5 festivalov, ki jih morate obiskati to poletje!

24. junij 2024

5 festivalov, ki jih morate obiskati to poletje!

24. junij 2024
Foto: Instagram @sziget

Poletni dnevi so predvsem zaznamovani z glasbo, plesom in festivali. Je poletje brez vsaj enega festivala, sploh poletje? Zato smo za vas izbrali 5 najboljših festivalov v Evropi, ki jih preprosto morate doživeti.

Sziget, Madžarska,7. avgust – 12. avgust

Festival Sziget je eden največjih glasbenih festivalov v Evropi. Poteka vsako leto avgusta v severni Budimpešti na Madžarskem, na Óbudai-szigetu, ki je znan tudi kot otok Old Buda. Ta zeleni, 108 hektarjev velik, otok na Donavi je odlična lokacija za zabavo v objemu narave.

Festival privablja obiskovalce z vsega sveta, ki pridejo uživat ​​v glasbi, umetnosti in kulturi. Z leti je festival Sziget postal znan po raznoliki postavi nastopajočih, ki vključuje tako uveljavljene kot obetajoče umetnike. Na festivalu so nastopila nekatera največja glasbena imena, kot so Rihanna, Muse in David Guetta, letos pa je pričakovati Sama Smitha, Skrillexa in številne druge.

Foto: Profimedia

Sziget poleg glasbe ponuja široko paleto kulturnih dejavnosti, vključno z gledališkimi, plesnimi in cirkuškimi predstavami. Obiskovalci se lahko udeležijo tudi delavnic in razprav o različnih temah, kot sta trajnost in socialna pravičnost.

Ena od edinstvenih značilnosti festivala Sziget je njegov “otoški utrip”. Festivalska območja so zasnovana tako, da ustvarjajo sproščeno in prijetno vzdušje z visečimi mrežami, conami za sprostitev in barvitimi umetniškimi instalacijami po vsem otoku.

Obiskovalci lahko uživajo tudi v različnih možnostih hrane in pijače, vključno s tradicionalno madžarsko kuhinjo in mednarodnimi jedmi.

Festival Roskilde, Danska, 26. junij – 7. julij

Festival Roskilde je največji glasbeni in kulturni dogodek v Severni Evropi in je celotedenski karneval glasbe, umetnosti, aktivizma in svobode. Festival se letos odvija že 53. leto zapored, vsako leto pa privabi več kot 80 tisoč obiskovalcev z vsega sveta in se lahko pohvali z več kot 170 izvajalci.

Festival Roskilde se je začel kot festival za hipije, vendar je svoj doseg razširil na pop, rock in indie glasbeni festival, ki se ponaša z 8 odri glasbe v živo, da pritegne obiskovalce z vsega sveta. Festival ima sicer malce bolj divji sloves, vendar je tudi kraj, kjer se ljudje zberejo, da bi slavili življenje in uživali v glasbi.

Festival vključuje tudi vrsto drugih dogodkov, vključno z umetniškimi instalacijami, delavnicami in pogovori o družbenih in okoljskih vprašanjih.

Lollapalooza, Nemčija, 7. in 8. september

Sicer že bolj proti koncu poletja, a še vedno v času prizanesljivih temperatur, lahko konec septembra obiščete festival Lollapalooza, ki se bo odvijal v Berlinu.

S svojim mednarodnim značajem je to edinstven festival, odvija pa se že 6. leto zapored. Znan je po širokem razponu glasbenih žanrov, na njem so nastopili legendarni mednarodni izvajalci, kot so The Weekend, Billie Eilish, Dua Lipa, Foo Fighters in Kings Of Leon.

Poleg tega so v preteklih letih na festivalu Lollapalooza Berlin nastopili številni vrhunski domači izvajalci, kot so SEEED, Paul Kalkbrenner, Nura, Cro, Casper in Marteria.

Foto: Instagram @lollapaloozade

Poleg izjemnega glasbenega programa je festival Lollapalooza Berlin znan tudi po fascinantnem svetu umetnosti, mode, trajnosti in pustolovščin, ki vse obiskovalce vabi k občudovanju in sodelovanju.

Od bleščečih festivalskih trendov in bolšjih trgov oblačil do vodnega baleta in muhastih karnevalov ter zelene oaze trajnosti – na umetniških področjih “Fashionpalooza”, “Grüner Kiez”, “Aquapalooza” in “Lolla Fun Fair” lahko vsakdo najde nekaj zase.

Poskrbljeno je tudi za najmanjše obiskovalce festivala. S pisano paleto glasbe in ustvarjalne zabave ponuja “Kidzapalooza” pravo festivalsko okolje tudi za najmlajše.

Tomorrowland, Belgija, 21. julij – 23. julij in 28. julij do 30. julij

Eden najbolj vznemirljivih in največjih festivalov elektronske glasbe v Belgiji – Tomorrowland je svetovno znan festival. Vsako leto ljubitelji glasbe z vsega sveta obiščejo ta festival, da bi doživeli najboljšo elektronsko plesno glasbo. Vendar ne gre le za glasbo, temveč za dinamičen kulturni dogodek, ki prikazuje najboljše iz belgijske gostoljubnosti in kulture.

Foto: Profimedia

Eden najbolj znanih glasbenih festivalov v Evropi, Tomorrowland, pripelje največje zvezde v industriji elektronske glasbe v svoje čarobno čudežno mesto Boom v Belgiji. Tomorrowland je zenit vseh svetovnih festivalov elektronske glasbe.

Manu in Michiel Beers, dva belgijska brata, sta ta festival ustanovila leta 2005, ki je takrat potekal v Boomu – mestecu blizu Bruslja. Prvo leto se je festivala udeležilo okrog devet tisoč ljudi.

Festival izstopa od drugih glasbenih festivalov, saj se osredotoča na ponujanje edinstvene in privlačne izkušnje za udeležence. Osupljivi vizualni učinki, dekorativni odri in inovativna uporaba tehnologije so glavni poudarki dogodka.

Kljub ogromni velikosti in mednarodnemu dosegu – festival ohranja svojo edinstvenost. Udeležencem ponuja nepozabno izkušnjo, ki ceni moč glasbe.

Rock en seine, Francija, 22. avgust – 25. avgust

Rock en Seine je tridnevni festival rock glasbe, ki poteka v Domaine National de Saint-Cloud, parku Château de Saint-Cloud, zahodno od Pariza, znotraj vrta, ki ga je oblikoval André Le. Nôtre.

Foto: Instagram @rockenseine

Ime je besedna igra, ki temelji na popolnoma enaki izgovorjavi v francoščini besed scène, ki pomeni ‘oder’ in Seine (reka, ki ločuje Saint-Cloud od osrednjega Pariza, po kateri se imenuje departma Hauts-de-Seine).

Rock en Seine je eden najbolj znanih in priljubljenih rock festivalov v Evropi. Množice se zgrinjajo v Saint-Cloud v Parizu na vrsto izvajalcev iz sveta rocka, alternativne in indie glasbe. Festival poleg glasbe ponuja tudi številne druge aktivnosti, med drugim gledališče, cirkus in umetniške instalacije.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic