4 razlogi, zakaj se vsako jutro zbudite utrujeni in kako ukrepati

05. september 2024

4 razlogi, zakaj se vsako jutro zbudite utrujeni in kako ukrepati

05. september 2024
Foto: Pexels
4 razlogi, zakaj se vsako jutro zbudite utrujeni in kako ukrepati

4 razlogi, zakaj se vsako jutro zbudite utrujeni in kako ukrepati

05. september 2024
Foto: Instagram @paola_cossentino

Se kdaj vprašate, zakaj se kljub osemurnemu spancu zjutraj zbudite utrujeni? Najverjetneje so krivi ti razlogi.

Vsakdo izmed nas se je kdaj znašel v situaciji, ko se je zjutraj zbudil utrujen, četudi je preživel osem ur v postelji. To je lahko frustrirajoče, saj si vsi želimo biti polni energije in pripravljeni na nov dan.

Toda zakaj se nam to dogaja? Predstavljamo vam štiri pogoste razloge, zakaj se lahko zjutraj počutite utrujeni, ter nasveti, kako se spoprijeti z njimi.

1. Izpostavljenost modri svetlobi pred spanjem

V današnjem času smo vsi nenehno obkroženi z ekranom – naj gre za pametne telefone, tablice ali računalnike. Te naprave oddajajo modro svetlobo, ki lahko moti naš notranji ritem spanja. Modra svetloba zmanjša proizvodnjo melatonina, hormona, ki je ključen za kakovostno spanje. Posledica tega je, da težje zaspimo in tudi naš spanec ni dovolj globok in osvežujoč.

Rešitev: Poskusite zmanjšati uporabo elektronskih naprav vsaj eno uro pred spanjem. Če ne morete brez njih, uporabite aplikacije ali nastavitve, ki zmanjšujejo modro svetlobo na vašem zaslonu. Prav tako lahko investirate v očala, ki filtrirajo modro svetlobo.

2. Slaba prehrana in uživanje kofeina

Kaj in kdaj jeste lahko močno vpliva na kakovost vašega spanja. Prekomerno uživanje kofeina, še posebej popoldne ali zvečer, lahko moti vaš spanec in povzroči, da se zbudite utrujeni. Prav tako lahko nezadostna ali neuravnotežena prehrana vpliva na to, kako dobro spite.

Rešitev: Poskrbite za uravnoteženo prehrano z veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric in beljakovin. Omejite vnos kofeina in alkohola, predvsem v večernih urah. Prav tako se izogibajte težkim obrokom tik pred spanjem.

3. Neudobna vzmetnica

Če vaša vzmetnica ni več v najboljšem stanju, se boste najverjetneje ponoči nenehno premetavali in se zbudili z bolečinami. Slaba vzmetnica ne zagotavlja ustrezne podpore za vaše telo in lahko vodi do različnih težav, vključno z nespečnostjo.

Rešitev: Preverite, v kakšnem stanju je vaša vzmetnica. Če je stara več kot 7-10 let ali vam ne zagotavlja udobne podpore, razmislite o njeni zamenjavi. Investirajte v kakovostno vzmetnico, ki je primerna za vaš tip telesa in spalne navade.

4. Alarm

Če se zjutraj zbujate utrujeni, je lahko razlog tudi način, kako vas prebudi alarm. Ko se zbudite z nenadnim in glasnim zvokom, je verjetno, da vas prebudi iz faze globokega spanja. To lahko povzroči, da se počutite še bolj utrujeni in zmedeni, saj prekinitev globokega spanja vpliva na to, kako osvežujoč je vaš spanec.

Foto: Unsplash

Rešitev: Poskusite nastaviti budilko, ki vas zbudi s postopnim povečevanjem svetlobe ali nežnimi zvoki narave, kar vam omogoči, da se zbudite iz lažjih faz spanja. Poleg tega si prizadevajte ohraniti reden urnik spanja, da boste lažje prehajali med različnimi fazami spanja, kar lahko pripomore k bolj naravnemu prebujanju.

Style. Več novic