fbpx

5 stvari, ki jih lahko zase narediš že danes

Odnosi, Prva stran

Vsak dan sprejemamo majhne odločitve, ki lahko naše življenje obrnejo v lepšo smer.

Precejšen del našega življenja sestavljajo majhne odločitve. O tem, kaj bomo zajtrkovali, kakšno garderobo nosili, s kom se bomo pogovarjali, kako bomo preživeli večer. Čeprav vsak dan sprejemamo na desetine odločitev, ki so na videz nepomembne, v prehitrem tempu življenja zlahka pozabimo, da je vsaka odločitev pomembna in vpliva ne samo na potek našega dne, ampak tudi na to, kako se počutimo na daljši rok.

Dolga in hladna zima se počasi (vse prepočasi) poslavlja, sčasoma se bodo temperature povzpele nad ničlo, upamo, da se bo po neznosno turobnih oblačnih dneh končno na nebu pokazalo tudi sonce. Čas bo torej za nov vdih in za novo svežino v naših življenjih. Nastopila bo pomlad in prebujanje iz zimske otopelosti. Meditacija in telesna vadba sta pomemben del uravnoteženega vsakdanjika, nista pa edino, kar lahko storimo zase.

Predstavljamo vam 5 majhnih odločitev, ki jih lahko vključite v svoj vsakdanjik in opazujete, kako vam sčasoma spremenijo življenje na boljše.

# Smejte se na glas

Smeh je ponavadi nezavedna in spontana izbira. Ozaveščanje tega, koliko in kdaj se smejimo, lahko vključimo v svoj vsakdan. Izberimo dobro voljo in nasmeh, ki nam bosta pomagala premagati še tako težek dan in pesimističen pogled na svet spremenila v pozitivnega. Svet bo lepši.

# Naučite se nečesa novega

Ni pomembno, s čim se ukvarjate za preživetje, saj to najbrž ne predstavlja vsega, kar vas v resnici zanima. Vsaj pol ure na dan si vzemite, da raziščete nekaj novega in osvojite novo znanje. Pa naj si bo to učenje tujega jezika, igranje instrumenta, fotografiranje, peka slaščic ali učenje kaligrafije. Osvajanje novih znanj razširja vaše obzorje in oplemeniti vaše življenje. Vedno se je treba razvijati in se premikati naprej.

# Na novo mesto s starimi prijatelji

Druženje s prijatelji, člani družine, ki so vam pri srcu in kolegi, s katerimi se razumete ter lahko nasmejite, bo v vaš dan vneslo toplino in vam dalo občutek pripadnosti ter povezanosti. Pogovor ob skodelici kave ali kozarčku vina v najljubšem lokalu je seveda čisto dobra izbira, vendar vseeno sem in tja vnesite ščepec avanture v monotonost in rutino – namesto odhoda v lokal se naslednjič dogovorita ali dogovorite za izlet v neznano. Zabava zagotovljena, spomini prav tako.

# Uživajte v samoti

Prav tako kot druženje z ljudmi, ki so vam pri srcu, je pomembno preživljanje trenutkov v samoti. V samoti, ki je stvar odločitve in izbire, ne pa posledica okoliščin. Samota vam da priložnost, da se poglobite v svoj svet, razmislite o sebi in stvareh, ki se vam dogajajo. Introspekcija nas poveže z lastnim bistvom. V miru in tišini preberite knjigo, začnite pisati dnevnik ali zgolj poglejte dober film in razmišljajte o sebi ter svetu okoli sebe. Uživajte v razmišljanju o številnih možnostih, ki vam jih ponuja ta trenutek, z zavedanjem, da se niste odločili za nič od tega, ampak za svojo družbo.

# Poiščite otroka v sebi

Se sploh še spomnite otroštva in brezskrbnih trenutkov? Včasih je to vse, kar potrebujemo. Preprostost otroške igre je dober način, da se sprostimo od napornega vsakdanjika in delovnih obveznosti. Pobarvanke za odrasle so v zadnjih letih postale pravi modni hit. Najsi se odločite za barvanje, izdelavo kolaža ali sestavljanje lego kock, trenutek vas bo očaral in potegnil vase. Tudi to je majhna, a pomembna odločitev, ki bo v vaš dan vnesla veselje in vam vsaj za trenutek pomagala pozabiti na številne skrbi.

 

Foto: Thought Catalog, Boathouse, Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam