fbpx

5 nasvetov za uspešno organizacijo dela od doma!

Lifestyle

Kako produktivno delati iz udobja lastnega doma?

Z napredkom tehnologije in pojavljanjem številnih novih digitalnih poklicev se vse več ljudi odloča za delo od doma. Tokrat je vzrok povečanja dela od doma sicer posledica preprečevanja širitve koronavirusa, ki je postal v Sloveniji epidemiološki.

Čeprav se to mogoče sliši privlačno, pa svobodna organizacija časa pogosto nosi številne nepričakovane izzive.

Produktivnost in delovna etika sta v veliki meri odvisna od delovnega vzdušja v katerem se nahajamo, pa tudi od pametne poslovne organizacije.

Mnogim se zdi delo od doma pravi luksuz, ki si ga lahko privoščijo le maloštevilni. Tako največkrat razmišljajo tisti, ki od doma ne delajo in ki se ne srečujejo z vsakodnevnimi izzivi, ki jih prinaša delo iz dobro znanega okolja.

Dejstvo, da ima delo od doma svoje prednosti in slabosti, kot na primer izogibanje gnečam na cesti, je lahko velika težava pomanjkanje motivacije, ki se pojavi po določenem času, pa tudi ohranjanje produktivnosti in kakovosten razpored časa.

Zato smo za vas pripravili 5 nasvetov, ki se jih morate držati, da boste svoje delo od doma opravljali kvalitetno.

Uredite si lasten kotiček

Čeprav se mogoče zdi privlačno seljenje iz prostora v prostor in pogosto spreminjanje delovnega okolja, je dokazano, da tovrstno delo škodljivo vpliva na storilnost. Zato priporočamo, da si rezervirate en kotiček sobe ter v njem ustvarite majhno osebno pisarno, kjer boste opravljali izključno službena opravila. Če vložite malo časa še v okrasitev in vnašanje raznih osebnih malenkosti v »pisarno«, bo delo od doma pravi užitek!

Naredite dober načrt

Nobena skrivnost ni, da je ključ do vsakega uspeha v pametnem načrtovanju. Načrtujte delovni teden vnaprej, kolikor lahko, oziroma, toliko, kot vam to dopušča vrsta dela. Naloge je veliko lažje pravočasno in učinkovito opravljati, ko imate izdelan seznam in če svoje delo organizirate na ta način, da se nikoli ne bo zgodilo, da ste pozabili opraviti nalogo.

Prepoznajte »tatove« časa

Drobne stvari, kot so »kratki« telefonski klici, »kratko« brskanje po spletu, »hitro« kuhanje kave ali kosila, vas pogosto odvrnejo in vam ukradejo dragoceni čas … več kot si lahko mislite. Opazujte se v enem tipičnem delovnem dnevu in ugotovite, katere dejavnosti vam vzamejo največ časa ter delovni dan ustrezno preuredite.

Vstanite zgodaj

Čeprav mnogi vidijo veliko prednost dela od doma, da se lahko zbudite kadar koli, tudi minuto pred delom, boste veliko bolj sveži in bolj učinkoviti ter motivirani, če se boste zbudili zgodaj, in pred začetkom opravili vse svoje jutranje rituale (kava, zajtrk, brskanje po spletu …).

Obnašajte se, kot bi šli v službo

Delo v pižami je za velik del populacije, ki se dnevno vozi v službo, nekaj idealnega, vendar  dolgoročno to slabo vpliva na motivacijo in tudi na samopodobo. Zato se obnašajte, kot da greste v službo, ki je ne opravljate od doma. Ne nosite pižame celo dopoldne in počutili se boste bolje.

Foto: Unsplash


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam