fbpx

5 stilskih lekcij, ki vas jih lahko nauči kraljica Elizabeta II.

Moda, Prva stran, Ženska moda, Znani

Prvo žezlo britanskega dvora ne popušča v modno brezhibnem in dovršenem slogu oblačenja niti pri 92 letih.

Ali si ob zgornjem naslovu mislite: le česa bi se lahko naučili od belolase aristokratinje in monarhinje, ki jo je bržkone povozil čas? Krepko bi se zmotili. Prvič, Njeno Visočanstvo, britanska kraljica Elizabeta II., je bila svoje čase prav tako mlada, kot današnje sodobne mladenke, a ni je krasila zgolj mladost (in posebna, nadvse zanimiva lepota), vselej je namreč slovela tudi po eleganci ter izbornem okusu oblačenja.

Prvo žezlo britanskega dvora ne popušča v tem brezhibno dovršenem slogu oblačenja niti pri 92 letih. Kraljica Elizabeta II. je ta častitljiv rojstni dan dočakala letošnjega 21. aprila, vitalna, kot le malokdo, ki je za polovico mlajši od nje. Da starost ni ovira niti, ko gre za zanimanje za modo, je navsezadnje dokazala tudi z letošnjim obiskom Londonskega tedna mode (LFW), kjer je niso niti za hip osupnile celo najbolj avantgardne modne domislice na pisti.

Kraljica se je februarja izvrstno zabavala na LFW v družbi Anne Wintour, glavne urednice Vogue

Če vam omemba britanske kraljice v spomin najprej prikliče staromodno oblačenje, dvodelne in obenem enobarvne kostime, škatlasto oblikovane torbice manjših dimenzij in okrašene klobuke, sicer niste daleč od resnice, a vseeno je v njenem osebnem slogu nekaj več, kar je vredno posnemati tudi v letu 2018. Kot menijo tudi modni poznavalci, resnična modna in stilska ikona britanskega dvora še zdaleč ni Kate Middleton, pač pa prav kraljica Elizabeta II.! Razmislimo, česa se lahko naučimo od nje.

Evolucija modnega stila Njenega Visočanstva

# Urejenost od peta do glave

Kraljica nadvse ceni spodobnost in urejenost, kar je pri sodobni generaciji žensk že prej izjema, kot pravilo. Prisega na klasiko, šik ter videz kot ‘iz škatlice’. Taka naj bi bila prava dama, ne glede na to, katerega leta smo ali, koliko let štejemo. Vedno urejena od salonarjev do zadnjega kodrčka na glavi, takšno je Njeno Visočanstvo.

# Diskretnost in nevpadljiv šik

Diskretnost je zagotovo kraljičina vrlina. Njen slog oblačenja definira t.i. ‘diskretni glamur’, ki mu je zvesta že desetletja. Dopusti si občasne izjeme in modno ekstravaganco, kamor bi lahko denimo uvrstili poročne čevlje s podpisom modnega oblikovalca Roger Vivier, ceremonialno maorsko oblačilo iz perja ali kraljičino zbirko, hm, več kot 5 tisoč parov čevljev…

Bodoča kraljica na plesu v kanadski prestolnici Ottawa, leta 1951

Kronanje, 2. junija 1953

# Barvna drznost

Kraljica Elizabeta II. je kritičnemu očesu javnosti izpostavljena že od dneva, ko so jo okronali, to pa je bilo 2. junija 1953, dogodek je potekal v Westminsterski opatiji. Njena Visokost se je od tistega dne v službi britanske monarhije udeležila že kopice državniških srečanj ter sprejemov, diplomatskih dogodkov, kronanj drugih glav po evropskih in svetovnih dvorih, porok, pogrebov, krstov prestolonaslednikov… in še in še.

V rumenem, leta 1979, z zambijskim predsednikom Kennethom Kaundo

A nikoli se je ne spomnite kot dolgočasne, kajne? Morda res stavi na t.i. ‘colorblocking’ filozofijo, enobarvni videz, toda barve, ki jih po njenih osebnih željah izbirajo dvorni garderoberji ter stilisti, so vedno drzne, vpadljive in drugačne – kraljica namreč res ljubi barve!

# Zvestoba do groba

Na konjskih dirkah z bahrainskim princem

Ko ti nekaj ustreza, ti preprosto – ustreza. Kot bi bilo narejeno nalašč zate. Kraljica ne pozna beganja od ene znamke k drugi, čevlje znamke Anello & Davide denimo nosi že več kot pol stoletja (seveda ne iste, ima jih resnično preveč, da bi sploh vse nosila). Torbice? Ponavadi so znamke Launder. In za piko na i še lak za nohte: Njeno Visočanstvo nosi enak odtenek laka za nohte že več kot 30 let! Ali dandanašnji sploh še kdo zmore ostati tako zvest v poplavi vedno nove ponudbe? Enako je Elizabeta II. zvesta svojemu princu Filipu, vojvodi Edinburškemu, s katerim se je poročila 20. novembra 1947.

Tedaj še princesa in kronski princ Filip (Philip Mountbatten) na poročni dan, 20. 11. 1947

In še to, komur se danes zdi, da je ‘izumil’ nekaj novega z dopisovanjem po spletnih klepetalnicah, kjer je našel svojo simpatijo ali celo sorodno dušo, naj ve naslednje: princ Filip, s polnim imenom Philip Mountbatten (njegovega priimka do sedaj najbrž niste vedeli), si je kot 18-letnik že leta 1939 redno dopisoval z mlado Elizabeto, ki je imela tedaj 13 let (spoznala sta se na nekem dogodku pet let prej, še kot otroka).

Že od mladega je vajena biti v središču pozornosti

Njuna ljubezen je vzniknila po pismih, po koncu 2. svetovne vojne pa je postavni mladenič, ki je bil do tedaj grško-danski princ v izgnanstvu, zbral pogum in prosil za Elizabetino roko ter dobil dovoljenje tedanjega britanskega kralja, Jurija VI..

# Modni navdih drugim

Nekoč…

…in kar nekaj desetletij kasneje

Čeprav se komu z današnjega stališča zdi to malo verjetno, sploh v dobi Instagrama, je kraljica Elizabeta II. s svojim glamurjem, ki ga je razkazovala ob družabnih priložnostih (ter na gala večernih dogodkih) in naklonjenostjo cvetju navdihnila številne modne oblikovalce v 70. in 80. letih minulega stoletja, slovela pa je tudi po tesnem sodelovanju z izbranimi modnimi hišami, ki so delale (ali še delajo) za britanski kraljevi dvor, nekatere tudi ekskluzivno.

 

 

Foto: Pinterest, The Denver Post, WordPress, Wikipedia, Youthconnect, Prima, Vanity Fair, Porter Magazine


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam