5 nepogrešljivih lastnosti vrhunskih kolesarskih nahrbtnikov

29. julij 2024
Powered by:

5 nepogrešljivih lastnosti vrhunskih kolesarskih nahrbtnikov

29. julij 2024

Kolesarjenje ni le šport, temveč tudi način življenja, ki prinaša svobodo, avanturo in zdravje. Pri pripravi na kolesarske izlete, ne glede na to, ali gre za krajšo vožnjo ali za večdnevno turo, je izbira prave opreme ključna za udobje in varnost. Eden najpomembnejših kosov opreme je kolesarski nahrbtnik. Vrhunski kolesarski nahrbtnik ni le prostor za shranjevanje, temveč pomemben spremljevalec, ki vpliva na kakovost vaše vožnje.

Kolesarjenje brez dvoma velja za eno tistih športnih dejavnosti, primernih za prav vsakogar. Navsezadnje kolo poganjajo že malčki, vse več pa je tudi odraslih, ki s pomočjo kolesa ostajajo aktivni celo v pozni starosti. A vselej ni bilo tako …

Prvo kolo je bilo ustvarjeno v devetnajstem stoletju, in sicer so takrat prevladovala visoka kolesa (imenovana tudi velocipedi), ki so imela pedala nameščena neposredno na prednje kolo, kar je bilo nevarno ter okorno. Da bi uporabnikom zagotovili večjo mero udobja, so kmalu pričeli izdelovati nižjo različico, tovrstna kolesa pa so po letu 1890 že povsem prevladala, vendar so bila zaradi visoke cene prva leta dostopna le bogatejšim meščanom, medtem ko so se drugi, slabše situirani ljudje, koles začeli posluževati šele v novem stoletju, ko so se pojavile prve izposojevalnice.

Danes je kolo pripomoček, ki se uporablja v povsem vsakdanje namene tako za transport kot šport, rekreacijo ali turizem, prav vsaka oblika kolesarjenja pa zahteva ustrezen kolesarski nahrbtnik, v katerega je možno shraniti (nujno) kolesarsko opremo.

Je kolesarski nahrbtnik del obvezne opreme?

Treba je priznati, da je kolesariti možno tudi brez kolesarskega nahrbtnika. Ne nazadnje vsako kolesarjenje ne zahteva dodatne opreme, predvsem pa sta samo kolo in čelada, ki poskrbi za varnost, daleč pomembnejša. A po drugi strani je kolesarski nahrbtnik pripomoček, ki nam vožnjo (izlet, potovanje, prevoz z enega konca mesta na drugega) dodobra olajša, kar pa je med drugim odvisno od vrste kolesarjenja.

Obstajajo namreč različni kolesarski nahrbtniki:

  • Kolesarski nahrbtniki za gorsko kolesarjenje premorejo najboljši sistem nastavljivih prsnih, pasnih in bočnih pasov, ki ohranjajo ravnotežje ter težišče, kar pomeni, da ne glede na teren, po katerem se vozimo, držijo kolesarski nahrbtnik na mestu, zato nas ta ne ovira.
  • Kolesarski nahrbtniki za cestno kolesarjenje se uporabljajo redko, kajti v večini primerov nujne pripomočke shranimo kar v žepe dresa, če kolesarski nahrbtnik vendar potrebujemo, pa izberimo lahkega, s hidracijsko vrečko in na splošno kolesarski nahrbtnik, katerega poudarek bo na enostavnemu dostopu.
  • Kolesarski nahrbtniki za mestno kolesarjenje so običajno oblazinjeni, s predelki za prenosnike in z organizatorji pisarniškega materiala.

Kolesarski nahrbtniki se prav tako razlikujejo po velikosti (volumnu), materialu izdelave, obliki, temu, ali premorejo dežno prevleko, odsevne elemente in dodatno opremo (denimo žepe) ter po hidracijskem sistemu.

Foto: Vita ProShop
Foto: Vita ProShop

Najpomembnejše lastnosti, na katere je v času nakupa kolesarskega nahrbtnika še kako treba biti pozoren, navdušenci nad kolesarjenjem, ki stojijo za spletno trgovino Vita ProShop, posvečeno pripomočkom za letne in zimske športne aktivnosti na prostem, podrobneje predstavljajo v nadaljevanju.

Najpomembnejše lastnosti kolesarskih nahrbtnikov

Ko izbiramo kolesarski nahrbtnik se moramo najprej vprašati kje se bomo s kolesom vozili, na kako dolge kolesarske izlete ali treninge se bomo podajali in kakšen bo njihov namen. To bo namreč že dodobra okrnilo izbiro kolesarskih nahrbtnikov tako glede na vrsto (kolesarski nahrbtnik za gorsko, cestno ali mestno vožnjo) kot velikost (moramo vzeti s seboj le telefon, ključe in vodo ali tudi dodatna oblačila, rezervno opremo ter hrano) in funkcionalnost (število predalov za shranjevanje, žepov za organizacijo opreme), pri čemer vsi kakovostni kolesarski nahrbtniki premorejo udoben, stabilen nosilni sistem z oblazinjenimi, širokimi trakovi.

1) Ergonomska oblika

Kolesarski nahrbtnik mora ne glede na namen telesu tudi med vožnjo nuditi maksimalno mero udobja. In to je mogoče le, v kolikor je ta ergonomske oblike, zaradi katere se prilega telesu, kar posledično pomeni, da nas med vožnjo ne ovira.

Tovrsten kolesarski nahrbtnik ima zračno hrbtišče, ki preprečuje potenje in pojav bolečin, medtem ko je hrbet na račun oblazinjenih trakov dodatno podprt.

2) Volumen

Nemalokrat se zdi, da se je pri izbiri velikosti (volumna) kolesarskega nahrbtnika treba opreti izključno na dolžino (in zahtevnost) kolesarjenja, vendar temu ni povsem tako. Telo nam vsekakor ne bo hvaležno nakupa in uporabe kolesarskega nahrbtnika “na zalogo”, pa tudi premajhnega ne, kajti preveliki kolesarski nahrbtniki povzročajo drgnjenje zadnjega kolesa, kar nas vodi v neudoben položaj med vožnjo, premajhni pa onemogočijo prenašanje (obvezne in potrebne) kolesarske opreme.

Pri nakupu zato imejmo v mislih dolžino vožnje, obseg opreme in splošne napotke, med katerimi velja izpostaviti, da so majhni kolesarski nahrbtniki najbolj kompaktni (med 10 in 15 litri prostornine), srednji (med 16 in 20 litri) še vedno dokaj prilegajoči se telesu, medtem ko tisti nad 30 litri volumna za kolo niso primerni.

3) Material izdelave

Bistvo najboljšega kolesarskega nahrbtnika je v tem, da nam omogoči prenašanje opreme in da tej nudi zaščito pred vremenskimi vplivi (vlago, dežjem, snegom itn.).

Da bi voda ne vdrla v njegovo notranjost – pomembno posebej takrat, ko v kolesarskem nahrbtniku hranimo fotoaparat in druge, dražje tehnološke pripomočke – je priporočljivo izbrati vodoodporne materiale, a vdor vode resnično preprečuje (le) kombinacija vodoodpornega materiala (ustrezne sintetične tkanine), podloženega dna ter prevlečenih zadrg.

Foto: Vita ProShop
Foto: Vita ProShop

Za dodatno zaščito marsikateri kolesarski nahrbtnik premore še dežno prevleko, uporabno tako v izredno slabih vremenskih pogojih kot v primeru rahlega dežja.

4) Hidracijski sistem

Obstaja več tipov kolesarskih nahrbtnikov. Nekateri kolesarski nahrbtniki so s hidracijskim sistemom že opremljeni, drugi imajo zanj predviden poseben predel (v povezavi s tem velja biti pozoren na volumen hidracijskega sistema), medtem ko imajo tretji žepe za bidone. V tem pogledu gre predvsem za stvar navade, pomembno pa je izbrati kolesarski nahrbtnik, ki bo podpiral naše.

5) Dodatna oprema

Odvisno sicer od vrste kolesarskega nahrbtnika, vendar večina njih premore dodatno opremo, med katero denimo sodijo žep za prenosni računalnik, žep za očala, odsevni elementi, zanka za pritrditev luči in številni drugi.

V spletni trgovini Vita ProShop so na voljo vse vrste kolesarskih nahrbtnikov, a še dragocenejše od bogate ponudbe je dejstvo, da so tamkajšnji prodajalci, tudi sami strastni kolesarji, na voljo za svetovanje, podajanje dodatnih informacij, pomoč pri izbiri in diskusijo o prednostih ter pomanjkljivosti posameznega modela kolesarskega nahrbtnika.

Style. Več novic