponovite. Pazite, da bodo pri dvigu in spustu mišice trupa stisnjene.

2. Rotacija

Lezite na hrbet tako kot pri prvi vaji, v bokih se dvignite in med kolena vstavite manjšo žogo ali zvito brisačo. Roke dajte za glavo, roke naj bodo obrnjene vstran. Dvignite se tako, da desni komolec približate levemu kolenu oziroma proti sredini žoge. Potem izvedite rotacijo še na drugo stran in izmenično ponavljajte.

3. Dvigovanje

Ponovno vaja na hrbtu, noge naj bodo v kolenih upognjene pod pravim kotom. Roke iztegnite naravanost za glavo (če vam je lažje, za stabilizacijo trupa uporabite žogico). Pri tej vaji morajo delati mišice trupa, vaš cilj naj bo delo na zgornjih trebušnih mišicah, žogo v rokah poskušajte čim bolj približati nožnim prstom. Spustite se nazaj v osnovni položaj in ponovite (vsaka vaja naj traja 45 sekund, kot smo opisali že uvodoma).

4 .Spuščanje

Lezite na hrbet z iztegnjenimi nogami. Med kolena si ponovno dajte manjšo žogo za pilates ali fitnes, če je nimate, pa uporabite zvito brisačo. Roke naj bodo za glavo, komolci obrnjeni vstran. Dvignite ramena in zadržite položaj. Noge dvignite tako, da kolena tvorijo pravi kot, potem pa jih počasi spustite za 45 stopinj. Vaja in prepračunavanje kotov sčasoma postanejo samodjeni. Noge spuščajte, dokler spet ne dosežejo kot 90 stopinj in potem ponovite vajo. Morda se sliši težavno, vendar so to v resnici osnovne vaje za trebušne mišice in rezultat vas bo navdušil, a seveda le, če boste vaje redno ponavljale vsak dan.

D. S.

Foto: PuireMoves, Taste for Life, HealthLine, Chatelaine


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam