fbpx

4 pravila, kako ustvariti partnerstvo, kakršnega si želite in zaslužite!

Izpostavljeno, Lifestyle, Novice, Odnosi, Prva stran, Zanimivosti

Ne želite si zgolj razmerja, ampak poiščite pravo partnerstvo!

Vemo, koliko neprespanih noči je za vami in koliko prevlek za blazino ste že zamenjale, ker ste se jokale zaradi moških, s katerimi ste bile nesrečne. To je usoda skoraj vseh žensk, ki zaman iščejo srečo v ljubezni, romantiko do smrti in pravega moškega. Ste že pomislile, da ste se zadeve v resnici lotile z napačnega konca?

Tudi mi smo se globoko zamislili nad 4 temeljnimi načeli, ki nam jih je razkrila psihoterapevtka Sabrina Alexis (s spletne strani A New Mode), ki je povedala, kako najdemo optimalno partnerstvo zase, ki nas bo dolgoročno osrečilo. Za marsikaj so kriva prepričanja, ki so nam jih vsadili drugi: denimo, da brez partnerja nismo nič vredne in da bi moral biti naš cilj v življenju poiskati moškega zase.

Toda Sabrina Alexis pravi:

“Morda se ne zdi tako, a razmerja so v resnici nadvse preprosta. Vsaj taka bi morala biti. Če boste obvladale teh nekaj osnovnih pravil o razmerjih ter odnosih med spoloma, ki vas naučijo, kaj je potrebno, da ustvarite srečno razmerje, bo v vašem življenju veliko manj zmedenosti in zlomov srca.”

Takole pa ustvarite razmerje, kakršnega ste si vedno želele – tu so  4 pravila:

1. Nikoli si ne smete želeti moškega, ki si ne želi vas

Sliši se grozno preprosto, a ni! Same vemo iz izkušenj, kolikokrat smo si želele in se poganjale za moškim, ki si nas je želel samo na pol ali pa skorajda ne, zanj pa smo bile pripravljene prodati tudi dušo. Kot pravi sobesednica, smo ženske lahko prave mojstrice v zavajanju samih sebe. Tudi, ko vidimo, da zveza ali razmerje nikamor ne pelje, trmasto najdemo ‘znake’, da se stvari razvijajo v želeno smer in da se on počuti tako, kot si me želimo, da bi se počutil.

Skratka, slepimo se. Če moški reče ali namigne, da želi biti z vami, vendar ga v resnici NI z vami – razlogi, ki jih našteva, niso pomembni), potem ne zapravljajte svojega časa z njim. Pa če vam je še tako všeč in tudi če je seks z njim zvezdniško nadgalaktičen in neprimerljiv s katerimkoli poprej. Nehajte racionalizirati in ga opravičevati same pri sebi (umrl mu je pes, njegov brat je bolan, ne mara nalepk na razmerju, utrujen je in to kar naprej, itd.). Vse to smrdi po opravičilih in izmikanju.

Ko vam nekdo razlaga, zakaj nečesa ne more narediti, vam v resnici pove, da tega noče storiti. Jasno, včasih so izgovori pomešani z malo resnice, toda vedite eno: ko moški HOČE biti z vami, BO z vami. Našel bo način, da bo z vami. Tudi, ko se ne more zavezati iz kateregakoli razloga, vam bo dal vedeti, da investira v razmerje na resničen način, katerega rezultate lahko občutite. Če tega ni – bežite stran, ne zapravljajte niti tednov z njim, kaj šele mesecev ali let.

2. Ali sem sama sebi všeč taka, kakršna sem, ko sem z njim?

Naj vaš cilj ne bo biti v razmerju, ampak naj bo cilj imeti PRAVO razmerje za vas.

“Ko sta dva človeka v razmerju, bi morala drug iz drugega izvabljati najboljše. Morala bi izzvati drug drugega k rasti, tako da se njune dobre lastnosti okrepijo in postaneta sčasoma drug ob drugem najboljši verziji samega sebe,”

je povsem jasna Sabrina Alexis.

Ko ste torej v dotičnem razmerju ali zvezi zmedeni, ko se počutite stisnjeni v kot, ko ste zaradi odnosa negotovi, živčni, ko se počutite manjvredno ali neustrezno, vedno na robu in se počutite, kot da morate ob tem partnerju ‘hoditi po jajcih’ ter se bojite njegovih reakcij… potem resnično varate in slepite samo sebe: to še zdaleč ni prava zveza za vas in samo sebe ropate časa, ki bi ga lahko preživele z nekom drugim v pravem partnerstvu – recimo mu dober moški za vas.

“Toliko ljudi se počuti ujeti v razmerju in nesrečnih, a ne naredijo nič kljub agoniji, ki jo doživljajo, kljub strahom in negotovosti. Tako zelo jih čustva do druge osebe ‘pogoltnejo’, da niso sposobni videti realne slike,”

dodaja psihoterapevtka.

S tem pa zgrešijo najbolj pomembno spremeljivko v ljubezenski enačbi in ta se glasi: Ali sem sama sebi všeč, kadar sem skupaj s to osebo? Če je odgovor nikalen, zapustite ta odnos za vedno.

Morda ste bili tudi sami že v razmerju (ali ste še vedno), kjer sploh niste več poznali sebe in ste odreagirali na način, kakršnega niste vajeni. V odnosu, kjer druga stran nenehno poudarja samo vaše slabosti in načrtno spregleda vaše dobre plati. Občutek je mizeren in ima lahko uničujoče učinke še potem, ko je zveze že davno konec.

Na koncu koncev ste vi edino, kar zares imate in boste vselej imeli. Postati morate največja zaveznica same sebe, narediti to, kar je za VAS najboljše in kar vas bo osrečilo ter okrepilo vaš potencial. Če vas razmerje pošilja v drugo smer in se v njem počutite kot izguba, nehajte tratiti čas z njim.

3. Besedo ‘moram izbrišite iz svojega slovarja

Beseda ‘morala bi’, ‘moram’, ‘moraš’ je nadvse strupena, ko gre za ljubezensko razmerje. Podoben vpliv imata tudi besedi ‘vedno’ in ‘nikoli’. Ko moškemu rečete, kaj ‘bi moral’, mu v resnici rečete, da to, kar počne, ni dovolj (ali dovolj dobro).

Verjemite: moški so narejeni tako, da vas želijo OSREČITI, ko so v razmerju z vami. To je njihov glavni cilj. Prav tako pa se morajo počutiti kot zmagovalci in z besedami ‘moral bi’, ‘moraš’ mu v osnovi govorite, da je izguba, ki vas ne bo mogla osrečiti. No, verjemite, da ga s to taktiko ne boste spodbudile, da bi se za vas kaj bolj trudil.

‘Moraš’ je namreč beseda iz kaznovalnega seznama. Kar spomnite se, kolikokrat smo jo slišali v otroštvu, ko starši niso bili zadovoljni z nami. Beseda ‘moraš’  v vsakem od nas prižge zamero, ob tej besedi pa avtomatično preidemo v obrambno držo in to se nikoli ne konča dobro. Namesto tega raje pohvalite partnerja, kaj počne dobro in kako ga zaradi tega cenite. Sprostil se bo in se bo – še bolj trudil za vas.

4. Bodite glavna nagrada

Napaka, ki jo naredi večina žensk v razmerju, je, da skušajo biti ‘dovolj dobre’ za moškega. Preprosto rečeno, skušajo mu ugajati in se za to zavestno trudijo. Načrtujejo vsako potezo, da bi dokazale moškemu svojo vrednost. To je napačno iz več razlogov in glavni je ta, da s tem izžarevate svojo obupanost in potrebo, da ste v kakršnemkoli razmerju.

To moškega tudi avtomatično postavi na vozniški sedež in mu da vedeti, da je on tisti, ki odloča o odnosu. Tako padete v zanko, ujamete se v razmerje, v katerem lahko on naredi vse, kar mu pade na pamet, saj točno ve, da boste ve še vedno čakale nanj, da se vrne, on pa se lahko izmaže z vsem.

Kaj torej pomeni, da ste glavna nagrada? Gre za občutek, za mentalno stanje, ne toliko za obnašanje. Pomeni, da se počutite kot glavna nagrada, ki jo lahko osvoji najboljši moški. Ko ste v takem stanju, se vprašate:

“Ali je on dovolj dober zame? Če bi lahko imela kateregakoli moškega na svetu, bi (ponovno) izbrala njega?”

Moški hočejo biti z žensko, ki se zaveda svojih kakovosti in dobrih plati ter za katero morajo ‘delati’ in si jo ‘zaslužiti’. Prav nič vznemirljivega ali zanimivega ne vidijo na ženski, ki se bo vedno sklonila ali se zadovoljila z drobtinicami, samo zato, ker noče ostati sama.

Ko se torej zalotite, da ga skušate osvojiti s svojimi besedami ali dejanji, se torej ustavite in si povejte: “Jaz sem glavna nagrada in on je tisti, ki jo mora osvojiti!”. Da boste dosegle to stopnjo samozavesti, bo lahko trajalo, ampak vseeno se splača potruditi!

 

Foto: PopSugar, A New Mode, Thinking Humanity, Business Insider, Getty Images, Newszil


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam