fbpx

5 zanimivih dejstev o parfumu Chanel N°5

Lepota, Lifestyle, Prva stran, trend, Zanimivosti

V osvobojenem Parizu ob koncu 2. svetovne vojne so ameriški vojaki stali v vrsti, da bi kupili ta parfum za svoje izvoljenke doma.

Med vsemi dišavami, kar jih je na trgu, še vedno izstopa Chanel N°5. Tudi številna desetletja po njegovem nastanku si ga ženske še vedno želijo imeti. Čeprav je s svojim vonjem originalna dišava pisana na kožo zlasti starejšim ženskam, se ji tudi mlade ne morejo upreti. Chanel je namreč ime, povezano z luksuzom in eleganco že zadnjih 69 let.

Veliko ljudi je, ki vonj poznajo; je namreč zares svojevrsten, bleščeče cvetličen vonj. Toda za tem znanim parfumom v resnično prepoznavni steklenički se skriva še kaj več kot dobre prodajne številke… Gre za zgodovino in preplet različnih dejstev – pet od teh vam naštevamo v nadaljevanju.

Andy Warhol: slika iz leta 1985 je na dražbi v Sotheby’s dosegla ceno 1,81 milijona dolarjev

# Za njim stoji ženska

Oblikovalka Coco Chanel je prišla do zamisli o lastnem parfumu, ki bi podprl njeno modno znamko, med srečanjem s prijatelji v Monte Carlu. Potem je kontaktirala vrhunskega parfumskega mojstra Ernesta Beauxa in ve se, kakšen je bil rezultat. Želela je poseben parfum, ki bi odseval njen lasten slog in osebnost.

# Številka 5 ima pomen

Tako kot ima številka 5 poseben pomen za vse, ki smo se rodili v maju, je imela petica pomen tudi pri končnem imenu dišave. Menda je Coco izbrala peti vzorec, ki ji ga je ponudil v pregled Beaux in ta ji je bil končno všeč – zato se ta klasična dišva tudi imenuje N°5. Dodajte še ikonoklastično minimalistično stekleničko in jasno je, zakaj je prav ta parfum osvojil ženske…

# Bogastvo izvornih sestavin

Oblikovalka je imela izvrsten okus za najboljše v življenju. Zato je potrebna tona cvetic za zgolj poldrugi kilogram parfumskega absoluta. V srcu dišave N°5 je ylang-ylang z Madagaskarja in majska vrtnica sorte mayotte, ki cveti le tri tedne na leto ter jasmin iz francoske pokrajine Grasse. Bolj prestižno ne gre.

# Popkulturni vpliv

K njegovi kultnosti je pripomogla tudi Marilyn Monroe, ki je v oglasu dejala, da je Chanel N°5 vse, kar nosi v postelji (za tiste čase se je ta izjava zdela nadvse predrzna, če ne vsaj poredna), pa tudi upodobitev, ki jo je v zvezi s stekleničkami parfuma naredil umetnik Andy Warhol. Še zanimivost: v osvobojenem Parizu ob koncu 2. svetovne vojne so ameriški vojaki stali v vrsti – da bi kupili ta parfum za svoje žene ali zaročenke, ki so jih čakale doma…

# Dvignil je nivo oglaševanja dišav

Leta 1969 je Richard Avedon posnel prvo oglasno kampanjo za Chanel N°5 v New Yorku. Čeprav je bil dolg vsega nekaj sekund, je bil to takrat najdražji oglasni film na svetu v tistih časih.

 

Foto: Elle, Pursuitist, Pinterest, Art News


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam