fbpx

6 nasvetov, da boste izbrale idealno dišavo zase

Lepota, Lifestyle, Novice, Prva stran, trend, Zanimivosti

Poznavalci priporočajo, da bi morali še pred nakupom raziskati dišavne skupine, ki nam najbolj ustrezajo.

Izbrati najprimernejšo dišavo zase ni tako preprosto opravilo, kot se zdi na prvi pogled, saj ni dovolj, da spremljamo trende ali da se zanašamo na priporočila drugih. Poznavalci nam priporočajo, da bi morali najprej raziskati dišavne skupine, ki nam najbolj ustrezajo, potem pa še preizkusiti dišavo tudi na svoji koži.

Včasih je izbira primernega parfuma ali toaletne vode težka naloga, če ne vemo nič o dišavnih skupinah in notah. Dišava mora biti končni pečat našega osebnega sloga, zato je pač pomembno, da izberemo pravi vonj zase. Ker je dišav na trgu zares veliko, nam bodo prav prišli nasveti strokovnjakov, ki delajo v tej panogi.

Azzi Glasser in Mark Crames sta pripravila šest nasvetov, ki bi se jih morali držati, ko se odpravimo v parfumerijo oziroma drogerijo v nakup novega vonja.

Odkrijte dišavne note, ki so vam najbolj všeč

Naredite seznam parfumov, ki jih imate radi in se s pomočjo brezplačne spletne platforme, kot je denimo Fragrantica.com, kjer imajo vse opise, tudi to, kateri skupini katera dišava pripada, poučite čim več o njih. Zapišite si note, ki se v teh dišavah pojavljajo in označite tiste, ki se ponovijo. Tako lahko odkrijete, da vam je recimo všeč dišava, ki vsebuje pačuli ali taka, v kateri prevladujejo cvetlične note. To vam bo naslednjič olajšalo preizkušanje dišav in nakup novega vonja, še posebej, če boste imeli pomoč prodajalke, ki se na dišave odlično spozna.

Izberite pravilno koncentracijo dišave

Vonji na trg prihajajo v različnih koncentracijah, tako vsaj velja za večino blagovnih znamk. Vsaka ima svoje prednosti. Čisti parfum oziroma parfum extrait vsebuje največjo koncentracijo dišave in se prodaja v majhnih stekleničkah, od 7,5 do 15 mililitrov. Ker je izredno intenziven in močen, se ga v bistvu zelo malo porabi, zato naj vas majhna steklenička ne odvrne od nakupa. Ker pa je tudi zelo drag, s tem pa avtomatično ni na voljo širši skupini kupcev, se parfumske hiše, z izjemo zelo zvenečih znamk, kot sta recimo Dior ali Chanel, skoraj ne odločajo, da ga dajo na trg.

Diorjeva pomladna novost, toaletna voda Poison Girl, kljub lahkotnejši izvedbi preseneti z obstojnostjo

Parfumska voda oziroma eau de parfum je za končne odjemalce najbolj privlačna, ker je cenovno še vedno dostopna, obenem pa je zelo kakovostna in obstojna. Tudi koncentracija dišavnega ekstrakta v parfumski vodi je še vedno visoka (10-20 odstotkov), to pa pomeni, da je vonj intenziven ter dolgo ostane na koži, kjer se počasi razvija.

Takoj za tem po koncentraciji na vrsto pride toaletna voda oziroma eau de toilette, ki ponavadi vsebuje od 4 do 10 odstotkov parfumskega ekstrakta. Toaletna voda hitreje izgubi intenzivnost in vonj (to velja kot pravilo, vendar obstajajo izjeme), je pa seveda cenejša in predvsem je idealna za vse, ki ne prenesejo močnejših vonjav. Najšibkejša je, kar se koncentracije tiče, kolonjska voda ali eau de cologne, ki vsebuje le 3-5 odstotkov ekstrakta. Nasvet strokovnjakov se glasi: če ima dišava v sebi zastopane izrazite, močne note, se odločite za nakup toaletne vode ali kolonjske vode, če gre za elegantno in prefinjeno dišavo, pa se raje odločite za parfumsko vodo.

Pred nakupom dišavo preizkusite večkrat

Testni lističi so dostopni v vsaki drogeriji. Listke poškropite z izbranimi dišavami in nato zožajte izbiro na dva vonja, ki sta vam najbolj všeč. To sta tista, ki ju boste nato preizkusili še na svoji koži. Nanesite eno dišavo na notranjost levega, drugo pa na notranjost desnega zapestja. Če naletite na prijazno prodajalko, jo prosite za mini tester teh dveh dišav. V kolikor jih imajo na zalogi, vam bo gotovo ustregla, saj boste tako dišavo lahko spoznali v različnih obdobjih. Dojemanje vonja in razvijanje dišave na koži sta namreč pri ženskah v plodni dobi povezana z menstrualnim ciklusom, znotraj katerega se pH kože spreminja, zato vonj takrat pride drugače do izraza.

Dišave so kot zveza: živeti morate z njimi, da bi videli, če se ujemata

Naj se dišava zlije v eno z naravnim vonjem vašega telesa oziroma kožo. O svoji izbiri razmišljajte. Dišave ne kupujte impulzivno, ko ste zdolgočaseni ali bi se radi samo malo potolažili z nakupom, ker obstaja zelo velika verjetnost, da vam bo parfum dišal čisto drugače, ko ga boste prinesli domov, kot pa ste ga doživeli v drogeriji.

Kombinirajte med seboj različne dišave

Določene  dišave so tako priljubljene, da se nam včasih zdi, kot da jih nosi že vsaka druga. Če hočete imeti unikaten dišavni podpis, se lahko odločite za slojenje vonjev. Ko vam stara dišava ni več všeč, ali imate občutek, da ji nekaj manjka, jo lahko osvežite z drugo, ki jo nanesete preko prve. Pri tem vam parfumska strokovnjaka svetujeta, da izbirajte enostavne dišave, to so take, v katerih prevladuje ena dišavna nota. Za kombiniranje in plastenje so primerni lesni vonji, s pravilnim kombiniranjem več dišav pa boste ustvarili povsem nove vonje in izkušnje. Preizkusite plastenje za zvečer ali v hladnejših delih leta.

Drgnjenje zapestij ne uniči molekul

Pravilo, da zapestij ne smemo drgniti med seboj, potem, ko smo nanje nanesli izbrano dišavo, smo nekateri slišali že tolikokrat, da ga znamo ponoviti tudi v najglobji fazi spanja, pa tudi druge radi opozarjamo, naj tega za božjo voljo nikar ne počnejo. To jim zabičamo s fanatičnostjo vodje verskega kulta. No, strokovnjaka sta nam tokrat predstavila drugačen pogled na zadevo: menda z drgnjenjem zapestij ne uničimo vonja, temveč s tem samo pripomoremo, da alkohol prej izhlapi s kože, zato bomo bolje zavonjali zgornje dišavne note. Tako, pa smo se spet naučili nekaj novega!

 

Foto: Twitter, Big Stock, Kushielverse, Marie Claire, Pinterest, The Telegraph, Daily Mail


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam