fbpx

6 nasvetov legendarnega Manola Blahnika, kako nositi čevlje!

Moda, Prva stran, Ženska moda, Znani

Kako si s pomočjo čevljev zagotovimo brezhiben videz in z vstopom v prostor dobesedno vzamemo sapo prisotnim?

Če kdo, potem kultni oblikovalec čevljev Manolo Blahnik zagotovo ve, kako se stvarem (in petam) streže. Ta neverjetno nadarjeni in pri ženskah zelo priljubljeni modni oblikovalec je sicer nadvse skromen in rad ostaja v ozadju.

Samega sebe z vso ponižnostjo opisuje kot ‘čevljarja’ oziroma ‘izdelovalca obutve’, medtem ko mu vsi modni časopisi in kritiki že dolga leta pojejo hvalo. Že prej je bil slaven, a nanizanka Seks v mestu je njegove čevlje povzdignila v kulten in obvezen it-kos na področju modnih dodatkov.

Slavne dame ga obožujejo!

Kot se spomnimo, glavna junakinja Carrie Bradshaw ni mogla živeti brez njegovih prelepih salonarjev, raje bi se odrekla hrani, kot parčku njegovih elegantnih visokih pet. Po tej seriji so čevlji Manola Blahnika postali znani pod ljubkovalnim imenom ‘manolke’ (v angleščini ‘manolos’, op.).

Sarah J. Parker alias Carrie v nadaljevanki Seks v mestu

A pustimo TV serije ob strani, dejstvo je, da ima kultni 75-letni Manolo Blahnik tudi v resničnem življenju vsaj milijon oboževalk ‘manolk’, ki, roko na srce, spet niso tako pretirano drage, da si enega para v življenju recimo tudi Slovenka s povprečno plačo ne bi mogla privoščiti.

Na meji med med umetniškim izdelkom in uporabnim kosom za vsakdanjo rabo, čevlji s podpisom Manolo Blahnik so kljub svojemu videzu nadvse udobni in nosljivi, imajo pa tudi resničen zbirateljski status in z leti se njihova vrednost samo še krepi, če na čevlje seveda pazimo.

Ker je Manolo Blahnik v zadnji, specialni spomladanski številki revije Porter, ki jo izdaja spletna nakupovalna stran Net-a-Porter, po dolgem času spet nastopil v javnosti in spregovoril o svoji najljubši temi, torej o čevljih, nismo mogli mimo njegovih nasvetov, ki jih je ponudil bralkam in s katerimi se, po prebranem intervjuju, zagotovo strinjamo.

Gneča pred izložbo ob odprtju njegovega butika v Pragi

Njegovih 6 nasvetov, kako si s čevlji zagotovimo brezhiben videz in dobesedno vzamemo sapo prisotnim, ko vstopimo v prostor, pa si preberite spodaj. Če kdo ve, kako narediti t.i. ‘showstopping shoes’ oziroma čevlje, ki pritegnejo vse poglede, je to zagotovo ta sloviti španski modni oblikovalec!

1. Razmislite o tem, kako se gibljete.

Če denimo opazim, da ženska ne zna hoditi v visokih petah, ji nadvse diskretno prišepnem:

“Čudovito ste videti, gospodična, ampak nekaj v tej sliki vseeno ni v redu.”

Nadvse obzirno ji potem priporočim nižje pete ali celo čevlje z ravnimi podplati, ki so lahko prav tako elegantni, kot obutev z visoko peto.

2. Ne gre le za to, kako je videti čevelj.

Sloviti španski režiser Pedro Almodovar mi je nekoč povedal, da je, ko je šele prišel živet v Madrid kot najstnik, honorarno delal v klicnem centru in je naravnost oboževal zvok visokih petk, ki ga je slišal, ko je ženska hodila v smeri telefona, da bi prevzela klic. Veste, tudi sam menim, da je zvok visokih pet, ki odmeva od tal, nadvse zapeljiv.

Njegove čevlje nosijo tudi Natalie Portman, Rihanna, Kim K. in mnoge druge

3. Bistvo visokih pet je v poudarjanju postave.

Ko oblikujem, imam v mislih samo ta cilj, kako doseči videz neskončno zapeljive ženskosti. To se je dandanašnji malce izgubilo. Nič nimam proti klasičnim ‘špagaricam’, ampak dobesedno pa sovražim čevlje s platformo. Menim, da popolnoma pokvarijo postavo in prej spadajo v porno film, kot na elegantne prireditve. Ko vidim drobno žensko, ki nosi čevlje z debelo platformo, si mislim: kako obupno in ceneno! Čevlji morajo poudariti in polepšati postavo, ne pa je pokvariti.

4. Nosljivost je ključ vsega.

Čevelj je lahko čudovit na pogled, toda če nogam ne nudi prave opore in stabilnosti, ni vreden nič. Obvezno je torej, da za izdelovanjem obutve stoji tehnično znanje.

5. Počutite se fantastično!

To je to, kar si želim: da se ženska v obutvi, ki jo izdelujem, počuti pravljično! Ko ženska obuje visoke pete, se spremeni vse – njena postava, način drže, celo njeno počutje in tudi njena samozavest se okrepi. Gre za dobesedno magičen trenutek.

6. Stavite na osnovne kose.

Kaj mora imeti vsaka ženska, ko gre za obutev? Po mojem mnenju so to salonarji z visoko peto, čevlji z ravnim podplatom in športna obutev. Veste, včasih sem bil proti ‘športnim copatom’, ampak z leti sem spremenil odklonilen odnos do njih. Toda športni copati naj bodo preprosti in ne nosite jih zvečer. Ko gre za večerno obutev, sem namreč še vedno pristaš elegantne klasike!

 

Foto: WWD, OnaDnes, Popsugar, Yahoo!, My Stylosophy, Footwear News, YouTube, 5 Inch and Up


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam