fbpx

4 slabe navade, ki vodijo v konec zveze ali vsaj v prevaro

Odnosi

Pomanjkanje truda in vlaganja v zvezo vodi v razhod ali, kot vmesno postajo, v prevaro. Strokovnjaki za odnose opozarjajo, da partnerstva propadejo zaradi enega od navedenih razlogov…

Vsaka ljubezenska zveza je drugačna, toda v vsakem partnerstvu ali resni zvezi se pogosto ponavljajo enaki ali podobni vzorci obnašanja. Ko ‘medeni meseci’ minejo in se zaljubljenost poleže, hormoni pa nehajo ustvarjati trepetajoče metuljčke v trebuhu, se začne nova faza partnerskega odnosa. Tako eden kot drugi se začneta v zvezi počutiti varno, to vodi v predvidljivost položaja, a nekateri ob tem pozabijo na dejstvo, da se je treba za partnerja/partnerko truditi še naprej. Vsak dan znova.

Življenje kajpak ni pravljica, niti zabaviščni park, zato vam ni treba igrati osebe, kakršna v resnici niste. Ne pozabite pa, da se vsak od nas želi počutiti cenjenega in ljubljenega ter tudi – spoštovanega. Kajti pomanjkanje truda in vlaganja v zvezo vodi v ločitev, razhod ali, kot vmesno postajo, v prevaro. Strokovnjaki za medosebne odnose opozarjajo, da zveze propadejo zaradi enega, večih ali celo vseh 4 razlogov na spodnjem seznamu.

1. Pomanjkanje komunikacije

Razumljivo je, da smo vsi utrujeni od napornega dneva v službi, toda to ni opravičilo, da s partnerjem komunicirate samo še preko mobilnega telefona, ali pa ga, ko pride domov, ‘izključite’ ter ignorirate. Bi si želeli, da ima nekdo drug tak odnos do vas? Kako se počutite, ko svoje besede mečete kot bob ob steno in ne dobite nazaj odziva? Morda se druga oseba v vajini zvezi sploh ne zaveda, kaj počne narobe, zato morate to težavo rešiti – s pogovorom!

2. Pomanjkanje časa

Pridejo dnevi, ko nimate časa niti v miru pojesti obroka. Se zgodi. Ni človeka, ki ne bi tega vsaj enkrat ali celo večkrat doživel. Toda, če se to kar naprej ponavlja, ste v težavah, s tem pa tudi vaša zveza. Vsak par mora najti oziroma si vzeti čas, ko se posvečata samo drug drugemu. Naj bo to sprehod, večerja v dvoje ali ogled filma. Pomembno je, da občutita dejstvo, da sta skupaj.

3. Previsoka pričakovanja

Ste sami popolni? Ne? Zakaj torej od partnerja pričakujete popolnost? Seveda je treba imeti kriterije, najprej za izbiro partnerja, potem pa sproti videti, ali se vajina pričakovanja ujemajo, toda včasih se ne zavedamo, da smo pri tem do partnerja premalo realistični. Morda bo partner samo zaradi vas spremenil določene navade, ki vam niso všeč, toda ne pričakujte, da boste iz mezga naredili dirkalnega konja. Z drugimi besedami: ko ste zaljubljeni, ne vidite prave slike o človeku. Če vam nenadoma nič na partnerju ni več všeč, pomeni le, da ste slabo izbrali že na samem začetku zveze. Taka ‘ljubezen’ pa je zelo vprašljiva…

4. Dolgčas

Se vam zdi res super ideja, da se cel dan nista videla, niti slišala (z izjemo enega klica glede vsakdanjih trivialnih obveznosti), potem pa se uležeta v isto posteljo in vsak na svojem telefonu ‘čekirata’ družbena omrežja? Namesto da ga ‘tagate’ na fotografijah na Facebooku in drugim razlagate, kako sta srečna, ga raje v živo objemite in poljubite ter ga vprašajte, kako je preživel dan.

Predvsem pa ne bi bilo slabo, da bi se vsaj sem in tja spomnili, kako ste se ob svojem partnerju ali partnerki počutili prve tedne in mesece, ko ni bilo še niti sence dvoma, kaj šele opisanih slabih navad.

D. S.

Foto: A Paired Life, Lifecoach, WordPress, Reader’s Digest, Cutting News, Born Realist


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam