fbpx

4 razlogi, zakaj vam ni treba sprejeti novoletnih zaobljub!

Izpostavljeno, Lifestyle, nasvet, Odnosi, Zanimivosti

Ne čakajte na ponedeljek ali poseben datum, da začnete izboljševati kakovost svojega življenja. Če si res želite sprememb, ni razloga, da ne bi začeli z njimi kar takoj.

Obdobje tik pred koncem starega in začetek novega leta pri veliko ljudeh zaznamuje vročica sprejemanja in zapisovanja t.i. ‘novoletnih zaobljub’ oziroma odločitev. Kot da bi 1. januar novega koledarskega leta imel posebno magično moč, ko bodo naše želje, hrepenenja in hotenja dobila posebno težo ter se bodo zadani cilji v prihodnjem letu zato laže uresničili.

Resnica pa je, da prvi dan novega leta ne bo prinesel prav nobenih sprememb, če se zanje ne boste aktivno trudile vsak dan znova in to dan za dnem, teden za tednom in mesec za mesecem. Nič ni narobe s tem, da sprejemate ter si celo zapisujete svoje odločitve za bolj kakovostno in srečnejše življenje v (bližnji) prihodnosti, toda prav vsak dan je priložnost za nov štart in spreminjanje na boljše!

Morda ste med tistimi, ki jim vstop v novo leto simbolično veliko pomeni, zato za vas predstavlja ‘nov začetek’. S tem ni nič narobe, a obstajajo 4 razlogi, zakaj odločitve za spremembe ne bi morale nujno biti ravno ‘novoletne zaobljube’. Preveč pritiska ima po mnenju psihologov lahko namreč nasproten učinek od želenega. Pred vami so zato štirje razlogi, zakaj novoletnih zaobljub v naslednjih dneh ni treba sprejemati, pa čeprav bi jih zapisale v lep notesnik.

1. Z želeno spremembo začnite kar takoj

Ne čakajte na ponedeljek ali ‘poseben’ datum, da začnete izboljševati kakovost svojega življenja. Če si res želite sprememb, ni razloga, da ne bi začeli z njimi kar takoj. To še posebej velja za odločitev, da se boste po novem bolj zdravo prehranjevali ter v vsakdan vključili telesno vadbo.

2. Ne razmišljajte negativno

Če na papir zapišete vse, kar želite pri sebi spremeniti, je možno, da vas bo pogled na seznam spravil v slabo voljo ali vas celo potlačil. Zakaj bi novo leto začenjali nerazpoloženi in jezni nase, ker niste zadovoljni s tem, kar ste počeli do zdaj? Začnite raje spreminjati stvari, ki so slabe in lahko postanejo z vašim trudom boljše. Ne obremenjujte se s popisovanjem in naštevanjem svojih slabih plati ali nezdravih navad.

3. Prvi januar je tu – ste res že začele uresničevati seznam?

Pritisk, s katerim nas večina pospremi razvpiti 1. januar, ki je v resnici čisto navaden dan, je povsem nepotreben. Če boste denimo na seznam zaobljub zapisale (samo) 10 stvari, ki jih morate takoj spremeniti pri sebi, na prvi dan v letu ne boste vedele, s katero točko sploh začeti! Minil bo teden, mesec ali več njih, prišlo bo poletje, vam pa bo postalo jasno, da še niste usvojile niti ene samcate spremembe ali novih (bolj zdravih) navad z novoletnega seznama.

4. Ne poskušajte biti nekaj ali nekdo, kar niste

Bodite pozorne, da v procesu spreminjanja ne izgubite svoje osebnosti. Vsak je svet zase, vsak ima drugačno telo, genetsko danost ali kondicijo (da o kronološki starosti ne govorimo), zato ne more vsak(a) od nas napredovati enako hitro. Če sta s prijateljico sprejeli zaobljubo, da bosta v novem letu shujšali, naj vas ne razžalosti, če ona izgublja odvečne kilograme hitreje, kot vi. Včasih se na naši poti pojavijo tudi ovire, na katere nimamo vpliva in napredek se lahko zaradi preprek začasno ustavi ali proces celo nazaduje. To naj vam ne vzame poguma in ne pomeni, da lahko kar odnehate!

D. S.

Foto: The Strong Movement, The OdysseyOnline, LifeHack, Pinterest, Reader’s Digest, Sundial Group


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam