fbpx

4 vrste ‘prijateljic’, ki jih morate takoj odsloviti!

Odnosi

Najboljša prijateljica ali v resnici nenehna kritičarka, zavistnica, tekmovalka, opravljivka, škodoželjnica in posnemovalka? Pravočasno ugotovite, s kom imate opravka.

Ko smo najstnice, se nam zdi, da imamo na kupe prijateljic in to celo najboljših prijateljic. Vsaj deset bi jih lahko takoj naštele, ki so naše ‘bestičke’. Šele z leti in po mnogih življenjskih preizkušnjah ugotovimo, da je v resnici zelo malo oseb, s katerimi se odlično ujamemo in so obenem vredne našega zaupanja.

Za nekatere od prijateljic bi v mladih letih dale roko v ogenj, da se bomo z njimi skupaj postarale (morda v prijetnem domu za upokojence, kjer nam bodo naše #bff še naprej trdne zaveznice in opora?) ter da bodo odnosi z njimi preživeli katerokoli partnersko zvezo. Pripravljene smo jim odpustiti vse napake in izpade, pač v imenu skupinskega prijateljstva tri-, štiri in petperesnih ‘deteljic’, ki sestavljajo žensko skupino ‘frendic’.

Že čez nekaj časa se izkaže, da toksični odnosi ostanejo samo to – strupena razmerja, ki rušijo našo samopodobo in nam bolj škodujejo, kot koristijo. Še vedno ne veste, o kakšnih prijateljicah pišemo? Da boste težavne osebe lažje prepoznale, vam psihologi predstavljajo štiri tipe strupenih ‘prijateljic’, ki jih morate nemudoma odsloviti iz svojega življenja!

1. Izkoriščevalka

Javi se vam samo takrat, ko kaj potrebuje. Na primer, ko je brez denarja in bi rada od vas posojilo, ali ko potrebuje potrpežljivo poslušalko zaradi svoj srčnih tegob. Ne pade ji na pamet, da bi vas vprašala, kako ste ve in ali kaj potrebujete. Tega ji ni mar.

2. Kritičarka

To je tista, ki vam takoj navrže, da ste se bodisi zredile in se posmehuje, kako vam trebuh kipi čez hlače, ali pa narejeno zaskrbljeno oponese, da ste preveč shujšale v zadnjih mesecih in sprašuje, če ste nemara na smrtni postelji… Ta ‘prijateljica’ vedno najde način, kako načeti in omajati vašo samozavest. Res ne potrebujete te negative v svojem življenju!

3. Večna tekmica

Tekmuje z vsemi okoli sebe. Vedno se bo primerjala z vami, katera je lepša, pametnejša, ima boljšega fanta ali službo, bolj modna oblačila, več denarja… Saj ni pomembno, za katero področje gre, glavno je, da je ona boljša in da za to izve okolica. Neprijetna družba, se strinjate?

4. Posnemovalka

Ženska, katere slogan je copy-paste. Ve ste kupile zanimiv rdeč pulover in že naslednji dan se pojavi z njim še ona. Pokažete na čednega fanta v lokalu in izveste, da ga je že naslednji dan poklicala ter se dogovorila z njim za zmenek. Predstavite ji prijatelje in začne se družiti z njimi, kot da ve ne obstajate več, ampak so oni ‘bestiči’ že od nekdaj. Ta ženska je kot lik iz srhljivke Sostanovalka!

 

D. S.

Foto: A Conscious Rethink, Instagram, Bustle, Writing with hope


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam