5 knjig, brez katerih letos ne gremo na plažo

03. julij 2023

5 knjig, brez katerih letos ne gremo na plažo

03. julij 2023

Poletje ni popolno brez poležavanja na plaži z dobro knjigo ob strani. Mi smo naredili izbor petih, ki vam bodo te dneve ob morju še polepšale.

Poleti imamo končno več časa zase in za stvari, ki nas osrečujejo, za katere si tekom leta nismo mogli utrgati časa. Sem spadajo tudi knjige. Dopust in poletni meseci so zato popolna priložnost, da se končno odklopimo in v roke vzamemo literaturo, ki nas bo popeljala v nek drugi svet ali pa nas naučila česa novega.

Morda že imate lasten seznam knjig, ki vam jih čez leto ni uspelo prebrati, zdaj pa le še čakajo, da jih spakirate v torbo za na plažo. Če pa potrebujete navdih, smo mi pripravili seznam petih knjig, ki jih priporočamo za poletno branje.

Foto: Emka

Kaj hoče ženska (Irena Štaudohar)

“Sigmund Freud se je do konca življenja spraševal, kaj hoče ženska, in ni našel odgovora. Priznana novinarka in publicistka Irena Štaudohar v svoji knjigi raziskuje življenja posebnih žensk, da bi odgrnila tančico tega zapletenega vprašanja”, je zapisano na hrbtni strani te krasne knjige.

Priporočamo jo v branje tako ženskam kot moškim, saj navdihuje z zgodbami neverjetnih žensk: pisateljice Colette, Doris Lessing in Nora Ephron, pustolovke Robyn Davidson, Karen Blixen in Nan Shepherd, intelektualke Susan Sontag, filozofinje Hannah Arendt, razvpite igralke Zsa Zse Gabor in Jeanne Moreau, pa tudi priznane slikarke Georgie O’Keeffe in mnogih drugih.

Foto: Emka

Normalni ljudje (Sally Rooney)

​Intimna pripoved o Marianne in Connellu, ki skozi leta krmarita med družbenimi pritiski, osebnimi krizami in individualnimi pričakovanji, je obenem univerzalna zgodba o razmerjih moči v sodobnem partnerskem odnosu, v kateri se prepozna vsakdo od nas.

Knjigo je revija Guardian uvrstila na seznam 100 najboljših knjig 21. stoletja.

Foto: Felix

Tako popolno (Colleen Hoover)

Tako popolno je čustven roman o paru s težko preizkušnjo, katerega prihodnost je odvisna od obljub v preteklosti. “Gre za presunljivo in izjemno berljivo zgodba, ki sprašuje: Ali lahko globoka ljubezen s popolnim začetkom zdrži vse življenje dveh nepopolnih ljudi?”

Urednica je knjigi zapisala: “Ganljiv roman o tem, kako nas v preizkušnjah osredotočenost na težko in neobvladljivo vodi stran celo iz najpopolnejših odnosov – dokler z lučko ne posvetimo nazaj na dobro v nas samih, v drugem in v odnosu.”

Foto: Emka

Mit o sreči (Jorge Bucay)

Zakaj ne bi o sreči brali ravno na plaži, ko je v zraku vonj po soli in borovcih, zvok morja in galebov? In kdo drug zna o njej pisati bolje kot Jorge Bucay? Bucay v tej knjigi oživi in posodobi klasični mit o Fortuni, boginji sreče.

V knjigi Mit o sreči zastavlja številna vprašanja, ki si jih ljudje pogosto zastavljamo, poskuša odgovarjati nanja, podaja tudi nekaj teorije in definicij. Ali srečna naključja obstajajo? Ali nam lahko njihov vpliv koristi ali škodi? Kaj pomeni “imeti srečo”? Zakaj je želja imeti vse pod nadzorom jalova? Zakaj je sreča muhasta?

Foto: Emka

Polnočna knjižnica (Matt Haig)

Medtem ko se vsi sprašujemo, kakšno vse bi še lahko bilo naše življenje, si predstavljajte, da bi imeli priložnost stopiti v knjižnico in se o tem prepričati. Ali bi bilo katero od teh drugih življenj resnično boljše? V knjigi Polnočna knjižnica se glavna junakinja sooči s to odločitvijo.

Ponudi se ji priložnost, da spremeni svoje življenje in zaživi neko povsem novo, sledi potem drugega poklica, ponovno stopi v zvezo z bivšim, uresniči svoje sanje in postane glaciologinja. Med sprehajanjem po polnočni knjižnici se mora zazreti vase, da se bo lahko odločila, kaj jo v življenju resnično izpolnjuje in zakaj je sploh vredno živeti.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic