fbpx

5 živil, s pomočjo katerih se boste lažje spopadale s stresom

Fit, Lifestyle

Dlje trajajoč stres vodi v izčrpanost, porušeno hormonsko ravnovesje in nazadnje privede do resnih bolezni. Z določenimi živili pa si lahko pomagate pri uspešnem boju s stresom.

Naše telo in psiha vsak dan doživljata stres iz okolja, ta je lahko pozitiven ali negativen. Stres je v bistvu odziv organizma, ki zagotavlja preživetje in pomeni prilagoditev naše vrste. Kako uspešno se z njim spopadamo, pa je odvisno od več dejavnikov, ne le genetskih, ampak tudi od življenjskega sloga in načina prehrane.

Stresa nam ne predstavlja le delovna obremenitev in čustveni pritiski, ampak celo na videz koristni dejavniki, kot je denimo telesna dejavnost. Celo spremembe vremena, ki smo jim priča v zadnjih dneh, predstavljajo obremenitev tako za duha kot telo. Stresne okoliščine so tudi pomanjkanje hrane in vode ter prilagajanje na nove razmere.

Vse našteto ne privede samo do trenutnih fizioloških sprememb, ampak celo do sprememb v dednem zapisu in trajnih okvar DNK-ja. Pri kratko trajajočem stresu se telo hitro obnovi, pri dolgem pa nas ogroža kronična, adrenalna izčrpanost, do katere pride, ko nadledvični žlezi omagata in ne moreta več zadostno proizvajati hormonov, ki pomagajo telesu premagovati stres.

Dlje trajajoč stres vodi v izčrpanost, porušeno hormonsko ravnovesje in nazadnje tudi do resnih bolezni. Prvi alarm je kronična utrujenost, ki je pokazatelj, da so psihofizične obremenitve prevelike. Kot povedano, lahko pravilna prehrana pomaga pri optimalnem delovanju živčnega sistema in nadledvičnih žlez. Naslednjih 5 živil še posebej pomaga pri uspešnem boju s stresom.

1. Zeleni čaj

Poleg kofeina vsebuje aminokislino l-teanin, ki pomirja živčevje za razliko od kofeina. Marsikdo na zeleni čaj prisega prav zaradi tega razloga. To pijačo lahko uživamo tudi, ko smo pod stresom ali v primeru adrenalne izčrpanosti, medtem ko bi pitje kave le še povečalo živčnost.

2. Mandlji

Ti oreški vsebujejo B-kompleks, ta na naraven način pomirja živčni sistem in spodbuja nastajanje energije v mitohondrijih, ki jih imenujejo tudi ‘celične elektrarne’. Vitamine skupine B najdemo tudi v pivskem kvasu, ali v prehranskih dopolnilih.

3. Prah mace

Maca (izgovori se maka) spada med gomoljasto zelenjavo in je polna koristnih hranilnih snovi, ki so adaptogeni, kar pomeni, da telo iz njih pobere najbolj potrebne elemente za svoje delovanje. Podobna je redkvici, le da uspeva v visokogorju. Poleg tega je bogata z magnezijem in železom.

4. Citrusi

Pomaranče in drugi citrusi so bogati z vitaminom C, ki zmanjšuje stresni odziv in obenem okrepi imunski sistem. Neobhoden je v primeru prehladnih obolenj, več ga potrebujejo tudi ljudje z visokim krvnim tlakom in tisti, ki so veliko pod stresom, kar pomeni, da se jim v organizmu izloča več stresnega hormona kortizola. Vitamin C v visokih količinah zmanjša nivo kortizola v telesu.

5. Losos in z maščobo bogate ribe

Losos in skuše premorejo veliko koristnih omega-3 maščobnih kislin, losos vsebuje tudi astaksantin, to je eden od najmočnejših karotenoidnih antioksidantov. Dolgoverižne maščobne kisline omega-3 se dobro vsrkajo v telo in se vgradijo v celične membrane. Omega-3 maščobne kisline pozitivno vplivajo celo proti depresiji in protivnetno ter znižajo možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni.

 

D. S.

Foto: GleeBize, CareerAddict, Natural HR, Mayo Clinic


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam