fbpx

5 koristi, ki jih boste občutili, ko boste razvijali intuicijo in ji zaupali!

Odnosi

Veliki znanstvenik Albert Einstein je zapisal: “Intuitivni um je sveto darilo in racionalni um je zgolj njegov zvesti pomočnik. Mi pa smo ustvarili družbo, ki slavi strežaja, a je pozabilo na darilo.”

Intuicijo so znanstveniki imenovali ‘najvišja oblika inteligence’ in ‘pot k resnični sreči’. Sodobni, uspešni motivacijski govorec, ‘trener’ za osebno rast in uspeh, ki prihaja iz Ottawe, Jean-Luc Boissonneault, pa je intuicijo redefiniral in inteligenco oziroma pametni um razdelil na tri med seboj ločene kategorije.

Boissonneault z naslednjo trditvijo ‘radira’ dolgo čislano Einsteinovo modrost in meni: “Instinkt je najnižja oblika inteligence. Vgrajen je v našo osnovno naravo, v željo po nadaljevanju vrste oziroma seks ter v željo po preživetju. Danes bi bilo življenje zgolj na osnovi upoštevanja instinktov lahko nevarno. Poslušati naše notranje strahove je tvegano. Oboje pelje zgolj k povprečnosti, nič drugega.”

Jean-Luc Boissonneault

Kanadski ‘coach’ nadaljuje svoja razglabljanja:

“Intelekt je racionalen. Temelji na učenju, na tem, kar smo usvojili v izobraževalnih ustanovah. V šolah nam računajo šolnino z namenom, da nas naučijo znanja, ne intuicije. Intelekt je skupek znanja, ki ga prejmemo od naših učiteljev, profesorjev, mentorjev.”

Pravi, da je pri intuiciji zgodba drugačna. Intuicija prihaja ‘od znotraj’, iz našega ‘nespoznavnega’, nezavednega, iz duše. Zato se mu intuicija zdi ‘delo srca’.

“To pomeni nekaj početi s pravim namenom ali zaradi plemenitosti in delanja dobrega. Pomeni delati stvar, ki ima dolgoročno vrednost ter pomen. Intuicijo enačim s kreativnostjo. Intuitivni ljudje ustvarjajo in pripomorejo k spremembam v svetu na bolje.”

Albert Einstein: največji sodobni um, ki je močno prispeval k boljšemu razumevanju sveta

Kljub Kanadčanovi teoriji, ki zagotovo v neki meri drži, pa intuicija sama po sebi res ni kar tako. Bližje je pojmovanju Alberta Einsteina, ki je uvodni stavek zapisal, a tudi največji in najbolj (pri)znani misleci ter filozofski umi tega sveta, vključno s slovitimi dušeslovci, od Immanuela Kanta do Carla Gustava Junga ter še mnogih drugih, so poudarjali pomen intuicije ter njen izjemno ugoden vpliv na posameznikovo osebno ter poklicno življenje!

Veliki poznavalec človeške psihe ter intuicije, ki jo je sam skrbno negoval: Carl G. Jung

Ti izjemni misleci so slavili to, čemur so pravili ‘vrojeno znanje in modrost vsakega posameznika’, saj se z darom intuicije že vsak od nas rodi, a žal jo večina v času življenja ne samo ne upošteva, pač pa naravnost zaduši in ‘ubije’. Jung je intuicijo klasificiral kot ‘eno od štirih glavnih funkcij človeškega uma, skupaj z možnostjo razumevanja, mišljenja in čutenja’.

“Če znamo te štiri funkcije spraviti v ravnotežje znotraj sebe, smo sposobni maksimizirati svoj človeški potencial!”

je C. G. Jung zapisal v enem od svojih številnih del.

Intuicija nam pomaga, da odklenemo prostore v sebi, ki jih še nismo poznali

Intuicijo, ’tisti občutek v želodcu’ ali pač ‘šesti čut’ oziroma ‘notranji glas, ki nam šepeta’ je imel veliki psiholog in filozof za osnovno psihološko funkcijo, ki našo percepcijo usmerja na nezaveden način.

“Omogoča nam uvideti božanske možnosti v vsaki situaciji,”

je dodal Jung.

Z intuicijo dosežemo svoj potencial, odkrijemo kreativno moč samoizražanja, kar nam dokazujejo številni umetniki, sploh pisatelji in glasbeniki. Vendar intuicija še zdaleč ni omejena le na umetnost; čislajo in koristno uporabljajo jo tudi znanstveniki, poslovneži in na sploh izjemno uspešni posamezniki, ki imajo to sposobnost, da pravilno ‘razberejo’ sporočilo svoje intuicije ter zaupajo temu slavnemu ‘šestemu čutu’.

V vsakem od nas spijo številni potenciali, ki se želijo prebuditi in izraziti

Preberite si 5 prednosti oziroma koristi, ki jih boste v življenju hitro občutili kot spremembe na bolje, če boste začeli načrtno razvijati svojo prirojeno intuicijo, če jo boste redno negovali ter ji predvsem – zaupali.

1. Izboljša se ustvarjalnost

Ko se intuitivni um odpre in se začne svobodno ‘pogovarjati’ z zavednim delom uma, boste opazili, kako se vaš vodnjak polni z iskrivimi mislimi ali pa boste priča pravemu vrelcu idej. To se zgodi zaradi novo odklenjene sposobnosti za prepoznanje globjih resnic, opažanja vzorcev in življenjske simbolike, ki je vsepovsodi okoli nas.

2. Izboljša se samospoznanje

V vaši podzavesti prebiva vaša osebnost, to, kar ste, vaš značaj. Psihologi trdijo, da intuitivne odločitve predstavljajo najbolj neposredno pot do resničnih vas. Ko se boste naučili prepoznati in upoštevati svojo intuicijo, boste lahko začeli uresničevati svoje resnične, pristne želje in o sebi izvedeli nove stvari.

3. Sposobni se boste boljše odločati

Odločitve so kot odpiranje najprimernejših vrat. Naj vas pri tem usmerja intuicija!

Študije, ki so jih znanstveniki naredili na uglednem inštitutu Max Planck, dokazujejo, da intuitivne odločitve sprjemamo hitreje in da so subjektivno boljše, kot pa odločitve, ki smo jih zasnovali zgolj v racionalnem delu uma. Dodali so še ugotovitev, da so tisti, ki aktivno razvijajo intuicijo, sposobni boljših, hitrejših in zase koristnejših odločitev!

4. Ima blagodejen učinek na možgane

Zaradi načrtnega razvijanja intuicije se sčasoma opazno izboljša posameznikovo mentalno počutje. Tudi globoka sprostitev in meditacija nas lahko vodita k razvijanju intuicije, dokazano pa pomagata bolnikom z depresijo. Intuitivno ‘močni’ posamezniki so na splošno srečnejši, čutijo več miru, boljše razumejo samega sebe, bolj zaupajo v svoje odločitve in na splošno čutijo znatno manj stresa.

5. Izboljša se vam telesno in duševno zdravje

Saj poznate tisti rek: ‘Kakor znotraj, tako zunaj’. Dejstvo je, da krepitev in razvijanje intuicije, skupaj z meditacijo in sprostitvijo prinašajo številne koristi tako za naše telo, kot psiho, učinki pa so vsekakor vidni tudi na zunaj!

 

Avtor: Dragica Sušnik

Foto: Steemit, Wikipedia, Vimeo, Core Aspect, Better Humans, Dr. Weil blog, Fast Company

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam