5 znakov, da si preredko umivate lase

17. oktober 2024

5 znakov, da si preredko umivate lase

17. oktober 2024
Foto: Instagram @christopherluis_vivid
5 znakov, da si preredko umivate lase

5 znakov, da si preredko umivate lase

17. oktober 2024
Foto: Instagram @negin_mirsalehi

Se vam zdi, da so vaši lasje zadnje čase brez življenja, vaše lasišče pa je mastno in srbeče? Odkrijte, ali si lase umivate dovolj pogosto.

Čeprav vsi obožujemo občutek sveže umitih las, je pranje glave marsikomu zoprno opravilo, zato je uporaba suhega šampona vedno bolj priljubljena alternativa, poroča Vogue.

Kljub temu pa se je pomembno zavedati, da lahko s preredkimi umivanjem las tvegate težave z lasiščem, ki lahko povzročijo celo izpadanje las. 

Foto: Pexels

Kako pogosto bi si morali umivati lase?

Pogostost pranja las je odvisna od nekaj dejavnikov. Če je vaše lasišče suho in ne uporabljate veliko izdelkov za oblikovanje, je morda dovolj, da si lase umijete enkrat na teden, toda to ni univerzalno pravilo. Če si pogosto oblikujete lase, uporabljate veliko suhega šampona, imate že prhljaj ali je vaše lasišče mastno, bi si morali lase umivati pogosteje. 

Čeprav je lahko prepogosto umivanje las škodljivo, ima tudi preredko umivanje številne nezaželene posledice.

5 znakov, da si las ne umivate dovolj pogosto

Mastni lasje 

Najbolj očiten znak, da si lase umivate preredko, so mastne korenine in pomanjkanje volumna. Nekaterih se to zgodi že en dan po umivanju, pri drugih traja dlje. Mastni lasje niso le vidni, lahko razvijejo tudi neprijeten vonj, saj mešanica odmrlih kožnih celic in sebuma na lasišču tvori idealno gojišče za bakterije.

Foto: Pexels

Nastanek prhljaja 

Prhljaj ni nujno znak redkega umivanja las, a če si lase umivamo preredko, se lahko začne na lasišču nabirati sebum, masten izloček, ki ščiti in vlaži kožo in lase. Hkrati pa kožne celice odmirajo in se nenehno obnavljajo. Če si lase umivamo preredko, ostanejo odmrle celice na lasišču dlje časa, kar vodi do kopičenja umazanije, olja in odmrlih delcev kože.

To kopičenje ustvarja idealno okolje za širjenje mikroorganizmov, kot je gliva kvasovka Malassezia, imenovana tudi kožna plesen, ki se  prehranjuje z maščobami v sebumu. Z razmnožitvijo te glive se sproščajo stranski produkti, ki lahko dražijo lasišče. To draženje povzroči povečano proizvodnjo celic in pospešeno luščenje kože, kar postane vidno kot prhljaj.

Srbeče lasišče 

Srbeče lasišče ne pomeni le suhosti, ki je posledica prepogostega umivanja, ampak je tudi znak, da si las ne umivate dovolj pogosto. Prej omenjena kvasovka Malassezia ne spodbuja samo prhljaja, temveč tudi stranske produkte, ki lahko dražijo lasišče in povzročajo srbenje.

Nezadostno čiščenje lasišča spodbuja tudi kožne bolezni, kot je seboroični dermatitis, ki ga spremlja srbenje. 

Foto: Instagram @hairbymayakatelin

Pusti lasje 

So vaši lasje brez sijaja? To je lahko posledica izdelkov za oblikovanje in nego, ki naredijo površino las hrapavo in zmanjšajo sposobnost odbijanja svetlobe. Produkt, ki lahko še posebej opustoši lase, je suhi šampon, saj delci prahu, ki jih vsebuje, naredijo lase dolgočasne, medtem ko lahko šampon za globinsko čiščenje lasem povrne življenje, še posebej v kombinaciji z balzamom za izboljšanje sijaja. 

Izpadanje las 

Povečano izpadanje las lahko pomeni tudi, da si lase umivate preredko. Če lasišče ni dovolj čisto, se lahko proizvodnja sebuma poveča in spodbudi širjenje Malassezie, kar povzroči vnetje in draženje. Kronično vnetje lasišča lahko nato povzroči izpadanje las. Redno umivanje pomaga ohranjati zdravo lasišče brez razdraženosti, lasje pa ohranijo svoj naravni lesk.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic