fbpx

5 popoldanskih rutin slavnih ljudi, ki so vredne posnemanja!

Lepota, Novice

Znane osebe, ki so ogromno dosegle vsaka na svojem področju, slovijo tudi po tem, da so znale razviti navade, ki so jim bile v pomoč pri doseganju uspešnosti na vsakodnevni ravni.

Poletja so lahko vražje naporna. Temperature so previsoke, da bi se komurkoli dalo kaj drugega, kot hladiti se ali v ta namen izkoristiti sprehod po prijetno klimatiziranih trgovskih centrih. Za popestritev preberite naš članek o tem, kako v pozitivno smer obrniti svoje življenje s pomočjo popoldanske rutine. Ponavadi pišemo o jutranji rutini, ki je sicer koristna, ko želimo maksimalno izkoristiti stresna jutra pred službo, a tokrat smo vam pripravili nekaj novega!

Rutina je lahko dobra stvar, čeprav na prvi pogled zveni dolgočasno. Sploh, če ima za posledico več organiziranosti, pravilno prehranjevanje in kakovostno preživljanje časa. To pomeni, da se čez dan ne boste več ‘basali’ za pisalno mizo, ampak si boste vzeli čas za polnovreden in kakovosten obrok, tako kot Oprah, predvsem pa boste kosilo pojedli v miru. Celo pri trivialnih stvareh se velja zgledovati po znanih ljudeh, pa čeprav so nekateri že pokojni, denimo Albert Einstein, saj so jim njihove navade in dosledna rutina pomagali do bolj kakovostnega, izpolnjujočega in tudi dolgega življenja.

Miranda Kerr vsak dan naredi ‘suh’ piling telesa, ampak drugi slavni imajo še bolj zanimive rutine

Najbolj uspešni ljudje namreč slovijo po tem, da znajo razviti navade, ki so jim v pomoč pri doseganju uspeha na vsakodnevni ravni. S pomočjo prakticiranja teh navad pa osebnostno rastejo. Pri vsem skupaj je ključna motivacija, brez te se nobeno dobro dejanje ne sprevrže v navado ter zatem v trdno rutino. Poglejmo, kaj počno ali so počeli nekateri znani in slavni ter skopirajmo ideje od njih, saj so zabavne in obenem koristne!

# Jejte zunaj, kot Oprah Winfrey

Oprah se je enkrat v pogovoru za Harper’s Bazaar pohvalila, da gresta s partnerjem Stedmanom Grahamom skoraj vsak dan pojest kosilo na vrt. Ob tem imata še eno pravilo:

“Če nečesa ne moreva najti na svojem vrtu, potem tega ne jeva.”

To dokazuje dvoje: da je, prvič, Oprah zelo naklonjena svežemu zraku in drugič, bio prehranjevanju. Če se le da, jo posnemajte, vsaj v času dopustov ali, če imate to srečo, da imate svoj kos vrta, sami pridelajte organsko hrano.

# Sredi dneva pojdite spat, kot Albert Einstein

Pokojni velikan znanosti Albert Einstein je živel dolgo in srečno življenje, za povrh pa je človeštvu zapustil kup uporabnih fizikalnih teorij, matematičnih formul in velikih odkritij. Slovel je po tem, da je rad zatemnil delovni kabinet, ker ga je dnevna luč motila pri razmišljanju in ustvarjanju enačb. No, to so morda samo govorice, ki si jih radi izmenjujejo študenti fizike…

Ampak čisto zares drži, da je Einstein redno prekinjal svoj delovni in raziskovalni tempo s kratkim opoldanskim spancem. Ta krepčilni počitek, ki so mu kasneje razni guruji poslovnega uspeha nadeli ime ‘power nap’, zdaj uporabljajo kot metodo številni uspešni poslovneži, da so čim bolj učinkoviti skozi dan. Poskusite, morda bi delovalo tudi pri vas.

# Dvakrat dnevno na sprehod, kot Charles Darwin

Sloviti evolucijski biolog (za povrh pa še geolog in na sploh naravoslovec od glave do peta) Charles Darwin si je vzel premor med svojim raziskovanjem in pisanjem dvakrat na dan, da se je odpravil na dolg sprehod v naravo.

Sodeč po tej fotografiji je C. Darwin premogel veliko mero humorja

Prvega si je privoščil okoli poldneva, drugega proti večeru. Dandanašnji tudi sodobni zdravniki potrjujejo koristnost Darwinovega početja: dolg sprehod priporočajo kot primerno aktivnost za vse, ki veliko sedijo. Najmanj sprehod, če že niste za bolj naporne telesne dejavnosti.

# Pijte popoldanski čaj, kot britanska kraljica

Kraljevi biograf Andrew Morton je letos spomladi izdal novo knjigo z naslovom Meghan: A Hollywood Princess. V njej Morton opisuje sodobno dvorno princeso, ki se mora udeleževati čajank pri Njeni visokosti, kraljici Elizabeti II. in celotno dogajanje prikazuje kot ‘precej neformalno srečanje’, ki ga monarhinja Elizabeta II. izkoristi za klepet, po domače povedano, za čenče o tem, kaj se godi na britanskem dvoru.

Kraljica Elizabeta II. je od nekdaj naklonjena čajankam, zdaj nanje vabi tudi Meghan

Vsekakor Britanci še vedno čislajo svoje znamenite ‘čajanke’, kot nekoč. Navada je sicer med sodobno generacijo zamrla, a starejši Otočani jo še vedno prakticirajo. In kdo ve, vse se vrača, morda bo med mladimi čajanka ponovno postala trendovski obred? Tudi vam lahko popoldanski čaj (ne  kava!) podari nekaj minut sproščenosti ob pripravi in pitju, v solo ali v dvoje oziroma večji družbi.

# V koledarju načrtujte srečo, kot Michelle Obama

Organiziranost je zlata vredna čednost. Marsikdo od nas, ki je bolj raztresene sorte, bi dal marsikaj, da bi postal bolj organiziran, s tem pa tudi bolj uspešen. In čeprav je organiziranost predvsem značajska lastnost, se je da tudi priučiti ter s trudom (no ja, veliko truda) spraviti v prakso. Michelle Obama na svoj koledar ne vpisuje samo, kdaj je naročena pri kakšnem od zdravnikov ali datume in ure svojih sestankov, kot dela večina vsaj približno organiziranih ljudi.

Ne, nekdanja prva dama ZDA dobesedno ‘načrtuje svojo srečo’. Ste že slišali za kaj takega?! TV mreži CNBC je Obamova zaupala, da v ta namen ‘bookira’ oziroma vpiše v koledar čas za družino in prijatelje, še preden reče ‘Da’ dogodkom, ki so povezani s službo. To postavlja organizacijo osebnega časa v povsem novo luč, kajne? Michelle daje prednost osebni sreči, kakovostnemu preživljanju prostega časa z domačimi, pri čemer pa vseeno ne zanemari pomembnega časa, ki ga odmerja karieri. Pohvalno in posnemanja vredno!

 

Dragica Sušnik

Foto: CNBC, Pinterest, Wikipedia, PxHere, The Huffington Post, LifeHack

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam