fbpx

4 prepričljivi razlogi, zakaj z bivšim ne moreta biti ‘samo prijatelja’!

Odnosi

“Med nama je konec, a še vedno lahko ostaneva prijatelja!” Kolikokrat ste že slišale ta nepopisno krut stavek, potem ko vas je brezbrižno dal na čevelj, ker se vas je naveličal ali pa vmes že našel nekaj svežega in bolj vznemirljivega od vas?

So moški, ki se zavedajo, da so vam s prekinitvijo razmerja prizadeli hud udarec, od katerega si še dolgo ne boste opomogle. Grize jih vest in karta ‘prijateljstva’ (s katerim v resnici ne mislijo resno), je le ena od njihovih manipulacij. S tem dejanjem si želijo po pilatovsko oprati roke zaradi krivde, ki jih gloda, ker so vam ukradli najlepša leta, vlaganje v odnos in vašo neomajno ljubezen ter zaupanje v zvezo. Ve ste mislile, da je s tem moškim za vedno, medtem ko se je on z očmi že sprehajal drugod.

Vedno se najdejo moški, ki bodo kaj tako nespodobnega predlagali že ‘na prvo žogo’. Nekateri zato, da bi zmanjšali svoj delež krivde; so pa še bolj prebrisani ‘tiči’ tam zunaj, pravimo jim sociopati in moški z narcistično (borderline) motnjo, za katere je možnost, da vas ujamejo v zanko ‘prijateljstva’ po koncu razmerja, zgolj mehanizem za nadaljni nadzor nad bivšo! Takih ‘pacientov’ je med nami, mimogrede, več, kot bi si mislili. Ali pa vas bivši kot žensko, ki je pristala na ‘prijateljstvo’, obravnava kot lahkoverno tepko, v katere hlačke bo skušal zlesti, ko se mu ponudi prilika…

Tisti hip, ko vašemu bivšemu, za katerega šele sedaj spoznavate, da je sociopat, postane jasno, da ste se v življenju premaknile naprej (vir informacij so mu med drugim vaši številni profili na družbenih omrežjih, kjer sta še vedno ‘prijatelja’ ali pa vas celo dobesedno zalezuje) in izve, da ste spet srečni ter v zvezi, se bo pod pretvezo ‘frendovstva’ takoj pojavil ob vas in vam poskušal uničiti novo ljubezensko srečo.

Njegov namen je lahko sicer kristalno pošten: ni baraba, lepo sta se razšla brez večje bolečine, ni bilo varanja, manipuliranja in miselnih igric. A vseeno ponovimo: ne glede na to, kako sta se razšla, pa naj je bila ideja njegova ali vaša, je ostati prijatelj po koncu ljubezenskega razmerja ali partnertsva zelo slaba ideja. Ni treba sovražiti bivšega, naj vas je še tako prizadel, ponižal ali spravil ob vse. Četudi sta načeloma v lepih odnosih, oba potrebujeta nekaj prostora, da se ne vidita, se vmes čustveno pozdravita in navadita na misel, da nista več skupaj.

Razhod je že v idealnem primeru boleč in ni razloga, da si nalašč nasujete sol na rano vsakič, ko ga boste ugledali (in potihem upali, da spet prideta skupaj, če je konec ‘dal’ on). Tu so skratka 4 razlogi, zakaj je po razhodu z bivšim (s katerim ste delili prav vse telesne tekočine, da globoke duševne intime sploh ne omenjamo) nadvse slaba ideja (p)ostati prijatelj!

1. Bolelo bo, kot bi v svežo rano vtirali sol

Razen, če ste mazohist in uživate v trpljenju ter nizu zavrnitev. Menite, da ste močni, a niste. Odžalovati morati ves proces izgube, kot vsak od nas. On vas več ne ljubi (ali obratno). Če bosta poskušala ustvarjati novo bližino kot prijatelja tako kmalu po razhodu, bo bolelo ko vrag – enega ali drugega. Dajta si čas in prostor, da bolj trpeča stran najprej temeljito pozdravi svoje srce.

2. Težje se je premakniti naprej

Celo če je bil razhod sporazumen (v večini primerov pač ni), bo vajino ‘prijateljevanje’ ob kavicah obema otežilo premik naprej. V vseh pomenih, tudi pri iskanju novega, srečnejšega razmerja. Na ta način bosta težko pozabila zvezo, ki sta jo imela še pred kratkim. Posebej hudo bo tistemu, ki skrivaj še vedno upa na nadaljevanje zveze, saj konca ni pričakoval, ni si ga želel, niti predlagal. Agonija je huda in lahko je neskončna – dokler ji vi ne boste naredili konca. To pa pomeni: nobenih stikov več! Vsaj za dolgo časa.

3. Vašega novega partnerja bo vsakič jezilo

Vaš novi partner, naj bo še tako svobodmiseln, bo težko ‘požrl’, da prijateljujete z bivšim. Postavite se v njegove čevlje. Precej verjetno je, da vašega bivšega (in zdaj ‘best buddyja’) sploh ne bo želel spoznati. In prav ima. Če je moški, natančno pozna ‘agendo’ prebrisanega bivšega, ki trdi, da je zdaj ‘samo vaš prijatelj’. Tudi če bi bili vlogi obrnjeni, bi bile nemalo živčne, ko bi s svojo bivšo kot njen ‘bestič’ hodil na pijače, kajne? Saj vemo, kam pelje nekaj pijačk preveč: zbudi se nostalgija, medsebojno anatomijo in registre za čutno razvnemanje pa oba poznata do potankosti…

4. Tovrstno ‘prijateljstvo’ je povsem nepotrebno

Svet je poln ljudi, s katerimi se lahko spoprijateljite, brez kanca dvoumnosti, iskreno. Pustite preteklost in svojega bivšega za vselej za sabo. On je zgodovina in pika. V najboljšem primeru bo lep spomin, v najslabšem zelo grd in mučen, zato je še bolj pomembno, da z njim nimate več stikov. Ni se lahko premakniti naprej, a nekega dne vam bo uspelo. Zagotavljamo!

 

Dragica Sušnik

Foto: Huffington Post,  Psycholog Today, Thinking Humanity, Pinterest, Entity Mag, Bustle, The Modern Man, Made Man


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam