5 okusnih, zdravih in lahkih jedi, ki jih lahko vzamete v službo

28. april 2025

5 okusnih, zdravih in lahkih jedi, ki jih lahko vzamete v službo

28. april 2025
Foto: Instagram @toryiabts
5 okusnih, zdravih in lahkih jedi, ki jih lahko vzamete v službo

5 okusnih, zdravih in lahkih jedi, ki jih lahko vzamete v službo

28. april 2025
Foto: Instagram @toryiabts

Če ste se odločili, da boste pred poletjem nekoliko bolj pazili na prehrano, hkrati pa nimate časa vsak dan kuhati, smo poiskali hitre in okusne recepte.

Hitri “meal prep” recepti so preprosti in bodo poskrbeli, da vam ne bo treba vsak dan skrbeti, kaj boste jedli tisti ali naslednji dan.

Rešitev je, da si enkrat na teden vzamete nekaj ur in pripravite jedi, ki jih lahko brez težav hranite v hladilniku in vzamete s seboj. Za vas smo poiskali recepte za 5 zdravih jedi:

1. Solata s kvinojo in zelenjavo

Kvinoja je popolna osnova za solato, ki vas bo nasitila in vam v želodcu ne bo povzročila težek občutek. Skuhajte večjo količino kvinoje, ji dodajte narezano papriko, kumare, češnjev paradižnik in pest čičerike. Za preliv zmešajte olivno olje, limonin sok, malo soli in popra. Shranite v posodice in imate svežo, hranilno solato za več dni.

2. Puranji polpeti in pečena zelenjava

Mleti puranji file oblikujte v manjše polpetke, meso rahlo začinite in specite v pečici. Zraven na hitro specite tudi poljubno začinjene bučke, papriko in korenje. Tako pripravljen obrok je bogat z beljakovinami in odličen za vse, ki pazite na vnos kalorij.

3. Riževa skleda z lososom

Skuhajte rjavi riž, ki mu dodajte koščke pečenega lososa, avokado in malo edamame fižola. Preliv lahko pripravite iz sojine omake in sezamovega olja. Ta kombinacija je prava vitaminska bomba in kot nalašč za aktiven dan v službi.

4. Pečena feta s češnjevimi paradižniki in čičeriko

Pečena feta je še vedno na seznamu najbolj “instagramabilnih” obrokov, a tokrat v bolj fit verziji.
V pekač stresite pločevinko čičerike (dobro odcejene), dodajte pest češnjevih paradižnikov, nekaj strokov česna in kos fete na sredini.

Začinite z olivnim oljem, origanom in poprom. Pecite na 200 °C približno 20 minut, da feta lepo porjavi, paradižniki pa počijo. Kot prilogo ne pozabite na rukolo!

5. Piščančje “power bowls” z zelenim pestom

Pečene piščančje kroglice, v katere lahko zmešate poljubno pečeno zelenjavo (npr. bučke, paprika, sladki krompir) in začimbe, dodajte kvinoji ali rjavemu riž kot prilogo.

Ključ do okusa? Domač zeleni pesto: bazilika, peteršilj, malo mandljev, limonin sok, olivno olje in ščepec soli – vse zmiksajte v svežo, dišečo omako. Preden postrežete, na žlico pesta prelijte čez “power bowls” in uživajte v pravem eksploziji okusov.

Skrb za prehrano naj ne bo stresna. Z nekaj načrtovanja si lahko ustvarite zdrave, okusne obroke, ki vam bodo pomagali ostati na pravi poti vse do poletja. Priprava vnaprej je majhna sprememba, ki prinese velike rezultate!

Avtor
Piše

Katarina Mljač

Style.Več novic