fbpx

5 navdihujočih filmov, posnetih po resničnih zgodbah!

Dogodki, Lifestyle, Prva stran, Zanimivosti

Filmi, posneti po življenjskih zgodbah resničnih oseb, s seboj nosijo intenziven čustven naboj, ki nas še dolgo spremlja.

Dober film prepoznamo po odlični zgodbi, ne samo vrhunskih igralcih ali režiji. V kolikor nas zgodba prepriča, bomo nauk iz filma še dolgo nosili s seboj. Ko nas film prevzame, se zlahka vživimo v scenarij, tudi ko ta ne temelji na resničnih zgodbah, ampak na izmišljenih likih ali celo znanstveni fantastiki.

Vendar so slednji hitro pozabljivi, za razliko od filmov z zgodbo, ki so narejeni po resničnih dogodkih, ti namreč s seboj nosijo popolnoma drugačen čustven naboj, zato si jih zapomnimo za veliko dlje časa ali celo za zmeraj. Že samo dejstvo, da ti ljudje zares živijo (oziroma so živeli) privede k temu, da film vzamemo bolj resno. Predstavljamo vam nekaj filmskih naslovov, ki vas bodo navdihnili in se vas dotaknili.

V divjino (Into the Wild)

Najbolj znan film, ki ga je režiral ameriški igralec Sean Penn, temelji na zgodbi, ki nikogar ne pusti ravnodušnega, poleg odlične režije, igre in scenarija film odlikuje tudi prekrasna glasba, ki jo je naredil Eddie Vedder iz skupine Pearl Jam.

Glavni lik je Christopher McCandless (Emile Hirsch), uspešen na vseh področjih življenja, ki se v nekem trenutku odloči, da razdeli vse svoje prihranke in prekine stike z vsemi ljudmi, da bi ponovno našel sebe in se odloči za življenje v naravi. Zgodba sledi avanturam glavnega junaka po celotnem ozemlju ZDA, na katerih se pripravlja na končni cilj – življenje v divjini Aljaske.

Prijatelja (Intouchables)

V zelo kratkem času po svojem izidu je ta film postal najbolj uspešen francoski film vseh časov. Okvir zgodbe je rojstvo nenavadnega prijateljstva, ki premaga številne ovire in se zgodi, ko mlad priseljenec iz Senegala postane negovalec bogatega invalida.

Phillipe (Francois Cluzet) išče novega negovalca, ker mu gredo vsi, ki jih je zaposlil do zdaj, že pošteno na živce. Edini, ki se od njih razlikuje, je Driss (Omar Sy), mladenič s problematično preteklostjo in nekonvencionalnimi manirami, a dobrega srca. Zgodba je dokaz, da ni pomemben niti status, kaj šele barva kože ali narodnost in naša osebna preteklost, da z nekom razvijemo iskreno prijateljstvo, ki temelji na humorju in toplini.

Snowden

Zgodba prinaša vpogled v eno nabolj kontroverznih osebnosti sodobnega časa, Edwarda Snowdena, ki ga igra Joseph Gordon-Levitt.

Snowden je zaposlen na narodni agenciji za varnost in se odloči, da novinarjem posreduje zaupne podatke o načinih, kako država vohuni za svojimi državljani. Zaveda se, da se bo zaradi tega razkritja njegovo življenje korenito spremenilo, da se morda nikoli več ne bo mogel vrniti domov ali sploh še videti svoje bližnje.

Vendar se za to nadvse tvegano dejanje odloči zato, ker čuti, da ima kot človek in državljan moralno dolžnost obvestiti ljudi, kaj se dogaja brez njihove vednosti. Film s seboj nosi močno sporočilo o integriteti, morali, vztrajnosti in neomajni veri, da moramo delati to, kar se nam zdi prav(ilno), pa čeprav nas to lahko na koncu stane vsega.

Divja (Wild)

Film, po katerem si boste morda tudi vi zaželeli, da bi spakirali najnujnejše in odšli hodit v hribe. V glavni vlogi nastopa Reese Witherspoon, ki igra vlogo Cheryl Strayed, ženske, ki se odloči, da bo brez izkušenj in kondicije prepešačila okoli dva tisoč kilometrov po gorah.

Potem, ko je dolga leta živela neurejeno življenje, ki si ga je zapolnila z drogami in alkoholom, se Cheryl znajde na dnu, ko ji umre še mati in njen mož zahteva ločitev. Trmasta in impulzivna Cheryl se odloči za potezo, ki ji bo preusmerila življenje. Brez kakršnekoli izkušnje ali znanja si kupi opremo za planinarjenje in se poda na pot, za katero upa, da jo bo rešila in na kateri naj bi odkrila, kdo je in kaj sploh hoče v življenju. Zgodba nosi močno sporočilo: da lahko spremenimo svoje življenje, če to zares hočemo.

Selma

Glavna tema filma je obdobje boja za človekove pravice v ZDA v 60. letih minulega stoletja. Zgodba spremlja delo in prizadevanja Martina Luthra Kinga in drugih borcev za volilno pravico Afroameričanov.

Oprah Winfrey v filmu Selma

Potem, ko temnopolti državljanki preprečijo, da bi glasovala v kraju Selma v zvezni državi Alabama, se Martin Luther King odloči, da organizira nenasilen prostestni shod od Selme do Montgomeryja. Čeprav se morajo soočiti z vladnim odporom in nasiljem represivnih državnih organov, črnskim aktivistom z dobro organizacijo in zaupanjem v pravičnost svojega cilja uspe, da si priborijo to, v kar so verjeli.

Odlika filma je, da niti v eni točki ne podleže sentimentalnosti, obenem pa nas opomni, da (politična ter rasna) enako(pravno)st in človekove pravice niti slučajno niso samoumevne, če pogledamo samo v najbolj sveže dogajanje po ZDA.

 

Foto: Inspired Traveller, YouTube, Pinterest, IMDB, Biography.com


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam