Razbijamo mite: Koliko spanja zares potrebujemo?

27. januar 2022
Razbijamo mite: Koliko spanja zares potrebujemo?

Razbijamo mite: Koliko spanja zares potrebujemo?

27. januar 2022

Čeprav vsi vemo, da je spanje eden glavnih dejavnikov za ohranjanje dobrega zdravja, je še vedno veliko neodgovorjenih vprašanj o priporočljivi količini spanja. Skozi čas so se razvili različni miti in polresnice, ki še danes vzbujajo dvome.

1. Spati moramo vsaj 8 ur

Tudi pri spanju ni univerzalnega pristopa, ki bi ustrezal vsem. Raziskave na splošno kažejo, da je za zdrave mlade odrasle in odrasle primerna količina spanja 7-9 ur.

Skozi življenjska obdobja se potrebe po spanju spreminjajo:

  • novorojenčki potrebujejo 14-17 ur
  • dojenčki potrebujejo 12-15 ur
  • malčki potrebujejo 11-14 ur
  • predšolski otroci potrebujejo 10-13 ur
  • otroci v šolski dobi potrebujejo 9-11 ur
  • najstniki potrebujejo 8-10 ur
  • odrasli potrebujejo 7-9 ur
  • starejši odrasli potrebujejo 7-8

Svoje telo lahko naučite, da potrebuje manj spanja

Najverjetneje ste že slišali, da svoje telo lahko naučite, da potrebuje manj spanja. Na žalost je to le mit.

Po mnenju strokovnjakov le redki lahko normalno funkcionirajo z manj kot 6 urami spanja. Čeprav nekateri ljudje trdijo, da se z omenjeno količino spanja počutijo dobro, znanstveniki menijo, da je bolj verjetno, da so se navadili na negativne učinke skrajšanega spanca.

Ljudje, ki vsako noč spijo 6 ur ali manj, se navadijo na učinke pomanjkanja spanja, vendar to ne pomeni, da njihovo telo potrebuje manj spanja. Cynthia LaJambe, strokovnjakinja za spanje na Pensilvanskem prometnem inštitutu v Wingatu, pojasnjuje, da so se nekateri ljudje le prilagodili na manjšo količino spanja in delujejo na precej nižji ravni. Tega se ne zavedajo, ker se funkcionalni upad zgodi postopoma.

Obstajajo redke izjeme, ki dobro funkcionirajo z manj kot 6,5 urami spanja. Razlog za to naj bi bila redka genska mutacija in ne prilagoditev na manj spanja.

2. Popoldanski spanec ni zdrav

Dnevni počitek naj bi negativno vplival na nočno spanje, zato ga strokovnjaki odsvetujejo. Če je nekdo prejšnje dni spal slabše, si lahko z dremežem nadomesti manko spanca.

Priporočljiva dolžina dremeža je približno 20 minut, da si telo opomore. Daljši spanec lahko povzroči še večjo utrujenost.

Nekatere študije ugotavljajo da dnevni dremež lahko pripomore do “subjektivnih in vedenjskih izboljšav” ter izboljšanja razpoloženja. Ugotovili so, da se pri ljudeh, ki dremajo, izboljša uspešnost pri nalogah, kot so seštevanje, logično sklepanje, reakcijski čas in prepoznavanje simbolov.

Pomembno je tudi opozoriti, da če posameznik čez dan občuti hudo utrujenost, je to lahko znak motnje spanja, kot je spalna apneja.

3. Vse živali spijo

Ker ljudje spimo in spijo tudi naši ljubljenčki, mnogi domnevajo, da vse živali spijo enako, kar pa ne drži.

Nekatere živali v poporodnem obdobju ali obdobju med sezonskimi selitvami spremenijo spalni cikel, kar pa ne vpliva na splošno pomanjkanje spanja.

Profimedia

Pojasnili so tudi, da nekatere morske živali, plazilci, ribe in žuželke ne vstopajo v REM fazo spanja.

Ker spanje ni preprosto pomanjkanje zavesti, temveč ritmični cikel različnih nevronskih vzorcev, je težko razlikovati, ali žival spi ali počiva.

4. Več spanja, boljše zdravje

Čeprav se veliko ljudi trudi, da bi povečalo količino spanca, nekateri redno spijo dlje, kot bi njihovo telo potrebovalo.

Vendar pa raziskovalci ugotavljajo povezavo med daljšim trajanjem spanja in slabšim zdravjem. V eni od raziskav, ki je šest let spremljala 276 odraslih, so na primer ugotovili:

“Tveganje za nastanek debelosti je bilo večje pri ljudeh, ki so spali preveč ali premalo, v primerjavi s tistimi, ki so spali povprečno dolgo. “

V metaanalizi, ki je objavljena v reviji Sleep, so ugotovili, da sta tako kratek kot dolg spanec pomembna dejavnika za prezgodnjo smrt.  

5. Pomanjkanje spanja je lahko smrtno nevarno

Podatka o tem, da bi nekdo umrl zaradi pomanjkanja spanje, ni. V teoriji je to sicer mogoče, na podlagi znanstvenih ugotovitev, pa malo verjetno.

Razumljivo pa je, zakaj se je ta mit ukoreninil. Pomanjkanje spanja je, kot lahko potrdijo številni primeri, lahko zelo neprijetno. Vendar primer Randyja Gardnerja dokazuje, da skrajno pomanjkanje spanja ni usodno.

Leta 1965, ko je bil Gardner star komaj 16 let, je sodeloval v poskusu. Skupaj je bedel 11 dni in 24 minut, kar pomeni 264,4 ure.

V tem času so ga pozorno spremljali sošolci in znanstveniki s področja spanja. Simptomi pomanjkanja spanja so sicer slabšali, vendar je preživel. Zakaj se je ta mit ohranil?

Mit je morda preživel na podlagi študij, ki so jih izvajali na podganah, vendar so podrobnejše raziskave pokazale, da to ni običajno.

Obstaja redka genetska motnja, imenovana usodna družinska nespečnost. Ko posamezniki s to boleznijo umrejo, je to posledica spremljajoče nevrodegeneracije in ne pomanjkanja spanja.

Čeprav vas pomanjkanje spanja verjetno ne bo neposredno ubilo, je treba opozoriti, da preutrujenost povečuje tveganje za nesreče v prometu, pri delu in na splošno vsakdanjiku.

Priporočljivo je, da vsako noč spite med 7 in 9 ur. Poskrbite, da pred spanjem ne uporabljate telefona, računalnika in tablice. Tudi TV ekran ni najboljša izbira. Spalnica naj bo primerno ohlajena in temna.

Vir: MedicalNewsToday

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Style. Več novic