fbpx

4 najslabše jutranje rutine, ki jih morate opustiti še danes!

Fit, Lifestyle

To, s katero ‘nogo’ začnete jutro, vpliva na preostanek dneva. Če ga želite kar najboljše izkoristiti, vam strokovnjak za prehrano svetuje, česa se morate izogibati, ko si želite energije poln dan.

Ste že opazili, da je dan povsem drugačen, če se vanj zbudite dobro naspani in spočiti? Kar nekako vam gre tisti dan vse kot po maslu, kajne. Pridejo pa tudi dnevi, ko se že začne ‘vse na glavo’, hitite, zamujate, utrujeni ste že zjutraj in naslednje ure potekajo v raztresenosti ter naglici.

To, s katero ‘nogo’ začnete jutro, lahko precej vpliva na preostanek dneva. Če želite kar najboljše izkoristiti ure budnosti, le berite naprej. Strokovnjak za prehrano, nutricionistiko, naravno zdravljenje in kiropraktiko dr. Josh Axe je jutranji tip osebe. Na svojih in drugih izkušnjah je spoznal, kaj je tisto, česar se mora vsak ogibati, če želi preživeti energije poln in ploden dan.

V nadaljevanju predstavlja 4 jutranje rutine, ki so škodljive in razloge, zakaj se jim moramo izogibati ter kaj lahko naredimo namesto njih.

1. Sladkanje že za zajtrk

Ni vam treba jesti torte za zajtrk ali podobnih sladic, da bi grešili. Toda, če radi jeste t.i. ‘sladki zajtrk’, denimo vafllje ali žitarice s koščki čokolade ter rogljičke z marmelado, se zavedajte, da so ti polni sladkorja in ogljikovih hidratov. Ves ta sladkor v teh živilih vam bo dal energetski višek, ki pa bo še hitreje usahnil, po njegovem padcu boste le razdraženi in še bolj lačni.

Namesto sladkih živil, ki smo jih omenili, si raje privoščite zdrav smoothie iz sadja in/ali zelenjave, ki mu lahko dodate proteine v prahu, multivitamine, kolagen v prahu ali superživila.

2. Jeste, ko niste lačni

Kdor si je prvi izmislil, da je zajtrk najbolj pomemben obrok dneva, je najbrž želel samo dobro, toda ni vsaka stvar za vsakogar. Nekateri ljudje so brez zajtrka res hudo sitni in brez energije. Drugi zjutraj sploh ne čutijo lakote ali potrebe po tem, da bi jedli. In zakaj le bi jih morali siliti k temu? S prisilo naredimo več škode, kot koristi.

Ljudje, ki neradi zajtrkujejo oziroma zjutraj niso lačni, naj se držijo svojega lastnega razporeda, tako imenovanega ‘obročnega hranjenja’. To v praksi pomeni pravilo 16/8, 16 ur ste brez obroka, od večerje do časa za kosilo, potem pa normalno jeste naslednjih 8 ur. Kot pravi dr. Axe, ima tak način ‘periodičnega prehranjevanja’ (IF) celo znanstveno dokazane koristi za zdravje, s pomočjo metode IF (intermittent fasting, op.) lahko na zdrav način shujšate, izboljšate kardiovaskularno zdravje in stabilizirate sladkor v krvi.

3. Preskakovanje jutranje telovadbe

Dr. Axe razume, da jutra niso za vsakogar. Nekateri niso jutranji tipi osebnosti in pika. Toda, zdaj pride bistvo: če ste tiste vrste človek, ki telovadi pozno zvečer ali gre v fitnes/telovadnico šele zvečer, si delate skoraj enako škodo, kot tisti, ki sploh ne telovadijo.

Nastavite si budilko, svetuje strokovnjak. Pustite krvi, da vam pošteno zakroži po telesu že navsezgodaj in da pljuča zadihajo. Če greste telovadit zvečer, boste preveč aktivni in boste težko zaspali, obračali se boste v postelji in se težko umirili. Nasprotno pa vam bo jutranja telesna dejavnost omogočila, da boste zvečer odlično zaspali in užili globok spanec. Obenem boste s pomočjo jutranje telovadbe ves dan bolj sveži, energični in produktivni, tudi presnova se bo pospešila, kar pomeni kurjenje odvečnih kalorij.

4. Pitje super kaloričnih kavnih napitkov

Tudi k nam je že zašla navada iz ZDA in z zahoda, da namesto kave pijemo nekaj, čemur lahko le še pogojno rečemo kava, saj je napitek poln sladkorja, smetane, karamelnega sirupa, čokoladnih mrvic in podobno. S takim napitkom zjutraj v hipu dobimo toliko kalorij, kot bi pojedli obilen obrok! In to še preden smo sploh zagrizli v kaj konkretnega.

Vsa ta ‘maškarada’, v katero se je zakrinkal jutranji kavni napitek, sladkor in dodatki ter ojačevalci okusa in arome vas bodo pustili še bolj lačne. Tako boste tudi po tej ‘kavi’ še naprej jedli, čeprav ste že zaužili toliko kalorij, kot jih ima soliden obrok. Namesto tega si privočite dobro staro kavico brez vseh dodatkov, če ne morete brez, pa dodajte vanjo riževo, mandljevo ali ovseno mleko.

 

D. S., povzeto po Draxe.com

Foto: Audrey Madison Stowe, Draxe.com, Power of Positivity, Pinterest, Health


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam